Drumul catre manastire incepe cu o chemare, un vis sau poate dintr-o mare durere. Cand aveam 18 ani si eram in ultimul an de liceu am trecut prin multe incercari astfel ca dupa trei accidente de masina si trei treceri cumplite pe langa moarte ….un vis minunat mi-a dezvelit muntele divin pe el aflandu-se….. Frasineiul. Acolo m-am facut bine scuturandu-ma de diagnostice ingrozitoare care m-ar fi transformat rapid in leguma …..si tot acolo am facut primii pasi pe Cale. Cand am ajuns in locul in care femeile puteau participa….am simtit ca o forta mai presus decat mine m-a adus aici pentru ceva minunat…ce se va dezveli la timpul potrivit. Si asa a fost…….fiecare venire a tesut ceva in mine, firele psihologice impletindu-se cu cele spirituale pentru a da grai unor tesaturi noi, altfel pline de talcuire. Triada aceasta psihologie-ortodoxie-natura in centrul careia straluceste Soarele divin…. m-a calauzit in fel si chip …..revelandu-mi multe colturi interioare ce nu putea fi rontunjite decat astfel.

Cand te aproprii de o manastire e de dorit sa faci cativa km pe jos fie ca pornesti de la Costesti( spre Bistrita de Valcea) sau din Muierereasca( catre Frasinei) limpezind pasii, chipul, cupa sufletului. E ca si cum te-ai spala pe interior, eliberandu-te, deprogramandu-te, asezand-o intr-o paradigma noua pentru a intra in Templu. Drumul in sine cu flori, copaci, soare te pregateste pentru a primi fuziunea/ contopirea cu Cerurile. Daca mergi cu masina cu 30 de minute inainte de debarcare……faceti o limpezire in voi sau pur si simplu pastrati Tacerea. O calatorie spirituala presupune o pregatire anterioara pentru a vi se deschide Drumurile. Nu poti sa te adancesti in pacate si apoi sa te intrebi de ce nu ai gasit drumul catre manastirea X? !…

Ajungand in manastire opriti-va la moaste sau sub candelabru. Deschideti-va bratele sufletului. Primiti bucuria cerurilor, pacea, graiul divin in pocalul inimii. Multumiti!!!!Manastirea exterioara pregateste biserica interioara, acel loc unde putem vorbi cu Cerul ….oriunde si cat vrem. Cand te rogi intr-o biserica conul tau de protectie se umple cu sfintii locului care te sustin si care vin oriunde ai fi( in Bucuresti sau in Canada), desfacand petalele sufletului. Si ei raman alaturi de tine limpezindu-ti pasirea!!!!

….

Va invit sa tesem impreuna, covoare de lumina:

Prima zi: Bistrita, Arnota, Horezu, Manastirea dintr-un Lemn, Varful lui Roman. Aceasta zi include si o drumetie. Vom urca pana la manastirea Alina-Maria( Varful lui Roman)

A doua zi va fi si ea ….rasfatata de o drumetie …..sfatoasa de doar 2 ore pentru a ajunge la Frasinei urmand ca apoi sa mergem la Iezer si la Pahomie. Daca ploua vom alege sa mergem la Polovragi( pestera si manastirea).

Manastirea Bistrita

Pisania: “Sfanta aceasta si dumnezeiasca manastire pomeneste-se a fi zidita din temelie de Barbu banul Craiovescul carele aici si ingerescul cin al calugaririi mai pe urma au luat…”(1683).

Ctitorie a boierilor Craiovesti Manastirea Bistrita dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in “Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842). A fost puternic avariata de expeditia condusa de Mihnea cel Rau in 1509. Dupa inlaturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab o reface intre 1515-1519. Pictura a fost atribuita mesterilor zugravi Dumitru, Chirtop si Dobromir de numele carora se leaga si fresca Manastirii Dealu de langa Targoviste si executarea lucrarilor in piatra de la ansamblul Curtea de Arges.

Din ctitoria Craiovestilor astazi se mai pastreaza bisericuta Bolnitei (1520-1521). Avand o impresionanta fresca interioara din traditia paleologa tarzie cand incepeau sa patrunda in Balcani elemente artistice folosite de iconografii cretani, biserica este inchinata “Schimbarii la fata”.

Mănăstirea Arnota este ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situata la 37 km de Ramnicu Valcea, aproape de Manastirea Bistrita si Manastirea Hurezi. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.

Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici inca nedatate, care vor fi existat aici.

Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre Constantin Brancoveanu, la inceputul domniei lui, odata cu reparatiile, in anii 1705-1706. Tot el ii reconstruieste catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, in stil brancovenesc (din 1913 se afla la muzeul din Bucuresti) si renoveaza pictura, fara sa o inlocuiasca pe cea originala.

