Legat de spiritualitate este bine sa avem o atitudine deschisa, sa luam de la toti tot ce ne ajuta sa fim mai buni. Dar asta nu inseamna negarea identitatii noastre, nu trebuie sa ne abandonam obarsia, neamul.

Am fost in Germania si am mers intr-o duminica la o slujba de-a noastra ordodoxa. Si ce sa vezi? desi erau numai romani partea principala din slujba se spunea in germana. Daca nu stiam tipicul slujbei n-as fi inteles nimic. Deci nemtii le impun celorlalte etnii care traiesc pe teritoriul lor respectarea si insusirea intr-o mare masura a identitatii lor.

E bine sa studiem practicile si traditia spirituala a omenirii deoarece cunasterea lor tine de educatie si civilizatie dar sa nu uitam cine suntem. nu ne-am nascut intamplator in Romania intr-o tara crestina majoritar ortodoxa. Venirea noastra la viata nu e intamplatoare in familia, in tara noastra, in neamul din care provenim, in religia din care ne-am nascut. Plecând din tara ta sa o duci mai bine o sa ai mai multi bani, o viata mai civilizata, o sa-ti fie tie mai bine si atat insa esti un dezertor de la programul de viata pe care ti l-ai luat inainte de a te naste.

In aceasta viata asta sunt: un roman crestin, ortodox. Dar eu sunt de profesie inginer, nu preot.

Sunt un crestin ortodox cautator, nu dogmatic. Pentru ca sunt om de stiinta pozitiva, eu inainte de a accepta o idee, imi pun întrebarea: de ce? Si cu acest de ce am trait si am cautat toata viata.

Sursa: Valeriu Popa