Din punctul meu de vedere subconstientul este o definitie rezultata din cautarile de inceput ale psihologiei care in curand va disparea. Subconstientul e de fapt supraconstient. Atata timp cat el stie mai bine decat stie partea mea constienta inseamna ca e superior. Ce este el?Cuprinde acumularile noastre din trecut pana in prezent si de asemenea in el sunt inscrise si evenimente care sunt programate a se intampla in viitor. Acest supraconstient se informeaza si din trecut si din viitor. Dar cum se informeaza? Aici trebuie sa cautam in mod stiintific, raspunsuri.

Ipoteza mea este ca individul care trebuie sa cunoasca anumite lucruri este informat de dublul sau, de ingerul sau pazitor. Pentru unele lucruri, acesta te pazeste, pentru altele pe care le comiti cu liber arbitru, nu te mai apara, lasandu-te sa gresesti si sa suporti consecintele.  Valeriu Popa

(Liberul arbitru ne confera doua atribute majore: libertatea si responsabilitatea pentru felul in care ne traim viata. Liberul arbitru ni se respecta. Nu dificultatile cu care ne intalnim ne decid soarta ci decizia noastra in fata acestor dificultati. Totusi sunt evenimente pe care prin deciziile noastre le putem evita si altele care au o miza decisa din alt plan si nu le putem evita. ( Dumitru Dulcan, Mintea de Dincolo)

Sursa: Relatari documentare din spusele celui care a fost Valeriu Popa