Mânăstirea Dintr-un Lemn este un așezământ monahal din comuna Frâncești, județul Vâlcea, satul Dezrobiți, la cca 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Ansamblul monahal este format din Biserica din PiatrăBiserica veche Dintr-un lemnchiliile de maici și Biserica Nouă care poartă hramul Nașterii Maicii Domnului.

Cea mai veche mărturie despre apariția mănăstirii într-un ținut de un farmec deosebit, la margine de pădure seculară cu stejari asemeni, ne vine din însemnările călătorului pe meleagurile Țărilor Române, diaconul arab creștin Paul de Alep. Acesta pe la 1653-1658, însoțind pe Patriarhul Macarie al Antohiei, susține că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Mai spune că acesta aude o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din acel stejar secular.

Legenda construirii lăcaşului de cult a fost transmisă din generaţie în generaţie şi există mai multe variante în care este povestită. De-a lungul timpului, cărturarii, feţele bisericeşti şi istoricii vremii confirmă adevărul din spatele legendei. Mai mult decât atât, existenţa stejarilor seculari în această zonă, precum şi a icoanei, sunt dovezi de necontestat ale adevărului din spatele legendei. Mănăstirea dintr-un lemn a fost construită din bârne groase, care se îmbinau în coadă de rândunică şi adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Mănăstirea Dintr-un Lemn nu este pe un drum foarte circulat și, din acest motiv, numai cine merge și vrea să ajungă acolo știe ce minune va întâlni. Pentru alții, aflați în trecere prin zonă, mare le va fi mirarea că întâmplarea i-a făcut să ajungă la acest minunat local monahal. În mod sigur, cine ajunge acolo nu poate decât să se bucure foarte mult de această întâlnire cu această mănăstire unică în felul ei și care, în plus, adăpostește Icoana Maicii Domnului Făcătoare De Minuni.

Înainte de a intra în perimetrul mănăstirii, chiar în curtea exterioara a acesteia, rămâi puțin intrigat de niște monumente cărora nu le găsești explicația: o ancoră din fier negru, un monument din marmură cu o elice albastră și o cruce. Nedumerirea ivită de a întâlni aceste obiecte (simboluri) acolo este repede spulberată atunci când afli că în perioada 1938-1940, acest lăcaș monahal, ctitorie a Basarabilor și Cantacuzinilor, a fost restaurat de Ministerul Aerului și Marinei de atunci, devenind simbolic “altar de închinare pentru aviatori și marinari”, astfel că aceste monumente sunt ridicate în cinstea celor căzuți la datorie.

Manastirea Horezu a fost citorita de catre domnul martir Constantin Brancoveanu, pe vremea aceea domn al Tsrii Romanesti.Sinteza a artei romanesti din acel timp, a fost construita intre anii 1690 si 1693.

Manastirea, cel mai mare ansamblu monastic din Romania, este construita pe valea raului Romanii de Jos (judetul Valcea), in satul care la acea vreme se numea Hurezi (actual Romanii de Jos), nume care ulterior a fost luat de targul de peste deal, actualul oras Horezu.

Manastirea Horezu si-a luat numele de la o specie de pasari nocturne specifice acelei zone, cu pene colorate, si anume huhurezi.

Potrivit unei legende, mesterii care lucrau la construirea manastirii, de frica turcilor, trebuia sa lucreze numai in timpul noptii, cand cantau huhurezii.

Lacasul este o remarcabila realizare a artei brancovenesti, care se distinge prin originalitate, maiestria liniilor si culorilor.

Intreg ansamblul se remarca prin conceptul unitar.

Ansamblul monastic se compune din: Biserica propriu-zisa a manastirii, ctitorita de marele domnitor si carturar Constantin Brancoveanu, aflata sn centrul incintei cu hramul Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, Biserica bolniţei, ctitorită la 1696 de doamna Maria, sotia domnitorului, Schitul „Sfinţilor Apostoli”, ctitorit de stareţul manastirii Ioan Arhimandritul la 1698, si Schitul Sfantului Stefan, numit astfel dupa numele fiului cel mare al domnitorului, ctitorit de acesta la 1703.

Incinta principala, pe plan dreptunghiular, este flancata la nord de corpul etajat al chiliilor, cu fatada structurata in mod armonios de anfilada de arcade.

Aici a infiintat domnitorul Constantin Brancoveanu vestita biblioteca, ramasa peste veacuri sub denumirea de Biblioteca lui Constantin Brancoveanu.

…..

Cat? 400 ron

Avansul? 250 ron pana la data de 15 oct

Ce include? cazarea, micul dejun, o masa, valsul cu totul. O parte din banuti vor merge catre Valea Plopului o alta parte va fi pentru cei care nu-si pot permite dar isi doresc un astfel de pelerinaj. Le vom sustine cazarea si mesele.

Inscrieri? frecventaom@gmail.com

……….

Fie ca iubirea, armonia, pacea….sa va deschida portile in Tot si Toate!!!!