Din cele mai vechi timpuri exista pe pamant un centru initiatic care le domina pe toate. Toate celelalte centre nu sunt decat niste ramnificatii ale acestui centru unic a carui lumina nu s-a stins de-a lungul secolelor. Pentru a pastra aceasta flacara trebuie sa existe o fiinta care sa posede toate cunostiintele si puterile o fiinta care este reprezentatul lui Dumnezeu pe Pamant, o fiinta care sa nu moara niciodata.

Acest personaj este Melchisedec si numele lui ( melk, rege si tedek, dreptate) ii dezvaluie misiunea de rege al dreptatii. Cat despre numele orasului pe care il conduce radacina lui este salom, pace, radacina pe care o regasim si la numele de Ierusalaim( Ierusalim).

In adevarata sa semnificatie spirituala preotul este cel care poseda secretul transformarii materiei . Functia de preot a lui Dumnezeu cel Preainalt  este cea mai desavarsita ce poate exista in Univers pentru ca el este cel care ii reprezinta lui Dumnezeu chintesenta cea mai pura a materiei.

Melchisedec este reprezentatul lui Dumnezeu cu rolul cel mai important de pe Pamant. De la el vin toate directivele privind destinul umanitatii. Toti marii initiati au fost instruiti de el: Hermes Trismegistus  este un aspect al lui, Orfeu, Moise, Pitagora, Platon, Budha, Zoroastru, cei mai mari au primit invatatura lui chiar si Isus.

Isus a venit sa se incarneze pe pamant pentru ca misiunea lui era tocmai de a da exemplu oamenilor de a le arata ce putea face un fiu al omului. In timp ce Melchisedec are misiunea de a ramane in secret fara a se manifesta in fata oamenilor: el are o alta lucrare de facut si de aceea nu a venit sa se incarneze trecand printr-un corp de femeie precum Isus. Misiunile lor sunt diferite.

Isus deci apartinea ordinului lui Melchisdec. Dovada cea mai clara este Cina cea de Taina: ultima masa pe care el a luat-o impreuna cu discipolii sai si in timpul careia se reinnoieste din nou darul painii si al vinului facute de Melchisedec lui Avraam. Iar pe cand mancau el Isus luand painea si binecuvantand-o a frant-o a dat-o ucenicilor si a zis:Luati, mancati, acesta este trupul meu. Si luand paharul si multumind le-a data zicand. Beti dintru acesta, toti. Caci acesta este sangele meu. Cel ce mananca trupul meu si bea sangele Meu ramane intru mine si Eu intru el.

Acest ritual sacru aduce laolalta doua principii: masculin si feminin pe care le intalnim in majoritatea initierilor. In plan cosmic ele sunt lumina si caldura soarelui care creeaza viata iar in plan spiritual sunt intelepciunea si iubirea.

Timp de 18 ani in care Evangheliile nu mentioneaza nimic despre viata sa Isus el s-a aflat in Imparatia lui Melchisedec unde a studiat,  a primit Initierea iar spre varsta de 30 de ani a revenit in Palestina pentru a-si indeplini misiunea. El i-a pus in legatura pe apostoli cu Imparatia lui Dumnezeu despre care vorbesc toate religiile si o situeaza intr-un loc innaccesibil numit pamantul celor nemuritori sau tinutul celor vii cum este spus in Psalmi: Voi merge inaintea Domnului pe pamantul celor Vii.

Iar cand Isus spunea: Cereti Imparatia lui Dumnezeu si Dreptatea sa si totul va va fi dat pe deasupra…. el mentiona aceasta imparatie a lui Melchisedec, rege al Dreptatii.

Nici un initiat nu poate atinge culmile fara sa treaca pe la Scoala lui Melchisedec. El este cel care confera ultimele grade ale initierii. El este singurul maestru adevarat dintre toti marii maestrii. El incarneaza inca de la inceput prezenta Hristosului cosmic pe pamant. El supravegheaza evolutia umanitiii care este orientata dupa planurile lui Dumnezeu iar daca oamenii merg prea departe in incalcarea legilor el intervine pentru a restabili ordinea.

Trebuie sa existe continuu undeva pe pamant un foc divin care nu inceteaza sa arda iar acest foc este intretinut de Melchisedec. El este acest foc si toti cei care sunt pregatiti pot merge sa aprinda flacara sa.

Sursa: Omraam Aivanhov