Ziua 1 Sosire dimineața devreme pe Aeroportul Internațional Queen Alia din Amman.

Întâlnire cu ghidul local pentru asistență și transfer la hotel. Amman, fiind unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu, emană o energie a istoriei și a civilizațiilor care l-au modelat. Este un loc ideal pentru a explora cultura si traditiile iordaniene. Putem vizita siturile istorice precum Citadela, Teatrul Roman, Amfiteatrul si Templul lui Hercules pentru a intelege bogatia patrimoniului cultural al orasului.

Bucataria este delicioasa,  Amman fiind un paradis pentru iubitorii de mancare. Poti savura deliciile bucatariei iordaniene, precum mansaf (felul traditional de mancare cu miel), falafel, hummus si multe alte preparate autentice. Exista numeroase restaurante si cafenele unde poti incerca diverse specialitati culinare. Tot în Amman sunt piete vibrante si bazaruri, cum ar fi Souq al-Bukharia si Souq Jara, unde poti experimenta atmosfera autentica de cumparaturi. Poti gasi aici suveniruri, textile, bijuterii si multe alte produse traditionale.

Ziua 2: Turul orașului Amman.

Vom începe cu un mic dejun târziu (ora 10:30-11:00, adio sculatului devreme ca pe Machu Picchu)

Începem la ora 11:00, turul  orașului Amman: Moscheea Regelui Abdullah, simbol al armoniei religioase, acest loc sacru te invită la contemplatie și rugăciune , Citadela Situată pe un deal ce domină orașul, Citadela este un loc sacru de milenii, unde urmele templelor antice se întrepătrund cu povestea religiilor abrahamice.  Vom simți Ammanul vechi și energia vibrantă a bazarului. Seara, timp liber pentru reflecție. Cazare peste noapte în Amman.

Ziua 3: Amman – Madaba – Muntele Nebo – Betania – Marea Moartă

După micul dejun, vom pleca spre Madaba, Orașul mozaicurilor, unde arta sacrală a fost folosită pentru a cartografia Țara Sfântă. Energia acestui loc invită la contemplatie, rugăciune, meditație. In localitatea Madaba se afla o biserica chestia inchinata Sfantului Gheorghe, biserica adapostind o valoroasa comoara istorica, cea mai veche harta a Tarii Sfinte, fiind lucrata sub forma unui impresionant mozaic din secolul al VI-lea.

Potrivit traditiei iudaice, acesta este muntele de pe care Moise a privit spre Pamantul Fagaduintei, spre Tara Sfanta, in care nu i-a fost ingaduit sa paseasca. Pe acest munte ar fi si murit marele profet Moise.

Datorita legaturii pe care o are cu Moise, muntele Nebo a fost, dintotdeauna, un maret centru de pelerinaj, atat in lumea iudaica, cat si in cea crestina. Cercetarile arheologice intreprinse de catre calugarii franciscani, care detin acest loc, pe intreaga suprafata a muntelui Nebo, au scos la lumina ramasitele extrem de importante ale unei foarte vechi biserici crestine, de factura bizantina, pastratoare a unor minunate mozaicuri si pietre cioplite. Deasupra acestora a fost ridicata o biserica inchinata Dreptului Moise.

„Tot in ziua aceea a grait Domnul cu Moise si a zis: „Suie-te in muntele acesta al Abarimului, in muntele Nebo, care este in pamantul Moabului, in fata Ierihonului, si priveste asupra Canaanului, pe care-l dau in stapanirea fiilor lui Israel, si mori pe munte si te adauga la poporul tau, cum a murit si Aaron, fratele tau, pe muntele Hor si s-a adaugat la poporul sau, pentru ca ati gresit inaintea Mea in mijlocul fiilor lui Israel, la apele Meribei, la Cades, in pustiul Sin, si pentru ca n-ati aratat sfintenia Mea intre fiii lui Israel. Numai de departe vei vedea pamantul pe care Eu il dau fiilor lui Israel, dar de intrat nu vei intra in pamantul acela.” (Deuteronom 32, 48-52)

