Chipul Dobrogei Sacre se dezvaluie nu de pe autostrada Soarelui gonind spre mare si palavragind ci facand dreapta( de la Cernavoda spre Rasova) mergand sprintar spre pestera Sfantului Andrei, manastirea Dervent, Cetatea Adamclisi, Manastirea Apostului Filip, Manastirea Sf Serafim de Sarov, Manastirea Maria Magdalena si oprindu-te la Techirghiol la mormantul parintelui Arsenie Papacioc. Si desi iti ia o zi intreaga sa te unesti cu toate aceste locuri minunate, nu ai reusit sa vezi decat un pic, multe alte manastiri si locuri de poveste imbratisandu-te de pe marginea drumului, incalzind ochii interiori, bucurand sufletul, inspirand teritoriile interioare. Si ceea ce te copleste sunt dealurile calduroase, ratele de pe marginea drumului, caii frumosi, salbatici, imensitatea aurie care iti inunda sufletul, blandetea peisajului, pacea dumnezeiasca. Aceasta poate fi prima zi de week-end pentru ca daca vrei sa simti si duminica frumusetile spirituale ale Dobrogei poti sta la slujba de la manastirea Sf Maria apoi vei merge la Manastirea tuturor Sfintilor de la Poarta Alba si apoi vei te vei opri la Sfantul Casian in pestera. Si vei primi in doua zile de toamna inspiratoare mai mult decat ti-ai inchipuit pentru ca Dobrogea sacra are 33 de locuri binecuvantate care iti limpezesc ochii sufletului intr-un mod minunat cu blandetea, frumusetea, bucuria lor.

Am fost in acest week-end cu un grup de 33 de suflete la malul marii, dand glas unor varfuri de munti prin contemplatie, rugaciune, meditatie. Si am pornit prin a ne face iertarile fata de Tot si Toate, pasii nostri primind raspunsuri dar si talmaciri ….in fiecare loc. Si ne-au primit calugaritele si calugarii cu buchete de povesti, cu trairi inaltatoare, cu radiante frumoase, cu talmaciri, cu spuse ceresti. Si desi parea ca seceta…..trebaluia de multa vreme in aceste locuri, exista o bucurie frumoasa in toate privirile, o abundenta a sufletului, o imensitate a gesturilor. Din toate manastirile tasneau rauri de lumina care ne teseau pe noi toti, stiuti si nestiuti intr-un mod minunat.

Si cele doua zile de bucurie parca sau largit……devenind 1000 si apoi una, umpland cupele noastre interioare…cu multe intelegeri.

Cand simtiti sa va adanciti, mergeti si uniti-va cu locurile cuvantatoare din Dobrogea sacra. Si veti simti nu doar pacea ci si cuvantul bland, iubitor, iertator….al Domnului.