Fiecare om are pe langa el un suflet veghetor numit dreptas sau ghidul din dreapta lui. El sta in permanenta pe langa intrupat, oriunde s-ar duce: acasa, in pelerinaj, la psiholog, in orice trecere dreptasul sau ghidul lui din dreapta este alaturi de el. El este povatuitorul, sustinatorul, indreptatorul, aducatorul pe Cale. Dreptasul este un spirit de egala evolutie cu omul, stangasul este superior intrupatului insa el vine doar cand e nevoie. Imi amintesc de momentul in care tatal meu mi-a dat de veste ca pleaca, trece pragul, se dezbraca de haina acestei lumi. Eram intr-o consiliere si deodata la nivelul sufletului s-a deschis un ecran si pe el puteam vedea cum ghidul din dreapta si cel din stanga ii taiau legaturile cu pamantul. Isi incepuse plecarea cu 7 zile inainte de moarta fizica. Am oprit totul si i-am prins ultimele cuvinte. Si stiu ca Varful Triunghiului mi-a dat de veste ca tata se pregateste sa plece si ca ma cheama.

In viata omului exista imprejurari cand e nevoie de o forta mai mare decat a celor doi si atunci apare Cel-De-Crestet, Varful Triunghiului, o Forta spirituala foarte inalta. El coboara din inaltimi pe cordonul conferit de Sfanta Treime a Pamantului. Dreptasul, Stangasul si Cel-De Crestet se inconjoara cu aceste cordon pentru a face o lucrare binecuvantata de catre Sfatul Inteleptilor. Daca ati sti ce forta are dreptasul ati fi coplesiti, daca ati sti ce forta are stangasul ati fi inspaimantati iar daca am cunoaste forta Varfului Triunghiului, Puterea celei de-a treia Instante, Cel-De Crestet am cadea in genunchi adorand pe Carmuitorul Carmuitorilor pentru Infinita sa Intelepciune.

Dreptasul este mama iubitoare, cel care il sustine pe intrupat. Implinirea destinului, Calea tine de Dreptas sau Ghidul din Dreapta. Stangasul este sarpele amagitor care l-a nenorocit pe Adam, forta potrivnica dreptasului, cel care aduce suferinta si care te indreapta spre progres prin durere. Varful triunghiului da binecuvantarea tuturor actelor facute de catre Intrupat prevazute in Cartea vietii Sale. Astfel ca Omul poate sa aleaga solutia cea mai buna sau se poate duce dupa stangas intr-o bucla descendendenta mergand catre deznadejde si suicid sau catre o suferinta foarte mare.

Dreptasul are responsabiltate in fata Sfatului Inteleptilor daca dicteaza altceva decat ceea ce este in cartea vietii lui, stangasul nu are aceasta responsabilitate. El este superior intrupatului si ii poate propune actiuni in afara legii divine fara a fi responsabil pentru ele. In toate marile acte omul este sustinut de Treimica Forta daruita de Tatal: cand se naste, cand se casatoreste, cand moare. Odata ales destinul el este implinit cu orice pret. Exista foarte rare cazurile cand anumite teme si fapte pot fi amanate: datorita magiei negre cand un suflet este omorat sau deviat sau cand din cauza greutatilor spiritul cere sa-i fie amanate temele de viata, sa i se modifice destinul.