Kemal, spune-ne pentru inceput, cum a aparut aceasta tehnologia pentru inducerea starii de Samadhi?

In anii 50, existau 2 teorii despre creier: ca functioneaza independent de stimuli sau, daca nu este stimulat, se opreste. Cativa medici de la Institutul National de sanatate mintala din SUA, sub conducerea lui John Lilly au creat un experiment pentru a lamuri care teorie e corecta.

Astfel, au urmarit sa deconecteze creierul de simturi cat mai bine. Camera intunecata, liniste perfecta, temperatura ideala – asta a fost simplu. Dar datorita gravitatiei, oamenii nu puteau sta nemiscati suficient de mult, le amortea mana, gatul, etc. Asa au realizat cat de mult afecteaza gravitatia organismul, practic apare o solicitare continua foarte mare asupra intregului organism.

Ca solutie pentru gravitatie, au scufundat subiectii in pozitie verticala intr-un bazin cu apa la temperatura corpului, si deoarece masca de oxigen ajungea sa deranjeze in sesiunile mai lungi, au adaugat sare, pentru a mari flotabilitatea si a sta cu capul afara. In timp, s-a ajuns la versiunea orizontala, folosita azi.

Cercetatorii s-au lamurit ca de fapt, creierul functioneaza si cand nu este stimulat. In plus, au avut o serie de surprize la care nu se asteptau: subiectii – studentii, profesorii si voluntarii care au participat la studiu, raportau o serie larga de efecte inedite, in timpul si dupa sesiunile de plutit. De la disparitia durerilor de spate, cap, stomac, etc la disparitia unor fobii, a fricii de moarte, intelegeri aparte, creativitate (de ex. Richard Feynman, care a luat premiul nobel pentru fizica, relata ca lucra de ani de zile la o teorie, iar raspunsul i-a venit in timpul unei sesiuni de plutire), stari profunde de relaxare, de beatutidine, optimism si un tonus fizic si mental aparte.

Deoarece sute de subiecti veneau cu relatari atat de diverse, au inceput sa puna intrebarea invers: ce se petrece de fapt in acest mediu care determina efecte atat de profunde si variate?

Si au construit astfel de facilitati in centre de cercetare si spitale, unde puteau masura diversi parametrii, pentru a studia in detaliu ce se intampla in timpul plutirii. Au descoperit ca aceste efecte pozitive se bazeaza pe schimbarea unor parametri fiziologici, ca de exemplu: functionarea sincron a emisferelor cerebrale, accesarea starii THETA, scaderea nivelului de hormoni de stres, antigravitatia si altele. Unele efecte au fost si pot fi masurate, ca cele pe care le-am mentionat, altele, cum ar fi starea de bliss, care este relatata de foarte multi dupa o sedinta de plutire, nu poate fi cuantificata stiintific. Mai sunt unele aspecte confirmate empiric dar care nu se stie daca vor putea fi masurate vreodata. Apoi au aparut centre de plutire publice si tot mai multi oameni si-au pus si isi pun si acasa bazine de plutire.

Poate deschide aceasta forma de plutire usa catre gandirea out of box? Pentru cei pasionati apare flow-ul?

Cu siguranta. Paradoxal, trebuie sa intram intr-un box ca sa iesim din box. 🙂

In urma masuratorilor EEG, s-a observat ca in timpul sesiunilor de plutire se activeaza emisfera dreapta a creierului responsabila pentru creativitate, intuitie, conexiunea cu divinul, etc.

Mai mult, in procesul flow-ului, al creativitatii si gandirii out of box e nevoie de mai mult decat o idee inspirata – e esential sa fii in primul rand intr-o stare optima de aliniere fizica-mentala-emotionala – din care poti vedea noi unghiuri de abordare. Si asta este ce se intampla in Beyond.

Un alt aspect care impiedica flow-ul este conflictul dintre cele trei creiere, dintre instincte, emotii si ratiune. In float cele trei creiere se aliniaza si apare o stare de integritate si unitate care duce la flow.

Ce simt cei care experimenteaza aceasta forma de predare?

Acest mod unic de deconectare de exterior si reconectare cu interiorul este perceput si interpretat destul de personal. Apare o stare de liniste si centrare care ajuta pe fiecare sa-si ia ce are nevoie, sa simta si sa interpreteze in felul sau fiecare sesiune.

Pe scurt: te vindeci, te echilibrezi, te dezvolti.

Cateva dintre efectele ce pot fi resimtite de la prima sesiune:

pentru corp:

– elimina oboseala

– relaxeaza muschii

– reduce durerile

– mareste acuitatea senzoriala

– imbunatateste calitatea somnului

– detoxifica organismul

– reduce nivelul hormonilor de stres

– creste productia de endorfine

pentru minte:

– creste activitatea emisferei drepte a creierului si ca urmare intuitia si creativitatea

– reduce depresia si anxietatea

– faciliteaza invatarea accelerata

pentru suflet:

– faciliteaza meditatia, cunoasterea de sine, auto-observarea

– ajuta la pastrarea starii de prezenta

– faciliteaza reconectarea la sine

– ajuta la accesarea starilor modificate de constiinta, intelegeri speciale sau vise lucide

Cand simt oamenii sa vina la samadi tank? Ce afectiuni pot fi ameliorate chiar vindecate?

Unii vin de nevoie, sa se destreseze, sa se refaca si sa se vindece, altii de placere, aspirational, sa se simta excelent sau sa genereze idei noi, sa lucreze cu ei sau sa experimenteze stari mai profunde.

