Complecşi în toate aspectele fiinţelor noastre, venim aici cu sarcina de a manifesta simultan la cote cât mai înalte funcţii psihice multiple şi de a le aduce în acord reciproc, la fel cum corpul nostru fizic se poate menţine într-o stare de sănătate optimă numai atunci când toate sistemele ce îl alcătuiesc funcţionează impecabil, într-un mod holistic.

Funcţiile psihice sunt asemeni unor forţe ce activează programele instalate în structurile noastre, iar astrologia furnizează prin instrumentele ei diverse corelaţii şi înţelegeri ce ajută la identificarea acestor actori interiori, la transformarea noastră în oameni mai drepţi, conştienţi şi aliniaţi la o viaţă fericită.  Ca exemple, corespondenţele din astrologie şi aceste motoare psihice sunt de felul următor: Luna – a simţi, Mercur – a gândi şi a comunica, Venus – a relaţiona, Marte – a acţiona etc. În timp ce fiecare dintre noi are la dispoziţie toate aceste resurse, suntem diferiţi, desigur, prin modul şi nivelul de performaţă la care le manifestăm. De pildă, cu toţii avem emoţii, însă unii suntem mai înfocaţi, alţii mai detaşaţi sufleteşte, unii emitem stări pozitive, alţii răspundem la vibraţiile joase ale lui a simţi şi agonizăm în ranchiună, neiertare, suferinţă.  Totodată, aceste funcţii îşi respectă fiecare în parte propriile alternanţe creştere-descreştere, în aşa fel încât, după exemplul nostru, cu toţii avem momente mai înalte emoţional şi altele mai joase.

Am venit aici, aşadar, pentru a exersa aceste mişcări interioare, pentru a ne construi ca oameni întregi care sunt, simt, gândesc, judecă, relaţionează, acţionează din ce în ce mai armonios. Dar toate acestea se obţin prin experiementare, teste şi – foarte important – prin repetiţii. În înţelepciunea sa, cerul ne aminteşte de aceste ritmuri prin retrogradarea planetelor. În afară de Soare şi Lună, toate planetele din astrologie au diverse cicluri de retrogradare ce presupun, concret, încetinirea vitezei lor obişnuite de rotaţie. Privite de pe Pământ, par că ar da înapoi, ceea ce este doar o aparenţă. Planetele îşi păstrează în perioadele de retrogradare înaintarea în jurul Soarelui, dar cu mai puţină grabă.

Simbolic, aceste perioade ne invită la revizii în domeniul funcţiilor psihice reprezentate de planete. De asemenea, în noi şi în jurul nostru, retrogradarea aduce şi o stare de interiorizare, de inversare de direcţie.

Să îl luăm ca exemplu pe Mercur retrograd! În perioadele lui obişnuite, Mercur este actorul din noi care se informează pentru a înţelege logic şi analitic, care comunică şi realizează conexiuni prin limbaj, se manifestă în calitate de mesager, elev, scriitor, cititor, orator, dar şi călător pe distanţe scurte (prilejuri de observaţii şi dialog, acumulări de noi informaţii). În goana zilelor şi în imperfecţiunea omului din noi, marea noastră majoritate comitem şi diverse erori sau neglijenţe în toate aceste demersuri: vorbim prea mult sau prea puţin, prea rigid sau prea ambiguu, nu ne informăm suficient de bine, poate fentăm o neplăcere de moment printr-o minciună nevinovată, schimbăm sensul unor informaţii prin aluzii şi subiectivism, forţăm în trafic semaforul şi pe ceilalţi şoferi etc.

Ei bine, la retrogradare, dacă am acumulat prea multe astfel de imperfecţiuni, ne vom simţi agasaţi de diverse tracasări, piedici, neplăceri mai mici sau mai mari ce vin prin informăre, comunicare, deplasări pe distanţe scurte. Reviziile lui Mercur ne vor atrage astfel atenţia că anterior semnării unui contract nu i-am citit cu atenţie clauzele, că am îndepărtat un om drag printr-o vorbă neglijentă, că trebuie să reluăm o teorie sau un concept şi multe altele, numitorul comun fiind informaţia. Dar dacă, din timp, am fost atenţi şi drepţi în manifestarea funcţiei mercuriene, retrogradarea lui ne aduce o stare de claritate introspectivă, un calm al minţii care ne poate revela înţelegeri neobişnuite, magii ale cuvintelor şi altor forme de limbaj.

Pentru că în astrologie, ca şi în viaţă, totul depinde de noi.

De-a lungul unui an, sunt foarte rare perioadele în care nicio planetă din cele opt ce pot avea astfel de mişcări să nu fie retrogradă. Într-un fel, putem spune că mai tot timpul avem măcar câte o piesă la revizie (adesea mai multe simultan). Primim, deci, şanse de învăţare din greşelile trecute şi soluţionare a unor situaţii declanşate anterior şi abandonate, din diverse motive, înainte de completare. Sau, aşa cum spuneam, şanse la introspecţii sublime. Şi ar fi drept să observăm că omul de rând al zilelor noastre, cu calităţi şi defecte, trăieşte combinat aceste două variante.

***

Privind la harta anului şi în special la planetele uşor identificabile în prim-planul fiinţelor noastre, merită reţinut că:

  • până pe 19 august traversăm o perioadă de Mercur retrograd; următoarea va fi între 17 noiembrie şi 7 decembrie;
  • Marte – felul în care acţionăm, ne luptăm, ne impunem voinţa –  retrogradează până pe 28 august;
  • Saturn – a ne disciplina, a ne maturiza prin autocontrol, a eficientiza – îi însoţeşte în retrogradare până pe 6 septembrie;
  • iar între 6 octombrie şi 16 noiembrie va intra în revizie Venus, pe partea de relaţii.

Acţiune şi înaintare, revenire şi reflecţie – acestea sunt alternanţele pe care este bine să le înţelegem  şi să le respectăm pentru o traversare elegantă a vieţii şi pentru armonie!

Sursa: Cristiana Tanase, cristiana_tanase@yahoo.com