Cand te aproprii de o manastire e de dorit sa faci cativa km pe jos fie ca pornesti de la Costesti( spre Bistrita de Valcea) sau din Muierereasca( catre Frasinei) limpezind pasii, chipul, cupa sufletului. E ca si cum te-ai spala in triunghiul iertarii, eliberandu-te, deprogramandu-te, asezand-o intr-o paradigma noua( vesminte noi) pentru a intra in Templu. Drumul in sine cu flori, copaci, soare te pregateste pentru a primi fuziunea/ contopirea cu Cerurile. Daca mergi doar cu masina cu ….30 de minute inainte sau de cand ati inceput calatoria….faceti o limpezire in voi sau pur si simplu pastrati tacerea. O calatorie spirituala presupune o pregatire anterioara pentru a vi se deschide Drumurile. Nu poti sa blestemi sau sa te umpli de suparari si apoi sa te intrebi de ce nu ai gasit drumul catre manastirea X? !…Drumul inspirator( Camino-ul interior) legat de Frasinei incepe din Olanesti de langa pensiunea Iulia, trecand peste dealuri, imbracandu-te cu pajisti, privind caprioarele, imbratisand copacii limpezind astfel sufletul in apele frumusetii. Postiti inainte rugati-va, spalati-va in triunghiul iertarii, Chipul.

In posturi aceste calatorii ne pregatesc pentru a intampina marea sarbatoare…iar postul Maicii ne invita sa curatam cupa interioara pentru a primi bucurii ceresti, dezveliri, sustineri.

Pasind in trena Maicii spirala intrebarilor ne calauzeste catre centrul nostru: Ce parti din mine nu ma ajuta sa evoluez? Ce obiceiuri de gandire, actiune imi otravesc relatia cu mine/ cu ceilalti? Ce patimi imi murdaresc sufletul? Cum imi pot taia legaturile nebenefice cu bautura sau drogurile etc? Cum putem scapa de frici? Ce triunghiuri limitative imi incarca sufletul? Ce suparari nu ma ajuta sa radiez? Ce neiertari imi ingreuneaza pasirea?Cu ce judecati de foc mi-am indepartat prietenii? Ce vinovatii imi domina pasii? Ce atasamente ma subjuga? Ma ajuta rolul de amanta sa dezvalui in mine christul feminin?

Ajungand in manastiri opriti-va la moaste sau sub candelabru. Deschideti-va bratele sufletului. Primiti bucuria cerurilor, pacea, graiul divin in pocalul inimii. Multumiti!!!!Manastirea exterioara pregateste biserica interioara, acel loc unde putem vorbi cu Cerul chiar daca afara pandemia a inchis bisericile sau nu puteti ajunge la preotul duhovnic din anumite motive. Cand te rogi intr-o biserica conul tau de protectie se umple cu sfintii locului care te sustin si care vin oriunde ai fi( in Bucuresti sau in Canada), desfacand petalele sufletului. Si ei raman alaturi de tine limpezindu-ti pasirea!!!!

….

Va invit intr-un vals al manastirilor: Surpatele, Manastirea dintr-un Lemn, Bistrita, Arnota, Frasinei Iezer. Vom pleca pe 7 august si ne vom intoarce pe 8. Drumul la Frasinei va fi peste dealuri lasand masina in Olanesti. Pentru acest drum veti avea nevoie de adidasi sau ghetute.

Mănăstirea Bistrița – Horezu / Vâlcea

Pisania: “Sfanta aceasta si dumnezeiasca manastire pomeneste-se a fi zidita din temelie de Barbu banul Craiovescul carele aici si ingerescul cin al calugaririi mai pe urma au luat…”(1683).

Ctitorie a boierilor Craiovesti Manastirea Bistrita dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in “Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842). A fost puternic avariata de expeditia condusa de Mihnea cel Rau in 1509. Dupa inlaturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab o reface intre 1515-1519. Pictura a fost atribuita mesterilor zugravi Dumitru, Chirtop si Dobromir de numele carora se leaga si fresca Manastirii Dealu de langa Targoviste si executarea lucrarilor in piatra de la ansamblul Curtea de Arges.

Din ctitoria Craiovestilor astazi se mai pastreaza bisericuta Bolnitei (1520-1521). Avand o impresionanta fresca interioara din traditia paleologa tarzie cand incepeau sa patrunda in Balcani elemente artistice folosite de iconografii cretani, biserica este inchinata “Schimbarii la fata”.

Manastirea Arnota este ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situata la 37 km de Ramnicu Valcea, aproape de Manastirea Bistrita si Manastirea Hurezi. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.

Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici inca nedatate, care vor fi existat aici.

Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre Constantin Brancoveanu, la inceputul domniei lui, odata cu reparatiile, in anii 1705-1706. Tot el ii reconstruieste catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, in stil brancovenesc (din 1913 se afla la muzeul din Bucuresti) si renoveaza pictura, fara sa o inlocuiasca pe cea originala.

Mânăstirea Dintr-un Lemn este un așezământ monahal din comuna Frâncești, județul Vâlcea, satul Dezrobiți, la cca 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Ansamblul monahal este format din Biserica din PiatrăBiserica veche Dintr-un lemnchiliile de maici și Biserica Nouă care poartă hramul Nașterii Maicii Domnului.

Cea mai veche mărturie despre apariția mănăstirii într-un ținut de un farmec deosebit, la margine de pădure seculară cu stejari asemeni, ne vine din însemnările călătorului pe meleagurile Țărilor Române, diaconul arab creștin Paul de Alep. Acesta pe la 1653-1658, însoțind pe Patriarhul Macarie al Antohiei, susține că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Mai spune că acesta aude o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din acel stejar secular.

Legenda construirii lăcaşului de cult a fost transmisă din generaţie în generaţie şi există mai multe variante în care este povestită. De-a lungul timpului, cărturarii, feţele bisericeşti şi istoricii vremii confirmă adevărul din spatele legendei. Mai mult decât atât, existenţa stejarilor seculari în această zonă, precum şi a icoanei, sunt dovezi de necontestat ale adevărului din spatele legendei. Mănăstirea dintr-un lemn a fost construită din bârne groase, care se îmbinau în coadă de rândunică şi adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Mănăstirea Dintr-un Lemn nu este pe un drum foarte circulat și, din acest motiv, numai cine merge și vrea să ajungă acolo știe ce minune va întâlni. Pentru alții, aflați în trecere prin zonă, mare le va fi mirarea că întâmplarea i-a făcut să ajungă la acest minunat local monahal. În mod sigur, cine ajunge acolo nu poate decât să se bucure foarte mult de această întâlnire cu această mănăstire unică în felul ei și care, în plus, adăpostește Icoana Maicii Domnului Făcătoare De Minuni.

Înainte de a intra în perimetrul mănăstirii, chiar în curtea exterioara a acesteia, rămâi puțin intrigat de niște monumente cărora nu le găsești explicația: o ancoră din fier negru, un monument din marmură cu o elice albastră și o cruce. Nedumerirea ivită de a întâlni aceste obiecte (simboluri) acolo este repede spulberată atunci când afli că în perioada 1938-1940, acest lăcaș monahal, ctitorie a Basarabilor și Cantacuzinilor, a fost restaurat de Ministerul Aerului și Marinei de atunci, devenind simbolic “altar de închinare pentru aviatori și marinari”, astfel că aceste monumente sunt ridicate în cinstea celor căzuți la datorie.

……….

Costul este 300 ron

Inscrieri pe frecventaom@gmail.com