Cand plutesti, iti poti alege calatoria in functie de ce ai nevoie: te poti odihni, linisti, vindeca, echilibra, conecta cu divinitatea sau sinele interior, fiind practic o echilibrare si aliniere a sistemelor fizic-mental-spiritual. Efectele benefice se pot resimti si la cateva zile dupa sesiune, in functie de utilizator. Nu exista o frecventa recomandata a sesiunilor, unii utilizatori plutesc saptamanal, altii la 2-3 zile sau chiar zilnic.

Beyond nu este doar o experienta recreationala, ci cadrul pentru vindecare si dezvoltare pe toate nivelurile.

Utilizatorii folosesc tehnologia pentru: supra-odihna (1 sesiune de 1h = 5 ore somn) , destresare (reduce nivelul hormonilor de stres cu 32%), regenerare fizica (vindecare accelerata), autodiagnostic si autovindecare, depasirea dependentei de substante (alcool, opiacee, fumat), depasirea afectiunilor mentale (anorexie, depresie, anxietate), accesare intelegeri speciale, creativitate, stari de prezenta, reconectare la sine, sentimente de libertate sau stari modificate de constiinta.

– Este folosit cu succes ca tratament pentru fibromialgie si alte dureri (de muschi, oase, de cap, etc).

– pentru hernie de disc

– pentru recuperare dupa activitate sportiva intensa (antrenamente sau campionate),

– recuperare mai rapida in caz de luxatii, entorse si chiar fracturi, pt ca datorita lipsei gravitatiei dispare durerea si tensiunile, si astfel zona afectata se iriga mai bine.

– toate afectiunile pe fond de stres (gen indigestii, etc)

– hipertensiune,

– de mare ajutor pe perioada sarcinii pentru viitoarele mame,

– si multe altele deoarece peste 90% dintre afectiuni au o componenta mai mica sau mai mare datorata stresului.

In fapt, in acest „pantec” se naste o perspectiva diferita: cand esti odihnit, prezent, perfect lucid, te simti bine si radiezi din interior, poti gasi mai usor solutii de pe un alt nivel de intelegere. 

In ce masura chakrele superioare pot fi stimulate de intalnirea cu intunericul dar si de aceasta forma de predare?

In intunericul perfect poti percepe mai usor lumina interioara si poti lucra mai bine (extremul Yin genereaza Yang si invers). De asta, in multe traditii se fac retrageri in intuneric, in pesteri, chilii, etc.

Aceasta metoda faciliteaza maxim fiintarea – „a fi” in loc de „a face” – si diverse stari de prezenta sunt relatate de multi utilizatori („a tacut mintea, dar eu eram treaz”, „imi vedeam gandurile, dar nu participam, eram doar spectator”, etc – de la oameni care nu mediteaza si nu au practici spirituale). Si aceste stari sunt atribute ale chakrelor superioare.

Poate fi identificat triunghiul cauzelor care sta in spatele unei probleme plutind intr-un samadi tank?

Emily Kate Norren este o tanara din SUA care s-a vindecat de anorexie, bulimie si dependenta de substante cu care se lupta de 15 ani prin tehnologia de plutire. A scris apoi cartea „Unsinkable” – un jurnal al calatoriilor sale in Samadhi Tank spre vindecare.

Ea relateaza ca in starea complet relaxata a reusit sa auda vocile care ii spuneau de ani de zile ce sa faca (a anorexiei, neiubirii, depresiei) si „le-a dat mai incet”, pana cand ele nu s-au mai auzit deloc. Curand, a inceput sa auda o voce noua, iubitoare si puternica: vocea ei, care pana acum era acoperita de puterea lui ED (asa a denumit ea vocea anorexiei, de la Eating Disorder). Plutind, ea a facut pace cu copilul interior, s-a reconectat la sine si a dezinstalat programele vechi care o chinuiau de peste jumatate din viata ei, instaland in loc programe noi, bucuria si pofta de viata.

Metoda plutirii este cu atat mai benefica pentru vindecare cand utilizatorul este pregatit sa lase in urma ceea ce crede ca stie deja si sa fie deschis la noi raspunsuri, chiar daca la inceput pare contraintuitiv. Unul dintre secrete este sa fii deschis la orice urmeaza sa vina, fara sa incerci sa fortezi experienta.

Tehnologia poate fi folosita complementar cu terapia sau coachingul. Utilizatorul pluteste si cand se simte complet relaxat si pregatit sa inceapa sesiunea de terapie, la apasarea pe un buton se stabileste o legatura audio intre terapeut si utilizatorul care pluteste pe durata sesiunii. In aceasta stare de liniste si claritate, pacientul poate accesa amintiri si imagini-cheie si isi poate observa clar si detasat gandurile si emotiile. Astfel, cele doua metode folosite impreuna pot fi extrem de puternice in procese de vindecare emotionala si spirituala.

Exista vreo legatura intre initierea in sarcofag si plutirea in intuneric?

Cred ca asemanarea poate veni prin realizarea – declarata de multi dintre utilizatori – ca nu esti nici corpul nici mintea ta si da aici poti simti eternul prezent.

In acea liniste deplina si anti-gravitatie te poti observa diferit, fara sa te identifici cu fizicul, cu mentalul sau emotionalul tau si reusesti sa auzi vocea soptita a luminii interioare si a esentei tale, care nu poate muri – este eterna si parte din tot. Sunt cateva relatari de disparitie a fricii de moarte dupa cateva sesiuni de plutire.

…..

Interviul de mai sus a fost facut cu Kemal Giumali, creatorul tehnologiei Beyond.

Esti curios sa plutesti si treci prin Bucuresti in curand? Rezerva-ti timp pentru o sesiune de plutire!

Alte lucruri despre noi le gasiti aici:

Centrul Frecventa OM

Samadhi Tank

Terapie Craniosacrala

Mind MI

Terapia Bowen