Conform stiintei ezoterice, inspiratia este un contact, o comunicare cu o forta, o inteligenta, o entitate care vine din regiunile superioare si se foloseste de noi pentru a infaptui ceea ce noi insine nu suntem capabili sa facem. De exemplu un poet doreste sa scrie dar pagina ramane alba, el se simte steril…. nu are nici o inspiratie. Iata ca insa dintr o data ceva patrunde in el, o lumina, un curent si el se lasa in voia acestuia; nu mai trebuie sa si caute cuvintele este ca si cum cineva i le-ar dicta si el insusi este uimit de ceea ce scrie. De unde apare aceasta?Cine este cel care stie sa gaseasca niste materiale, sa asambleze niste elemente si sa le combine pentru a creea forme de o asemenea expresivitate? Fiinta umana nu este atat de capabila sa produca niste creatii geniale, supraomenesti, divine, prin ea insasi ….dar poate fi vizitata de niste entitati foarte evoluate care o inspira. De aceea ea trebuie sa invete sa atraga aceste entitati. Ele asteapta si cand vad ca o fiinta a stiut sa introduca in ea lumina, ordinea si pacea…vin cu bucurie, navalesc in ea pentru a o ajuta si a i ajuta si pe altii prin intermediul ei..

Tot ceeea ce oamenii au reusit sa creeze nu este decat o reflectare indepartata a lumii divine.

Chiar si cei mai mari artisti sunt limitati in mijlocele lor de exprimare …ei  nu au posibilitatea de a transcrie cu exactitate ceea ce vad, aud sau simt in clipele lor de inspiratie. Chiar Beethoven, Mozart, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rembrant nu au reusit sa aduca in acest plan tot ceea ce vedeau sau auzeau.

Nu trebuie sa ne inchipuim ca vizitand expozitiile si muzeele vom gasi cea mai potrivita modalitate de a evolua…Desigur este bine si folositor insa cele mai frumoase vizite sunt in inalt acolo unde poti contempla splendori ce depasesc toate capodoperele din lume.