Multe ceasuri cereşti ticăie pe bolta colorată de dansurile astrelor. Fiecare dintre aceste lumini îşi urmează cu o eleganţă precisă cadenţa, iar ciclurile lor indestructibil alăturate dau naştere simfoniei de treceri prin porţile anotimpurilor, anilor, vârstelor noastre, ale mamei Pământ, sistemului solar şi marelui cosmos. Tot viul respectă îndrumarea aceluiaşi dirijor universal, cu toţii ajungem în faţa aceloraşi porţi în mersul timpului.

Astrologic, cercul anului descrie mai multe praguri, mai multe treceri. Putem privi anul ca succesiune de douăsprezece faze parcurse de Soare; îl putem privi prin filtrul duetului sublim al Soarelui şi Lunii din care iau naştere fazelor Lunii; acelaşi an conţine secvenţe ale drumului parcurs de fiecare planetă a sistemul solar în parte (călătoria lui Mercur, a lui Venus, a lui Marte şi tot aşa până la Pluto). Toate aceste ritmuri sunt presărate cu momente semnificative energetic, cu anumite locuri pe spirala timpului ce se înalţă ca nişte porţi acceleratoare prin care ceva din faza anterioară se transformă în esenţe, iar nouă ni se deschide accesul spre următoarea etapă, spre noi teme de viaţă.

În cartea anului sunt scrise două astfel de treceri deosebit de importante pentru ştanţarea stării de echilibru în structurile noastre: momentele de echinocţiu, egalitatea dintre zi şi noapte. Prima poartă, a echinocţiului de primăvară, marchează în astrologie intrarea Soarelui în semnul Berbecului şi imprimă luminii forţa de creştere ce o va propulsa în punctul ei de maxim (solstiţiul de vară, Soare în Rac), de unde îşi va începe apoi coborârea spre poarta echinocţiului de toamnă, al doilea punct temporal de egalitate zi-noapte, marcat pe cercul zodiacal de intrarea Soarelui în Balanţă. Apoi lumina coboară tot mai mult, până la momentul solstiţiului de iarnă (intrarea Soarelui în Capricorn).

***

Înjumătăţit de echinocţii, anul 2018 s-a scris până acum dintr-o primă etapă în care am învăţat să îmbinăm o cale a creaţiei, a împuternicirii, demnităţii şi ascultării voinţei personale (Nodul Nord în Leu) cu traversarea unor situaţii de profundă şi solicitantă alchimie emoţională (Jupiter în Scorpion), dar şi cu asumarea matură a unor repsonsabilităţi ce mizează, până înspre 2020, pe implementarea unor proiecte complexe, a unor noi structuri de mare anvergură pentru devenirea noastră (Saturn în Capricorn). Aceste şase luni au marcat şi intrarea lui Uranus în Taur şi declanşarea, ca o trezire, a primelor schimbări dintr-un fir mai lung (de şapte ani) în ceea ce priveşte obţinerea, consumul, economisirea resurselor materiale, revenirea la naturaleţe, recalibrarea şi reconectarea la propriul corp fizic. Tot prima parte a anului ne-a aşternut şi o perioadă de vară orchestrată de multe planete retrograde, cu o senzaţie rigidă de hopuri şi dificultăţi pentru unii dintre noi, iar pentru alţii cu chemarea la interiorizare, retragere din acţiune şi contemplare a tabloului subtil de ansamblu. Între toate acestea, am învăţat să ne şlefuim voinţa egotică şi să o aliniem la o ordine mai înaltă, să ne lăsăm cooptaţi în mişcarea drastică de purificare a dorinţelor şi pasiunilor dictată de Jupiter în Scorpion.

Din 23 septembrie, la echinocţiul de toamnă, intrăm în partea a doua a anului astrologic, maturizaţi de cele traversate până acum, mai răbdători, dornici de armonie, de deschiderea spre universalitate şi preocupaţi de culegerea roadelor răstimpului anterior. Semnul Balanţei ne schimbă perspectiva spre o lume de conexiuni frumos distribuite în pictura lumii, spre imaginea unei reţele complexe din care facem parte în mod egal alături de toate celelalte suflete. Partea a doua a anului ne îndeamnă, astfel, să privim viaţa mai detaşaţi de propria identitate, dar şi mai stăpâni pe ea în urma provocărilor parcurse până aici, să fim mai conştienţi de ceilalţi, de lucrarea noastră comună, de energia relaţiilor şi a grupurilor mari de oameni, de dinamica universală, cosmică. În paralel, urmează şase luni caracterizate de multă mişcare subtilă, invizibilă, întocmai ca forfota toamnei şi iernii pe sub pământ. Vom descompune în esenţe, curăţind şi răscolind până la seva cea mai valoroasă experienţa primului ciclu, în cele din urmă dospind o nouă ascensiune a vieţii. Aşadar, sunt luni în care vom avea şansa să prelucrăm întâmplările de până acum în înţelegeri, rosturi, câştiguri şi răsplată.

Urmează o perioadă de retrogradare a planetei Venus (6 octombrie-16 noiembrie), în care vom reanaliza aspecte din zona de relaţie. Jupiter va păşi în Săgetător pe 8 noiembrie, deschizând un nou tip de călătorie în căutarea de sens şi de adevăr. Saturn rămâne în Capricorn şi ne cere în continuare eficienţă, răbdare, realism, înţelepciune. Uranus va retrograda prin Berbec (noiembrie 2018-martie 2019) şi ne va impulsiona să punem la punct ultimele pregătiri ale trezirii conştiinţei unui nou eu, a unui nou impuls spre acţiune, curaj, spre o viaţă mult mai limpede şi efervescentă.

Poarta echinocţiului de toamnă este întâlnirea cu înţeleptul din noi care ştie să lucreze în perfectă sincronizare cu legile dreptei recompense, ale echilibrului, armoniei, frumoasei colaborări cu ceilalţi. Împreună, să păşim prin această trecere şi să deschidem următorul vers al simfoniei timpului!

……

Va invitam joi 20 sept ora 18 30 la un atelier astroconectiv sustinut de Cristiana Tanase si Camelia Radu

Unde? Vasile Stroescu nr 14, langa Foisorul de Foc

Iubire, armonie, pace!!!