Am ajuns in satul Breb din Maramures impinsa de curiozitate, bucurie si chemare. De mult timp imi doream sa cuprind cu sufletul varfurile mici de munti, fanetele, casutele mici si ochioase, delusoarele zburdalnice, chipurile radiante ale oamenilor. Si iata ca chiar din a doua zi colindele ne-au invadat interioarele si ceterasii ne-au rasfatat cu sfatosenia lor ascunsa in muzica traditionala. Aici in aceste sate nemachiate, nefardate, neoperate estetic…..tot ce treneaza in rochia vietii tale, iese la suprafata. Pare ca natura conlucreaza cu centrul tau…sa scuturi bine, traistuta lui 2022 sau a triadei 2020-2021-2022 si dupa aceasta limpezire sa faci alegeri frumoase, radiante, lucratoare.

Ceea ce m-a miscat profund…au fost chipurile oamenilor, simple, calduroase, iubitoare fara buze in flacari sau ochi care au plecat de acasa sau sprancene false. Doamne cat e de frumos sa observi cum toate anotimpurile vietii pot cobora pe un chip fara frica….cu drag mare dezvelindu-se toate….. si ridurile intelepte si ochii razaciosi si buzele usor incretite. Aici in Maramures ai sentimentul ca…..ingerii tes in fiecare noapte radiante pentru copaci, flori, casute, porti, oameni …….pentru ca fiecare colt …..are o bucurie de oferit chiar cand casuta sta sa cada sau gardul e un pic coplesit sau omul este acaparat de cateva griji. De undeva din chiar sufletul colectiv al locului descoperi printr-o mancarica sau un zambet sau o ferastruica…..o stralucire care iti incalzeste sufletul. Si cred ca orasenii ar trebui sa faca calatorii constante…la tara…..pentru a-si redescoperi radacinile si a-si pregati mai bine inflorirea si rodirea.

Am crescut impletind marea, primul meu duhovnic ( stand cu parintii la Constanta) cu viata la tara mergand in fiecare vara la bunici …la Cobadin( tot in Dobrogea) insa dupa 30 ani am tanjit tot timpul dupa muntii mici ce pot fi atinsi si cu privirea dar si cu pasul. Si i-am tot cautat…….facand drumetii, pelerinaje, explorari. Aici in Maramures, muntii sunt discreti, caldurosi, smeriti in hora cu dealurile si casutele frumos desenate, activand in sufletele despletite….bucurii simple, zambete copilaresti, zboruri calduroase. Si daca ai venit ca tata punitiv sau mama impietrita sau bunica coplesita, obosita, trista…Maramuresul iti scutura duritatea, te incalzeste si te spala de epuizare…….activandu-ti copilul interior!!!!

Indrazniti in 2023 sa va oferiti o calatorie in Maramures!!!! Si ori de cate ori v-ati impietrit sau ghebosit sau intristat….mergeti si practicati comuniunea cu natura, valsul cu satele, bucuriile simple de la tara. Renuntati la opulente si popositi in casutele mici de lemn, savurand bucatele facute cu drag de catre oamenii din sat…ciorba de fasole sau mamaliga cu branza sau gogosile razacioase …si veti accesa cu bucurie, smerenie si intelepciune……zestrea noastra colectiva!!!!

Din cauza tentatiilor orasele sunt prinse in plase de entitati…bietii oameni fiind ca niste muste acaparate, deviate sau chiar mancate de plante carnivore ce poarta denumirea de patimi!!!Pana si cumparaturile in exces sunt tot o capcana in care ne pierdem sufletul….daca nu stim sa alegem in clar, echilibrat respectand dreptul divin pe care il avem !!!!

Acum la final de 2022 multumiti fiecarei situatii, om, firma, mama, tata, copil, sot si asezati va in suflet 3, 7, 9 alegeri cu care sa salutati noul an!!!!