„Atunci s-a suit Moise din sesurile Moabului in Muntele Nebo, pe varful Fazga, care este in fata Ierihonului, si i-a aratat Domnul tot pamantul Galaad pana la Dan, tot pamantul lui Neftali, tot pamantul lui Efraim si Manase si tot pamantul lui Iuda pana la marea cea de la asfintit, partea de la miazazi a tarii, sesul Ierihonului, cetatea Palmierilor, pana la Toar. Si i-a zis Domnul: „Iata pamantul pentru care M-am jurat lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, zicand: Semintiei tale il voi da. Te-am invrednicit sa-l vezi cu ochii tai; dar in el nu vei intra!” Si a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, in pamantul Moabului, dupa Cuvantul Domnului; si a fost ingropat in vale, in pamantul Moabului, in fata Bet-Peorului, dar nimeni nu stie mormantul lui nici pana in ziua de astazi. Si era Moise de o suta douazeci de ani, cand a murit; dar vederea lui nu slabise si taria lui nu se imputinase.” (Deuteronom 34, 1-7)

Tot pe Muntele Nebo se crede ca a fost ascuns si Sfantul Chivot, spre a nu fi pangarit si instrainat din Tara Sfanta. „Si era tot in acele scrieri cum ca proorocul, luand porunca de la Domnul, a poruncit ca sa aduca cu sine cortul si chivotul. Si iesind la muntele in care s-a suit Moise si a vazut tara ce i s-a dat ca mostenire, Ieremia a venit acolo si a aflat loc in pestera, si cortul si chivotul si jertfelnicul tamaierii le-a bagat acolo si a astupat usa. Si venind unii din cei care mergeau dupa el, ca sa insemne calea, n-au putut-o gasi. Afland acest lucru, Ieremia i-a infruntat si a zis ca necunoscut va fi locul acela, pana cand va aduna Dumnezeu adunarea poporului si Se va milostivi.” (II Macabei 2, 4-7)

………

Apoi  vom sosi în Betania, localitatea in care a trait Lazar, Maria si Marta,  locul in care s-au petrecut mai multe evenimente nou-testamentare. Mentionarea asezarii Betania in Noul Testament este facuta cu certitudine in mai multe locuri ale acesteia. Astfel, Betania este mentionata in trei din cele patru Evanghelii. O gasim mentionata in Evanghelia Sfantului Marcu, a Sfantului Luca si a Sfantului Ioan Teologul.

Astfel, aflam ca in Betania Isus a intrat in casa lui Simon Leprosul, a intrat in casa Mariei si a Martei, a inviat pe Lazar din mormant, tot in apropierea Betaniei a flamanzit si a uscat smochinul cel neroditor, si tot din apropierea Betaniei s-a si Inaltat la cer.

Invierea lui Lazar din Betania – „Si era bolnav un oarecare Lazar din Betania, satul Mariei si al Martei, sora ei. Iar Maria era aceea care a uns cu mir pe Domnul si I-a sters picioarele cu parul capului ei, al carei frate Lazar era bolnav. Deci au trimis surorile la El, zicand: Doamne, iata, cel pe care il iubesti este bolnav. Iar Iisus, auzind, a zis: Aceasta boala nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu, ca, prin ea, Fiul lui Dumnezeu sa Se slaveasca. Si iubea Iisus pe Marta si pe sora ei si pe Lazar. (…) Deci, venind, Iisus l-a gasit pus de patru zile in mormant. Iar Betania era aproape de Ierusalim, ca la cincisprezece stadii. (…) Deci suspinand iarasi Iisus intru Sine, a mers la mormant.

Si era o pestera si o piatra era asezata pe ea. Iisus a zis: Ridicati piatra. Marta, sora celui raposat, I-a zis: Doamne, deja miroase, ca este a patra zi. Iisus i-a zis: Nu ti-am spus ca daca vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu? Au ridicat deci piatra, iar Iisus Si-a ridicat ochii in sus si a zis: Parinte, Iti multumesc ca M-ai ascultat. Eu stiam ca intotdeauna Ma asculti, dar pentru multimea care sta imprejur am zis, ca sa creada ca Tu M-ai trimis. Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era infasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga. Deci multi dintre iudeii care venisera la Maria si vazusera ce a facut Iisus au crezut in El.” (Ioan 11, 1-45)

Casa lui Simon Leprosul din Betania – „Si fiind Hrisots in Betania, in casa lui Simon Leprosul, si sezand la masa, a venit o femeie avand un alabastru, cu mir de nard curat, de mare pret, si, spargand vasul, a varsat mirul pe capul lui Iisus”. (Marcu 14, 3)

