Cand copiii sunt prea mici ei au un simt innascut al miracolului, ei cred ca totul este viu  ca totul este inteligent: ei vorbesc cu insectele, cu animalele, cu plantele. Cand se lovesc de o piatra ii dau un picior adresandu-i reprosuri pentru ca ei se gandesc ca piatra a vrut neaparat sa-i raneasca.

De indata ce au pierdut acest sens ei au pierdut cu adevarat esentialul.

Toata natura este vie, inteligenta si populata de creaturi vii si inteligente si unele chiar mult mai inteligente decat omul. Din ziua in care omul neaga aceasta viata si aceasta inteligenta, moartea incepe sa se instaleze in el.

Iata un adevar asupra caruia psihologii si pedagogii trebuie sa se opreasca, deoarece nu au studiat inca consecintele magice ale unui simplu gand. Daca voi credeti ca toti oamenii de pe glob sunt rai, lenesi, depravati, criminali este foarte rau deoarece nu numai ca aceasta se va reflecta asupra voastra dar mai devreme sau mai tarziu veti deveni ca ei. Iar daca voi credeti ca lumina, frumusetea, splendoarea domnesc peste tot atunci veti lucra asupra voastra insiva si veti deveni din zi in zi mai frumosi, mai nobili, mai expresivi.

Sa nu omorati deci niciodata simtul supranaturalului in copil.

Intelegeti-ma bine. Trebuie sa cunoastem anumite legi ale psihologiei initiatice.

Ca parinti si educatori este bine sa le vorbim copiilor despre spiritele naturii( gnomii) spiritele apei(ondinele), spiritele aerului(silfidele) siritele focului( salamandrele) si despre lucrarea pe care acestea o fac in Univers. Dar mai presus de toate trebuie sa le aratam sensul lumii divine si pentru acestea le putem vorbi despre Pomul Vietii, despre ierarhiile ceresti.

Un copil pe care il educam astfel va pastra intotdeauna constiinta  unei lumi superioare plina de intelepciune si lumina cat si dorinta de a tinde catre aceasta lume.

Multi dintre oameni nu avanseaza, nu evolueaza pentru ca sunt nestiutori sau pentru ca nu vor sa admita ca deasupra oamenilor exista aceasta ierarhie a Ingerilor, Arhanghelilor pana la Tronul Domnului ceea ce inseamna ca nu au un tel, un ideal inalt de care sa se lege pentru a primi, a capta energii de un ordin superior…

Bineinteles ei traiesc, se descurca dar din punct de vedere spiritual ei nu avanseaza, ei nu accepta nici macar ca exista Maestrii care sa ii instruiasca iar unii dintre ei sunt chiar morti din punct de vedere spiritual. In timp ce aceia care accepta constient existenta ierarhiilor spirituale au un tel superior si acesta le insufla elanul necesar pentru a realiza lucruri marete….

Sursa: Omraam Aivanhov