Masculinul atrage feminininul iar femininul atrage masculinul. Pozitivul atrage negativul si negativul arage pozitivul. De aceea intreaga viata se supune legii alternantei care este legea contrariilor. Dimineata, lumina alunga umbrele noptii si seara umbrele sunt acelea care castiga teren. Putem spune in acest caz ca noaptea se opune zilei si ziua, noptii? Da si nu. Da pentru ca lumina este contrariul intunericului si nu pentru ca ziua si noaptea lucreaza impreuna pentru a creea si intretine viata. Priviti: inainte de a veni pe lume, copilul petrece noua luni ascuns in pantecele mamei. Pentru a germina, semintele trebuie sa ramana o perioada de timp pe sub pamant. Albinele isi tapeteaza stupul cu ceara pentru ca au nevoie de intuneric ca sa fabrice mierea. Cate lucrari nu incep sa se faca in intuneric inainte de a iesi la lumina!

Lumina si intunericul reprezinta entitati, curenti, energii pe care natura le foloseste in lucrarea sa. Polii contrar se atrag. Tocmai de aceea viciilor le plac virtutiile si invers.Sfintii nu se iubesc prea mult intre ei dar se inteleg foarte bine cu pacatosii. Nici savantii nu se iubesc prea mult intre ei, ii prefera pe nestiutorii care cad in admiratie fata de stiinta lor.  Asa sunt lucrurile si nu trebuie sa va bateti prea mult capul pentru a cunoaste motivele.

Peste tot in toate domeniile, contrariile se succed in mod constant. Si in noi, starile opuse se succed deopotriva: somnul si veghea, munca si odihna, sanatatea si boala, slabiciunea si forta, tristetea si bucuria, toate aceste stari si energii contrare sunt stari si energii necesare. Noi definim un lucru ca bine si un alt lucru ca fiind rau. Legea aceasta se refera la urmatorul aspect: totul este legat si o miscare produsa intr-o regiune declanseaza o alta miscare in regiunea opusa.

Latura buna a acestei legi este ca atunci cand suntem nefericiti, descurajati, binele se pregateste sa ne viziteze.

Spuneti-va ca deceptiile, tristetile pot fi precum pamantul roditor ce face sa creasca in voi florile cele mai colorate, mai parfumate.

E posibil sa extragi energie chiar si din starile cele mai negative.

Legea contrariilor se verifica atat in viata exterioara cat si in viata interioara. Sunteti capabili, inteligenti, obtineti succese? Asteptati-va la atacuri. Daca vreti sa nu fiti criticati, ridiculizati, treceti neobservati.

Imediat ce apare cineva care se distinge prin bogatia sa frumusetea sa, inteligenta sa, atunci o multime de oameni se arunca pe el ca sa-l sfasie.

Opozitia este cea care ne obliga sa luptam, sa ne straduim si sa descoperim unde este adevarata noastra valoare.

Astfel in loc sa va plangeti, spuneti: Iti multumesc doamne pentru ca datorita acestor greutati ma voi intari si voi deveni cineva.

Este esential sa avem o constiinta treaza, sa fim vigilenti. Trebuie nu doar sa constatam ca exista doua forte dar sa si recurgem la o a treia situata deasupra lor, ca sa putem actiona corect in relatia cu cele doua.

Atunci vom intelege ca inaltimea spirituala, discernamantul, patrunderea ne ofera un loc interior pe care schimbarile nu-l ating. In acest loc vom invata sa lucram cu forte contrare.