Am cunoscut oameni care meditasera ani in sir dar ei pierdeau vremea sau chiar se tulburau pentru ca nu stiau sau nu doreau sa stie ca pentru a medita trebuie indeplinite anumite conditii. Atata timp cat nu esti liber in interior nu vei putea medita. Atatia oameni inseala, fura sau se culca cu oricine si apoi ei mediteaza. Ah nu este posibil asa ceva deoarece natura acestor activitati nu permite deloc asa ceva: ele retin gandirea in regiunile inferioare.

Cum vreti sa meditati cautati un inalt ideal care sa va faca sa iesiti din propriile capricii, din desfrau, din placeri, din dorinte pentru a va conduce catre Cer….Nu veti putea medita inainte de a va invinge anumite slabiciuni inainte de a intelege anumite adevaruri si nu numai ca nu  o veti putea face dar este chiar periculos sa incercati. Unii inchid ochii sau exerseaza anumite pozitii dar ce se petrece in sinea lor? Daca ati putea patrunde in mintea lor veti descoperi ca inca ei dorm. Aceasta inseamna pentru ei meditatia profunda.

Meditatia nu este un exercitiu atat de simplu asa cum se crede. Trebuie sa fiti foarte avansati ca sa meditati si mai ales sa posedati o iubire formidabila pentru lumea divina. In acel moment fara sa faceti nici un efort gandirea voastra este deja concentrata si independent de vointa voastra, meditati: gandirea voastra este atat de degajata incat ea este cea care independent de voi, isi indeplineste lucrarea.

Unii mi-au spus deja: Eu incerc sa meditez de ani de zile dar creierul meu se blocheaza. Nu ajung la nici un rezultat. De ce? Pentru ca nu au inteles ca fiecare moment din viata lor nu exista izolat ci legat de toate momentele precedente ce poarta numele de trecut. Ei nu au inteles ca trecutul ii ingreuneaza, ii deranjeaza si cum doresc imediat sa mediteze isi forteaza creierul astfel incat se blocheaza.

Sa presupunem ca ati avut o disputa cu cineva. A doua zi cand doriti sa meditati trecutul apare deopotriva si nu va puteti opri sa ganditi: Ah, ah cate mi-a spus….Daca il voi intalni, o sa-i arat eu lui. Iata subiectul in jurul caruia se desfasoara meditatia. Ce zgomot, ce scandal!

In loc sa va inaltati spre regiunile divine, rascoliti tot ce ati trait in trecut, defiland cu acele amintiri ….un intreg cortegiu de chipuri si evenimente va apar si nu mai puteti scapa de ele. Aceeasi poveste se repeta de-a lungul anilor si este evident ca nu apare nici un rezultat.

Omul poate deveni atotputernic dar cu conditia sa cunoasca un anumit numar de lucruri si in special ca fiecare moment al existentei lui este legat de cele precedente. Acesta este sensul spuselor lui Isus atunci cand ne sfatuia sa nu ne preocupam de ziua de maine. Da, fiindca punandu-va astazi viata la punct, maine veti fi liberi: veti putea dispune cum doriti de voi insiva, concentrandu-va gandul asupra subiectului dorit fiindca totul a fost deja pregatit din ajun. In timp ce daca nu ati pus nimic la punct  a doua zi veti fi descumpaniti, alergand in stanga si in dreapta pentru a indrepta lipsurile sau erorile trecutului si nu veti fi liberi sa lucrati in prezent, nici sa creeati viitorul.

Atunci cand doreste sa mediteze, discipolul luminat se pregateste deci dinainte, el se purifica, nu se impovareaza cu tot felul de preocupari inutile, ci se straduieste sa obtina cea mai mare dorinta de perfectionare, pentru a-i ajuta pe altii, devenind un model, un exemplu, un fiu al Domnului: el este insufletit de de dorinta sublima de a implini vointa Domnului asa cum cere Isus in Evanghelii.

Meditatia este un act cosmic de cea mai mare importanta. Si de indata ce discipolul  a gustat din savoarea acestei lumi superioare convingerea i se intareste si simte ca facultatile sale incep sa-l asculte.

Puteti medita asupra multor subiecte: al sanatatii, al frumusetii, al bogatiei, al, inteligentei, al ingerilor. Toate subiectele de meditatie sunt bune insa cel mai bine este sa meditam asupra lui Dumnezeu insusi, sa ne impregnam cu lumina si forta sa …sa traim o clipa in vesnicia sa.

Sursa: Omraam Aivanhov