Cand intri intr-un departament observi imediat unde este Puterea si pornind de aici vezi relatiile dintre oameni construindu-se in jurul acestui aspect, opunandu-se sau sustinand pe cel sau cei care detin aceasta Forta.
Daca ar fi sa desenezi felul in care se construiesc aceste relatii ai fi surprins sa descoperi figuri geometrice mai mult sau mai putin radiante in jurul punctului care reprezinta Bagheta nu intotdeauna aceasta Prezenta fiind si Inteleptul, Deschizatorul de Porti, Soarele care anima configuratia.
Am intalnit in jocul organizational, patrate, dreptunghiuri, romburi, semisfere, clepsidre, piramide si ceea ce m-a surprins tot timpul a fost concentrarea in jurul detinatorului de Putere si absenta altor forte dealtfel echilibrante in alte zone.
Din frica de a nu pierde o pozitie si desigur o falsa stralucire, unii manageri isi tipa pozitia in fel si chip insuraband algoritmi de dependenta, frica, chiar si de politica frenetica in asa fel incat oamenii sa vina catre ei adoptand fara discernamant chiar si idei cu IQ foarte mic dar mai cu seama comportamente versatile, mimetice, false.
In felul acesta se creeaza centri de putere care emit miasme, barfe, socoteli organizatia avand astfel de bube peste tot si cultura fiind doar un pachet cu susanele, povesti mici si sfori.
In sine Omul este o structura trinitara deschisa sa experimenteze rolul de mama, tata, copil nu doar in linia cresterii lui ci si in functie de context energizand o parte sau alta sau toate trei, activand din aproape in aproape acel Eu Sunt care radiaza in tot si toate.
Cand este ajutat sa fie si tata riguros si mama creativa si fiu innaripat, angajatul straluceste devenind in proiecte punctul radiant din care vin ideile, inteleptul care emite pe raze ajutand manifestul sa se uneasca cu potentialul atat la nivel individual cat si in plan organizational, Omul cu O mare.
Cultivand triunghiurile echilaterale in care si managerii si angajatii imbraca roluri de tata, mama, fiu, fiica atat in skystorming( flow-ul care anima resursele nedezvelite, transa care deschide portile intelegerii) cat si in orice proiect, rolul fiind permanent schimbat iar la mijlocul triunghiului fiind de fiecare data un alt Intelept, ceea ce se intampla natural si fara efort este o reparadigmare insotita de comportamente noi, elastice care permite tuturor proceselor sa curga fara nodurile egotice sau tipete de putere pe care le simti dinspre tatal riguros si cu o mare nevoie de a controla si care lasate astfel creeaza descentrari care se traduc in rezultate pitice, motivatie subdezvoltata, aripi frante.
In jocul organizational, rolul este o configuratie geometrica prin care mama, tatal, copilul se exprima, creeand de la interior catre exterior, armonie, incredere, avant.
Cu siguranta v-ati trezit de multe ori mototoliti de un dialog adica de o corespondenta in dualitate care a fost prost interpretata sau altfel inteleasa insa nu acelasi lucru se intampla in trialog adica intre trei persoane cu roluri diferite care activeaza prin asaltul intrebarilor atat lobul stang cat si lobul drept precum si valsul lor, insight-ul final fiind maret fata de toate ideile pleostite pe care doi tati rigurosi le-ar putea avea folosind doar lobul stang si fiind imbatati de putere.
Triunghiul echilateral inseamna, echilibru, forta, creativitate si el aduce in practica organizationala un corect simt al realitatii, deschidere, incredere generand in centrul lui cu adevarat beneficii atat pentru oameni cat si pentru organizatie.
Un HR sanatos e corect sa aiba o structura trinitara, o parte de lob stang a tatalui riguros care sa urmareasca legislatia muncii sa fie axata pe proceduri si respectarea acestora, o parte a mamei care sa ofere suport, consiliere, deschidere fata de toate problemele, punand pansamente prin cuvinte si atitudine tuturor situatiilor si o parte dedicata schimbarii, inovatiei, talentelor care sa activeze in angajat resurse care nu ii sunt cunoscute aducand in evantaiul motivatiei intrinseci, cautari reale, profunde in registrele recunoasterii de Sine.
3angle test ( www.job360.ro) poate fi folosit atat in consilierea vocationala cat si in reorientarea profesionala, promovare, dezvoltare, extindere.
Atunci cand puzzle-ul unei echipe nu se formeaza incercati sa faceti testul cu angajatii pe care deja ii aveti pentru a vedea ce roluri s-au configurat apoi aduceti in interior oameni in roluri pe care nu le aveti, urmand ca si ei sa le schimbe creeand prin transferul de informatie si energie, structuri radiante creative, cu adevarat constiente de potentialul lor.
Cand am conceput testul 3angle aveam deja peste 15 ani in diferite organizatii si proiecte, jucand preponderent rolul de copil sau pe cel de mama si fiind destul de putin acceptata de tatii rigurosi care mi-au fost colegi sau manageri.
Incercand sa descoper radacina acestei situatiei am gasit triunghiul familial cel cu care ne intalnim zilnic dar pe care il jucam neinspirat pentru ca ne stafidim abordarea intr-un rol si nu mai vrem sa imbracam si alte perspective. Obsevati ca mamele ferme au copiii fara incredere in ei, tatii rigurosi au fiice care nu se iubesc si tot asa, unii oameni fiind insa deschisi sa energizeze rolul de tata, mama, copil in functie de context manifestand chiar trinitatea si fiind datorita echilibrului, intelepti, frumosi, curgatori.
In organizatii rolurile nu ar trebui puse in cui ci permanent schimbate in asa fel incat fiecare sa intre si in alti papuci accesand informatii noi, perspective diferite, cercuri de intelegere care sa anime intreaga echipa.
Pentru fiecare rol de mama, tata, fiu si pentru fiecare fateta a lui exista cate un egregor ( o fiinta psi care exprima emanatiile tuturor mamelor creative sau a tuturor tatilor jucausi) astfel ca prin activarea rolului noi deschidem un fel de arhiva cu comportamente, intelegeri, abordari dar si un canal nou prin care vine o informatie pe care nu o stim.
Organizatiile deschise care abordeaza trinitar omul ajutandu-l sa fie si creativul clasei( copilul) si empaticul( mama) si rigurosul( tatal) sunt nu doar agile, vii, interesante cat mai ales echilibrate, radiante, intelepte generand implinire pentru oameni si modele de urmat pentru celelalte culturi ele fiind prin compozitie si abordare cele mai apropiate de triunghiul initial cel care sta la baza evolutiei inca dintru inceput si care atinge in mod subtil dar si vizibil dezvoltarea noastra pe toate planurile.
Va invit pe Job 360 sa va jucati cu 3angle test pentru a afla ce piese puteti acoperi in puzzle-ul organizational, ce rol ar putea fi energizat acasa sau ce drum v-ati putea alege in conformitate cu abordarea cristalizata. .
Profilul 3angle dezvaluie doar o fateta a diamantul interior invitandu-va in continuare sa slefuiti ( prin introspectie, autoobservatie, consiliere vocationala, invatare experentiala, dansul cu viata insasi) pietricica de la fi mica si neobservata la a fi emitenta, mare si frumoasa.
In jocul organizational rolurile din triunghiuri exprima configuratia initiala, radacina a ceea ce suntem urmand ca dupa ce am energizat si mama si tatal si copilul sa ne simtim intregiti si Oameni cu O mare iar organizatiile sa fie acel Acasa in care o familie mai mare ne imbratiseaza.