Doar cel intelept poate vedea limpezimea si linistea din mintea si sufletul celui tulburat, caci cel inteleptit a fost odata ca si cel tulburat si roadele amare l-au facut sa tina seama de alcatuirea fiintei sale. A fugit de roadele sale amare in varful muntelui si acolo nu a scapat de ele, a fugit in mijlocul padurii si iata ca roadele erau cu el apoi a privit inlauntrul sau si iata ca roadele sale amare aveau radacini in mintea si simtirea poftelor sale.

Remer Ra: Si ce ar trebui sa faca inteleptul pentru a l limpezi pe cel tulburat ?

Zamolxe:Un intelept nu poate limpezi un tulburat. Un intelept ii poate indica doar calea, nu poate face nimic in locul lui. Daca s-ar fi putut, lumea ar fi fost demult un rai al inteleptilor. Un intelept nu cauta sa forteze lucrurile. Un intelept nu va intra niciodata in conflict cu cel tulburat.

Remer Ra: Cum ar putea inteleptul sa-l schimbe pe un hot sau un talhar sau un criminal?Sunt tare curios sa stiu cum poate un intelept sa se puna in pielea talharului sa vada si punctul lui de vedere. Ce teren comun ar construi?Cum si ar schimba punctul de vedere?

Zamolxe: Inteleptul nu i-ar spune niciodata unui infractor sau celui tulburat ca a gresit. Ba dimpotriva, inteleptul l-ar intreba cu ce a gresit el?Inteleptul stie ca nu ca poate limpezi prin scormonirea lui un izvor care este deja tulbure. Va grabi limpezirea indicandu-i celui tulbure unde se afla elementele perturbatoare.

Remer Ra: Interesant. Oare ce ar putea raspunde un infractor la o asemenea intrebare?

Zamolxe: I-ar schimba punctul de vedere pentru ca ar simti cu adevarat ca nu mai este privit ca un paria al societatii. Infractorul nu este un paria al societatii, este un produs al societatii.

Remer Ra: Nu cred in intoarcerea obrazului.

Zamolxe: Prin intoarcerea obrazului nu trebuie sa intelegi atitudinea pasiva in fata agresorului. Prin intoarcerea obrazului trebuie sa intelegi schimbarea punctului de vedere.

Sursa: Legile lui Zamolxe, Remer Ra