Hatshepsut, care se traduce prin „cea mai nobilă dintre nobile”, a condus Egiptul între anii 1473 – 1458 î.e.n. şi reprezintă una dintre puţinele situaţii în care această civilizaţie a avut o femeie la tron.

În ciuda unei domnii de succes şi a faptului că a fost îngropată în Valea Regilor, monumentele sale care o înfăţişau pe regină au fost desfigurate, cel mai probabil de co-faraonul Thutmose al III-lea (Tutmes al III-lea), fiul vitreg/nepotul acesteia.

Faptul că o femeie a fost faraon a fost cu totul neobisnuit. „În istoria Egiptului din perioada dinastică (3000 – 332 î.e.n.), au fost doar două sau trei femei care au reuşit să conducă propriu-zis şi să nu fie „mari soţii ale regilor bărbaţi”, a precizat egiptologul Ian Shaw în cartea sa intitulată Exploring Ancient Egypt (Oxford University Press, 2003).

Hatshepsut, alături de sora sa Nefrubity, a fost fiica faraonului Thutmose I (Tutmes I) şi a lui Ahmose (Amosis). În timpul domniei acestuia, teritoriul Egiptului s-a extins datorită campaniilor militare din Nubia şi Sira.

După moartea tatălui său, tronul Egiptului a fost al lui Thutmose al II-lea (Tutmes al II-lea), fratele pe jumătate al lui Hatshepsut şi soţul său. După moartea lui Thutmose al II-lea, tronul a căzut în mâinile lui Thutmose al III-lea, fratele vitreg şi nepotul lui Hatshepsut. Era totuşi doar un copil, ceea ce a făcut ca Hatshepsut să fie regentă. A făcut acest lucru pentru doar trei ani, până când, din motive neştiute, a devenit faraon, conducand timp de 22 ani.

…..

Am fost de trei ori in acest templu si de fiecare data am simtit altceva. Acum pasind in primul altar am perceput energia copilului, zburdalnicia, fosnetul, fiica regasita. Prin aceasta poarta jocul cosmic ne-a fost dezvelit. Ne-am asezat in Cerc in mijloc fiind Unul-Una sau o Treime. Bucuria atingea sufletele activand Cupa Interioara. In Unime, versul divin capata chip. Fiecare a primit o mantra sau o invocatie sau un cuvant propriu sau o traire.

Apoi am mers intr-un alt altar unde am perceput Puterea, Forta, Curajul. Prima poarta a fiicei a doua a Tatalui si la final intr-un altar nestiut …intr-o energie trandafirie-portocalie…am simtit Regina. Aici in al treilea altar …aripile interioare s-au activat, vesmintele vechi au plecat ceva din noi a pasit in lumea de dincolo. Aici am simtit ca Regina si-a primit Darurile si tot aici si-a activat Carul de Lumina cu care a plecat. Energia era puternica, vie, lucrand in sufletele noastre. Primire, Radianta Unime.