Intalnesc zi de zi copiii coplesiti de asteptarile parintilor sau adolescenti cu mult talent insa suferind de sindromul regelui sau tineri extrem de disciplinati insa mancati de detalii si care nu exceleaza in nimic.

Ca sa ne descoperim unicitatea e important sa avem ca locomotiva pentru viata noastra…un triunghi de virtuti. Nu banii, scolile private si aplauzele vor dezveli talentul nici supararea pe destin-fumatul-plecatul de acasa ci curatenia sufleteasca-credinta-intelepciunea sau bucuria-smerenia-blandetea sau recunostiinta-compasiunea-pacea. In sine orice triunghi de virtuti practicat zi de zi poate deveni un triunghi de talanti putin vizibili pentru societate insa daltuitori pentru Cararea catre Imparatie sau Calea pe care ne-o dorim. In centrul unui astfel de triunghi se poate dezveli desenul ca talent sau scrisul sau sculptura etc. Cati dintre voi nu ati mai continuat sa cititi o carte cand ati aflat ca acel scriitor era un meschin in viata de zi cu zi sau acel pictor era un megaloman?!!! Ceva din caracterul mic al acelui om v-a atins si nu i-ati mai putut termina opera.

In sine ……publicul neinitiat va aprecia si o pictura facuta de un neom insa energia nebenefica pe care o raspundeste o astfel de pictura …..poate genera boli, comportamente deviante, suicide etc.

Cu siguranta ati auzit de exercizari facute in casele unor colectionari……acolo unde obiectele, cartile, tablourile tipa, apar fenomene stranii, oamenii se imbolnavesc, nu poti dormi noaptea etc.

Daca un pictor este atins de aburii bauturii …..entitatile respective vor insoti tablourile lui daca un poet este suparat pe Dumnezeu si a facut pacte intunecate, supararea lui ii va afecta pe cititori. Pentru cei care nu cred ascultati Sonata Diavolului si vedeti ce simtiti. Oare cine l-a inspirat pe compozitor? Exista creatii de ceruri inalte, creatii de ceruri joaste si anticreatii si oamenii ca participanti la creatie pot aduce picturi din straturi inalte sau scrieri din iaduri. Depinde de lumina pe care o avem.

Desigur putem sa ne lasam intr-un jurnal emotional toti demonii supararii, neiertarii neacceptarii. Insa de ce am publica un astfel de jurnal daruind poate unui milion de oameni din angoasele, frustrarile furiile noastre?!!!E important sa fim responsabili in fata creatiilor noastre pentru a nu planta durere si a gasi mai tarziu durere.

Talentul lipsit de disciplina si atitudine christica nu modeleaza destine, nu inspira, nu transforma, nu inalta.

De ce?

Poate am primit dupa multe vieti de truda……un talent insa avand patima sexului, a bauturii si a drogurilor, o lipsa de disciplina si o atitudine urata, vom observa ca ceilalti oameni se indeparteaza de noi chiar daca ne apreciaza anumite creatii sau mai rau….nu se simt bine in preajma noastra si a creatiilor noastre pentru ca emanatia noastra este neplacuta.

Dupa cum va spuneam si in alte articole …….misiunea noastra este inscrisa pe cruce talentele aflandu-se la intersectia verticalei ceresti cu orizontala pamanteasca. Ele ne dezvaluie unicitatea, radianta, soarele interior…ajutandu-ne sa urcam cu cu ele pana la cerul 12 sau putem cobora/ cadea/ aluneca alaturi de ele daca devenim meschini-orgoliosi-frustrati sau furiosi-neiertatori-razbunatori sau impatimiti de sex-droguri-bautura.

Probabil multi dintre cei care vor citi articolul se vor gandi la multime de cocreatori care au baut sau care au facut pacte intunecate si care totusi sunt celebri. Asa e ….exista multi oameni de succes care captusesc talpa iadurilor chiar daca au castigat lumea. Si cu ce i-a ajutat acel talent daca si-au pierdut sufletul?

O creatie care nu te Inalta pe tine si pe ceillati oricat cat de mult ar costa si oricat de cunoscuta ar fi ….nu are valoare cereasca, nu sustine omul in opera lui indumnezeire, nu transmuta.

Talentul are nevoie sa fie slefuit cu ajutorul disciplinei si cele doua capata stralucire, radianta imbratisate de atitudinea christica( varful de munte). In centrul acestui triunghi se contureaza caracterul. Nu degeaba spunem caracter mare-suflet mare, carracter mic-suflet mic.

De multe ori legam rapid talentul de celebritate si apoi vedem ca acel om fara valori divine si fara atitutine christica se arunca in droguri sau se sinucide sau isi traieste viata in namolul patimilor pana cand talentul pleaca si tot ceea ce ramane este o imagine palida a unei stelute….care a cazut.

Orice triunghi de virtuti ne dezvaluie un talant sau mai multe ….si doar cu ajutorul lor putem creste uman dar si ca specialisti.

Parintii care pun foarte multa presiune pe copiii… acum, acum ….sa-si dezvolte un talent si la 16 ani sa devina cunoscuti vor descoperi ca micutii lor neechipati corespunzator pentru scena….pot cadea in fel si fel de capcane.

Gradinariti mai intai sufletul la copilul vostru..impartasiti-l des, mergeti cu el in calatorii spirituale, dati-i sa citeasca vietile sfintilor, asezati in ei valori spirituale, modelati o atitudine frumoasa bazata pe iubire, compasiune, recunoastiinta, daltuiti o disciplina frumoasa nu bazata pe punitivitate, asezati -l pe Dumnezeu in centrul lui si veti descoperi cat ii este de usor sa inainteze alaturi de talentul lui. Un copil care stie sa se roage des se va aseza la masa de scris sa scrie zilnic sau sa picteze …pentru ca ingerii veniti prin rugaciune il vor ajuta sa-si dezvolte si disciplina si talentul….un copil ratacit pe tehnologie nu va avea chef sa exerzese la pian in fiecare zi sau sa sculpteze., patima tehnologiei …….find cronofaga, energofaga…..si indepartand ingerii.

Legati-i pe copiii de Ceruri si foarte usor talentelor lor se vor impleti cu disciplina si cu o atitudine minunata fata de Tot si Toate.