Mergeam pe un drum prăfuit, mai multe sate arse insirandu-se în fata ochilor. În fata mea o chilie mică se dezveli…și în fereastra o lumina îmi fremăta în suflet. Am simțit sa mă uit în chilie …..așa sa trag cu coada ochiului…și am văzut un bătrânel micuț intr-o flacăra de lumina ce nu-l ardea mai mare decât el…..cu ochii agățați de ceruri și un surâs inteleptit. Am ciocănit ușor și usa s-a deschis ….fără ca cineva din interior sa o atingă. Am intrat și am așteptat privind la bătrânelul care era acum ridicat de la pământ intr-o sfera alb-argintie…Și simtindu-ma a coborât, sfera s-a micșorat însă a rămas strălucind peste spusele lui. Te așteptăm…îmi spuse…sunt Daniil, Daniil Sihastru. Și m-am luminat deodată….simtindu-ma așa de aproape deodată de acest bunicuț celest, de acest înțelept luminos. 


Am venit să-mi povestești despre acele vremuri și cum a primit Ștefan coroana sfinților, sabia curajului, scutul de lumina, mantia protectectoare.

Mi-a zâmbit…și a luat un glob micuț transparent și punând mana …au început sa se deruleze câteva scene incredibile. Ștefan venind aici …în aceasta chilie înaintea fiecărei batalii și rugându-se cu el, postind si spovedind-se. Și de fiecare data pleca de aici încărcat, luminând Drumurile. Chiar dacă țară era grav încercată…însa spuse Daniil…Credință lui era Vie, Puternica, Jertfitoare…..Și așa chema multi arhangheli în lupta, unind Cerul cu Pământul și multi sfinti cu sabie și după fiecare bătălie…..ii dădea slava lui Dumnezeu, înălțând cate o mânăstire. Și la final s-a călugărit, scuturandu-se de toate onorurile, cunoscând e adevărat pentru un timp scurt…comuniunea aceasta totala cu Cerurile. Ca înțelept-lider-monah, Ștefan și-a primit Cununa. 

Care au fost darurile lui…părinte?

Curajul, smerenia, credință

Și de unde ii venea puterea….? 

Din post, rugăciune, mănăstirile inaltate după fiecare bătălie,  credință vie, marturisita, impartasita. 

De ce nu mai vin sa conducă înțelepți atât de radianti ca Ștefan cel Mare? 

Pentru ca v-ați pierdut din credință, din iubirea de țară și mai ales din capacitatea de jertfa. 

Și-a folosit mantia protectoare în luptele cu turcii? Știu ca era o mantie care ii dăruia invizibilitate în anumite situații….putere în altele. 

Era o mantie puternica ce l-a aparat în multe situații, țesută cu lacrimi de mama lui și alte femei cu multa credință, evlavie….în post neîntrerupt. 

De ce oamenii l-au considerat…crud? Pentru ca în acele vremuri, domnitorii ii pedepseau pe boierii trădători cu moartea sau le luau averile și….așa a apărut aceasta spusa care nu îl întinează cu nimic. 

O lampita micuța pâlpâia langa noi..dând sa se stingă. Daniil a suflat peste ea și plapuma nopții ne-a învăluit. În fundal…se auzeau mai multe melodii cântate de un cor bărbătesc. Daniil …mi-a spus stregaresc. Ștefan e cu voi în toate inimile vitejești în toți ochii care vor sa vadă. Chemati-l și ii veți simți curajul, radianta, puterea!!!!