In mod obisnuit oamenii folosesc logica de tip cauza-efect. Crestinismul vine cu o logica aparte trinitara care este baza mediciniii isihaste si a sacroterapiei. Ca trinitate realitatea este formata din supracauza, cauza, efect care este in corespondenta cu Dumnezeu: Tatal, Sfantul Duh, Fiul. Supracauza este sufletul care se angajeaza in lucrarea de purificarea a copului bolnav mostenit deorece noi primim pacatele parintilor nostri( noi suntem jumatate creati de Dumnezeu si jumatate nascuti de parintii nostri). Asa ne putem veni cu predispozitii catre boala sau deja bolnavi. Se zice ca noi suntem un microcosmos si ne hranim cu lumina cosmica ingereasca, cu materia naturii si cu energia mintala lumeasca. Toate deranjamentele din acest complex de hranire cu energie universala aduc boli.

Bolile de oase se datoreaza lipsei de energie harica. Se vor folosi uleiul sfintit, apa sfintita, anafura, mersul la slujbe. La sfinti oasele nu putrezesc fiind pline de energii har cu puteri tamaduitoare. Prin sistemul nervos noi facem legatura cu energiile ingeresti cunoscute sub denumirea de mental cosmic. Energia intra prin varful capului coboara pe coloana vertebrala pana la nervii corpului unindu-se cu mentalul nostru. Si medicina isihasta isi are centrele ei de energie cum ar fi glandele, locul de intalnite a energiilor( in numar de 3) fiind inima. Medicina isihasta lupta pentru restabilirea acestui centru, care s-a pierdut dupa caderea din Rai. Cele trei energii care pornesc din inima( fiind emanate din suflet) sunt: fluxul energiilor mintale proprii, energia raposatilor si energii mintale inteligente ale entitatilor spirituale extraterestre( ingeri si demoni). Prin nari-nas intra o energie de tip prana( care nu este oxigen) care merge in creier apoi coboara pe coloana vertebrala in doua moduri( Ida si Pingala) stiintific identificandu-se cu nervii simpatici si parasimpatici.

Prima cauza la orice boala trebuie cautata in suflet. Spre exemplu toate bolile mintale se asociaza cu boli de inima si la figurat si la propriu. O mare importanta o are somnul in bolile energiilor mintale. In bolile mintale un pacat mare te macina pe ascuns( trebuie sa te spovedesti la un preot). Opreste conflictele care genereaza gandurile negative. Cauta sa nu ai nimic pe suflet, pune punct conflictelor emotionale in gat pronuntand cuvinte sfinte. Rasul este si el o metoda de descarcare a energiei negative. Si nu uitati….de mancarea nefiarta. Orice aliment are o memorie proprie care intrata in organele noastre se reproduce. Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun ce simti ci ce gandeti. Postul este un valoros mediu de restabilire si rememorare a adevaratelor energii. Postul este revenirea la starea de inger.

Iata un model de mancare isihasta: dimineata: paine cu fructe

Pranz: ghiveci nefiert din legume cu nuci si seminte, cu grau inmuiat sau uruiala de grau care a fost tinuta la macerat minim 8 ore

Seara: la fel dar in cantitate mai mica

O mancare isihasta este compusa 50 la suta din cereale si seminte. In rest 25% radacinoase in completare, zarzavaturi si alte ingredente. Mancarea nefiarta este satioasa si are are multa celuloza curatand intestinele. Hrana se absoarbe aproape integral si organele nu obosesc cu prefacerea in hrana vie ea fiind deja vie.

Inchinaciunile si mataniile insotite de contractarea diafragmei cu dilatarea ei la aplecare expirand si la ridicare inspirand sunt foarte importante. Rugati-va din inima ca sa se regrupeze toate energiile corpului si sa se purifice mancarea prin harul Duhului Sfant. Daca se respecta hrana vie postul total nu trebuie sa fie prea lung. In post sa se faca clisme. Sa nu se neglijeze terapia harica prin slujbe bisericesti, apa si ulei sfintit, Sfanta Impartasanie. Harul divin este o energie reala. Se elimina ura, dusmania si toate pacatele.

Sursa: Incursiune in Medicina Naturista( In aminntirea lui Valeriu Popa), autor Speranta Anton