Smochinul cel neroditor de langa Betania – „Si a intrat Iisus in Ierusalim si in templu si, privind toate in jur si vremea fiind spre seara, a iesit spre Betania cu cei doisprezece ucenici. Si a doua zi, iesind ei din Betania, El a flamanzit. Si vazand de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va gasi ceva in el; si, ajungand la smochin, n-a gasit nimic decat frunze. Caci nu era timpul smochinelor”. (Marcu 11, 11-12)

Inaltarea Domnului de langa Betania – „Si i-a dus afara pana spre Betania si, ridicandu-Si mainile, i-a binecuvantat. Si pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer. Iar ei, inchinandu-se Lui, s-au intors in Ierusalim cu bucurie mare”. (Luca 24, 50)

Considerat locul botezului lui Iisus Hristos, acest spațiu emană puritate și renaștere spirituală. Ne vom caza la Marea Moartă. 

Ziua 4: Zi relaxantă la Marea Moartă (Opțional: Wadi Mujib)

Ne deschidem purificării și vindecării la Marea Moartă, cel mai jos punct de pe Pământ.

Apa este sărată și noroiul bogat în minerale care sunt recunoscute pentru proprietățile lor tămăduitoare. Mai inainte de acesta, marea se numea „Marea de Sare” sau „Marea de Asfalt”. Aristotel a scris despre valoarea terapeutica a apei sarate din mare. Romanii isi tratau anumite boli de piele in apele sarate ale Marii Moarte, numita de ei „Lacul de Asfalt”. Noul nume ale apei se fundamenteaza pe faptul ca, datorita salinitatii excesive, in apele acesteia nu exista viata. Denumirea actuala de „Marea Moarta” a fost data si intarita de grecul Pausanias, cel care a si cercetat-o pentru prima data.

Opțional: O drumeție în Wadi Mujib, un canion spectaculos, oferă o conexiune profundă cu natura sălbatică.

Cazare peste noapte la Marea Moartă

Ziua 5: Marea Moartă – Castelul Al-Karak – Little Petra 

 Plecare la ora 10:30 de la Marea Moartă. Castelul Al-Karak. Un bastion al credinței și curajului, castelul cruciat oferă o privire între trecutul religios și cel militar. 

Little Petra: Acest loc mai puțin cunoscut pregătește călătorul pentru măreția Petrei, fiind un spațiu liniștit pentru reflecție.

Cazare peste noapte la Petra.

Opțional: Petra by Night” oferă o experiență mistică, la lumina lumânărilor, ce scoate într-un mod unic frumusețea Trezoreriei.

Ziua 6: Petra – Wadi Rum

Zi dedicată explorării Petrei, inima spirituală a Iordaniei.
Trezoreria (Al-Khazneh):

O capodoperă sculptată în piatră, simbol al devoțiunii și meșteșugului antic.

Mănăstirea (Ad-Deir)

Un loc retras ce oferă liniște pentru meditație. După-amiază, transfer spre Wadi Rum, „Valea Lunii,” un peisaj ce inspiră conexiunea cu infinitul. Cazare într-un campament tradițional (recomandat Hasan Zawaideh Camp). 

Ziua 7: Wadi Rum – Amman

Mic dejun la Wadi Rum, urmat de un tur de 4 ore cu jeepul

Poduri de piatră și dune marțiene: Forme geologice spectaculoase ce ilustrează măreția creației naturale. – **Prânz în deșert:** O oportunitate de a experimenta ospitalitatea beduină și energia vindecătoare a liniștii. La ora 15:00, plecare spre Amman. 

Cazare peste noapte în Amman. 

Ziua 8: Amman – Excursie opțională la Jerash și Ajloun

Zi liberă în Amman sau excursie opțională pentru a vizita

Jerash: Unul dintre cele mai bine păstrate orașe antice.

Ajloun: Castel medieval musulman, amplasat într-un peisaj ce inspiră pace și reflecție spirituală.

Seara, cină festivă în Amman. Cazare peste noapte. 

Ziua 9: Plecare din Amman

Check-out devreme (ora 1:30 AM) pentru transfer la aeroport.
Zbor la ora 3:55 AM, încheind călătoria cu amintiri prețioase.

Cost: 1499 euro/ persoana (pentru rezervarea locului va trebui achitat un avans de 450 euro pana la data de 31 martie 2025)

Include: Transport cu avionul, transport local, cazare cu mic dejun.
Excursiile trecute ca optionale nu sunt incluse in acest cost.

Inscrieri: frecventaom [@] gmail.com