1. Cum a aparut aceasta tehnologie?
In anii 50, existau 2 teorii despre creier: ca functioneaza independent de stimuli sau, daca nu este stimulat, se opreste. Cativa medici de la Institutul National de sanatate mintala din SUA, sub conducerea lui John Lilly au creat un experiment pentru a lamuri care teorie e corecta.
Astfel, au urmarit sa deconecteze creierul de simturi cat mai bine. Camera intunecata, liniste perfecta, temperatura ideala – asta a fost simplu. Dar datorita gravitatiei, oamenii nu puteau sta nemiscati suficient de mult, le amortea mana, gatul, etc. Asa au realizat cat de mult afecteaza gravitatia organismul, practic apare o solicitare continua foarte mare asupra intregului organism.
Ca solutie pentru gravitatie, au scufundat subiectii in pozitie verticala intr-un bazin cu apa la temperatura corpului, si deoarece masca de oxigen ajungea sa deranjeze in sesiunile mai lungi, au adaugat sare, pentru a mari flotabilitatea si a sta cu capul afara. In timp, s-a ajuns la versiunea orizontala, folosita azi.
Cercetatorii s-au lamurit ca de fapt, creierul functioneaza si cand nu este stimulat. In plus, au avut o serie de surprize la care nu se asteptau: subiectii – studentii, profesorii si voluntarii care au participat la studiu, raportau o serie larga de efecte inedite, in timpul si dupa sesiunile de plutit. De la disparitia durerilor de spate, cap, stomac, etc la disparitia unor fobii, a fricii de moarte, intelegeri aparte, creativitate (de ex. Richard Feynman, care a luat premiul nobel pentru fizica, relata ca lucra de ani de zile la o teorie, iar raspunsul i-a venit in timpul unei sesiuni de plutire), stari profunde de relaxare, de beatutidine, optimism si un tonus fizic si mental aparte.
Deoarece sute de subiecti veneau cu relatari atat de diverse, au inceput sa puna intrebarea invers: ce se petrece de fapt in acest mediu care determina efecte atat de profunde si variate?
Si au construit astfel de facilitati in centre de cercetare si spitale, unde puteau masura diversi parametrii, pentru a studia in detaliu ce se intampla in timpul plutirii. Au descoperit ca aceste efecte pozitive se bazeaza pe schimbarea unor parametri fiziologici, ca de exemplu: functionarea sincron a emisferelor cerebrale, accesarea starii THETA, scaderea nivelului de hormoni de stres, antigravitatia si altele. Unele efecte au fost si pot fi masurate, ca cele pe care le-am mentionat, altele, cum ar fi starea de bliss, care este relatata de foarte multi dupa o sedinta de plutire, nu poate fi cuantificata stiintific. Mai sunt unele aspecte confirmate empiric dar care nu se stie daca vor putea fi masurate vreodata.
Apoi au aparut centre de plutire publice si tot mai multi oameni si-au pus si isi pun si acasa bazine de plutire.
Emily Kate Norren este o tanara din SUA care s-a vindecat de anorexie, bulimie si dependenta de substante cu care se lupta de 15 ani prin tehnologia de plutire. A scris apoi cartea „Unsinkable” – un jurnal al calatoriilor sale in Samadhi Tank spre vindecare.
Ea relateaza ca in starea complet relaxata a reusit sa auda vocile care ii spuneau de ani de zile ce sa faca (a anorexiei, neiubirii, depresiei) si „le-a dat mai incet”, pana cand ele nu s-au mai auzit deloc. Curand, a inceput sa auda o voce noua, iubitoare si puternica: vocea ei, care pana acum era acoperita de puterea lui ED (asa a denumit ea vocea anorexiei, de la Eating Disorder). Plutind, ea a facut pace cu copilul interior, s-a reconectat la sine si a dezinstalat programele vechi care o chinuiau de peste jumatate din viata ei, instaland in loc programe noi, bucuria si pofta de viata.
Metoda plutirii este cu atat mai benefica pentru vindecare cand utilizatorul este pregatit sa lase in urma ceea ce crede ca stie deja si sa fie deschis la noi raspunsuri, chiar daca la inceput pare contraintuitiv. Unul dintre secrete este sa fii deschis la orice urmeaza sa vina, fara sa incerci sa fortezi experienta.
Tehnologia poate fi folosita complementar cu terapia sau coachingul. Utilizatorul pluteste si cand se simte complet relaxat si pregatit sa inceapa sesiunea de terapie, la apasarea pe un buton se stabileste o legatura audio intre terapeut si utilizatorul care pluteste pe durata sesiunii. In aceasta stare de liniste si claritate, pacientul poate accesa amintiri si imagini-cheie si isi poate observa clar si detasat gandurile si emotiile. Astfel, cele doua metode folosite impreuna pot fi extrem de puternice in procese de vindecare emotionala si spirituala.
8. Exista vreo legatura intre initierea in sarcofag si plutirea in intuneric?
Cred ca asemanarea poate veni prin realizarea – declarata de multi dintre utilizatori – ca nu esti nici corpul nici mintea ta, si starea in care poti simti eternul prezent.
In acea liniste deplina si anti-gravitatie te poti observa diferit, fara sa te identifici cu fizicul, cu mentalul sau emotionalul tau si reusesti sa auzi vocea soptita a luminii interioare si a esentei tale, care nu poate muri – este eterna si parte din tot. Sunt cateva relatari de disparitie a fricii de moarte dupa cateva sesiuni de plutire.
…..
Interviul de mai sus a fost facut cu Kemal Giumali, creatorul tehnologiei Beyond.
Va puteti face o rezervare astfel: http://pages.frecventaom.ro/samadhi-tank
(Ne cerem scuze ca am intarziat foarte mult cu samadhi-ul. Din 22 august va invitam sa plutiti creativ)
Alte lucruri despre noi le gasiti aici:
Centrul Frecventa OM http://pages.frecventaom.ro/ce
Samadhi Tank http://pages.frecventaom.ro/sa
Terapie Craniosacrala http://pages.frecventaom.ro/te
Mind MI http://pages.frecventaom.ro/mi
Luviom si MindSynergy http://pages.frecventaom.ro/lu