Tatal riguros crede in pedeapsa, in bataia rupta din rai, in efectele faptelor noastre care nu pot fi rescrise, intr-o justitie divina care ne urmareste pentru a simti biciul ei, in raul lumesc, in iadul fara fund si mai ales in degetul cu care stie ca isi intareasca autoritatea. Adevarul e la mine ar spune el scufundandu-se in pareri uneori invechite alteori in citate biblice sau in exemple de fapte care si-au primit sentintele.
Pentru tatal riguros, minunile nu exista sau sunt doar legate de sfinti iar comunicarea nemijlocita cu divinul este o inventie dragalasa de care se agata oamenii pentru a-si trai zambitor, iluzia. El crede in Vechiul Testament si in traditie rareori desprinzandu-se pentru a auzi si alte pareri care nu urmeaza caile batatorite.
Uneori vorbeste singur sau ii place sa se auda cand nu este intrebat despre ceea ce crede in legatura cu spiritualitatea. Presupune ca fara cuvintele lui umanitatea ar lua-o intr-o directie gresita scenariile apocaliptice fiindu-i foarte dragi.
Daca urmeaza multe scoli si nu este tributar unei religii, e posibil ca tatal riguros sa fie foarte dcumentat, argumentat, plin de pagini si citate incercand prin memorie sa-i impresioneze, copleseasca pe ceilalti. Cu adevarat el crede doar in pasii facuti, documentati, atinsi de probele timpului. Trairea spirituala ii lipsest tatalui riguros, el fiind de multe ori impietrit sufleste, absent sau incapabil sa simta freamatul Cerurilor.
Daca alege calea preotiei va fi un slujitor al bisericii foarte aspru, dur, care cauta sa respecte canoanele fara sa simta taina iubirii
Daca este profesor univesitar sau cadru didactic ii va placea sa-l aduca in clasa prin vorba si fapta pe acel tata punititiv, justitiar din Vechiul Testament.
Daca conduce o firma…. prin autocratie si rigiditate va impune regulli multe dand nastere unei culturi aride, uscate, neudate de caldura, bucurie, pace.
Daca este tatic e posibil ca in relatia cu copiii sa fie rece, aspru, plin de critica sa nu reuseasca sa transmita iubire si peste timp sa culeaga niste adolescenti sau tineri obedienti, fricosi, frustrati sau din contra niste rebeli care nu mai pot fi opriti din a experimenta tot ceea ce le-a fost mult timp interzis.
Pentru ca nu se iubeste nici pe el, adeseori tatal riguros poate veni cu solutii extreme legate de umanitate ex dictatura sau alte filosofii care ar incarcera obiceiurile noastre de gandire si actiune.
…..

P.S lucrand la extinderea caracterizarilor ce insotesc testul 3angle mi-am dat seama ca anumite chipuri e bine sa le aduc si pe frecventa om pentru a le recunoaste in voi si a le rescrie. Intoarcerea Acasa ne invita pe toti in camera tatalui riguros sa imbratisam vechii pasi si sa mergem mai departe.

Va recunoasteti? Ati trecut prin aceasta etapa?