Sfera divina se compune din trei mari sfere. Din Sfera-Tata pornesc toate ideile constructoare ale lumilor.In Mamar exista Fortele sau Creatorii de o evolutie negrait de inalta care creeaza dupa indicatiile Tatalui. Aceste Forte Creatoare sunt fecunditorii a tot ceea ce exista in interiorul Mamarului, Sfera-Mama. Mamarul concepe in interiorul sau prin Duhul Creator Divin.

Din Mamar s-au nascut stele, universuri, cosmosul intreg. El naste fara raport sexual, in sens uman. Tatal Central concepe prin intermediul Mamarului producandu-se intre ei un schimb de elemente fluidice. Din fuzionarea lor se nasc Duhurile. Prin situatia sa Mamarul corespunde unei virgine perpetue care totusi naste producand din vesnicie materiile si duhurile tuturor lumilor.

In ansamblul ei Sfera Divina este o uzina unde se gandeste si se construieste. Tatal emite idei care ajung in Mamar. Aici Creatorii, Fii lui Dumnezeu le prelucreaza si cand totul e gata le trimit catre periferia Mamarului unde mai tarziu sunt expulzate in Cosmos.

Ideea sosita in Mamar este luata in primire de anumiti Divini care o citesc, ii inteleg continutul si o pregatesc pentru a putea fi trimisa in lumea creatiilor, ca ordine.

Din Capul lui Dumnezeu pornesc scanteile divine. Se imbraca apoi cu o cantitate mica de fluid respirator si in fine sunt desavarsite in Mamar de anumiti Creatori dupa felul si rolul jucat de aceste scantei sau duhuri in lumile create. Din Mama vesnic fecioara, duhurile sunt trimise in Universuri.

Tatal are pretutindeni miliarde de fii  fiecare conducand un sistem planetar. In Sfera Centrala se afla cei mai mari fii ai Unicului.

In cosmos exista o infinitate de trepte ierarhice, mii de ranguri ceresti si mii de trepte de urcat pentru fii lui Dumnezeu. Ingerii se intrupeaza benevol sau pentru o misiune speciala, fii lui Dumnezeu obligatoriu pentru stimularea evolutiei, rand pe rand si de multe ori pe fiecare planeta a Imparatiei sistemului lor solar.

Fragment din Scarlat Demetrescu, Din tainele vietii si ale Universului