Drumul catre manastire incepe cu o chemare, un vis sau poate dintr-o mare durere. Cand aveam 18 ani si eram in ultimul an la liceul pedagogic am trecut prin multe incercari astfel ca dupa trei accidente de masina si trei treceri cumplite pe langa moarte un vis minunat mi-a dezvelit muntele divin pe el aflandu-se cu bratele deschise, manastirea Frasinei. Acolo mi-am vindecat sufletul si trupul scuturandu-ma de diagnostice ingrozitoare care m-ar fi transformat rapid in leguma si tot acolo am facut primii pasi pe Cale. Cand am ajuns in locul in care femeile puteau participa la slujba, in bisericuta mica, am simtit ca o forta mai presus decat mine m-a condus aici pentru ceva minunat……ce se va dezveli la timpul potrivit. Si asa a fost…….fiecare revenire tesand ceva in mine, firele psihologice impletindu-se cu cele cu cele ceresti pentru a da grai unor tesaturi noi pline de talcuire. Si acum triada aceasta formata psihologie-ortodoxie-natura in centrul careia straluceste Soarele divin ma calauzeste in fel si chip revelandu-mi multe colturi interioare ce nu putea fi rontunjite si incalzite decat astfel.

Va invit sa incepem ziua de 14 oct cu o drumetie in poiana Sf Antonie de la Schitul Iezer. Drumul nu este periculos ci plin de bucurie si acolo in poiana vom simti pacea dumnezeiasca, caldura si primirea. Apoi vom merge la Pahomie, Patrunsa, manastirea Bistrita, Arnota si ne vom caza in zona Polovragi. A doua zi ne vom opri la slujba la manastirea dintr-un Lemn, vom vizita Surpatele, ne vom bucura de Trovanti si ne vom intoarce acasa.

Cateva cuvinte despre manastirile pe care le vom vizita:

……….

Manastirea Bistrita

Pisania: “Sfanta aceasta si dumnezeiasca manastire pomeneste-se a fi zidita din temelie de Barbu banul Craiovescul carele aici si ingerescul cin al calugaririi mai pe urma au luat…”(1683).

Ctitorie a boierilor Craiovesti Manastirea Bistrita dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in “Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842). A fost puternic avariata de expeditia condusa de Mihnea cel Rau in 1509. Dupa inlaturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab o reface intre 1515-1519. Pictura a fost atribuita mesterilor zugravi Dumitru, Chirtop si Dobromir de numele carora se leaga si fresca Manastirii Dealu de langa Targoviste si executarea lucrarilor in piatra de la ansamblul Curtea de Arges.

Din ctitoria Craiovestilor astazi se mai pastreaza bisericuta Bolnitei (1520-1521). Avand o impresionanta fresca interioara din traditia paleologa tarzie cand incepeau sa patrunda in Balcani elemente artistice folosite de iconografii cretani, biserica este inchinata “Schimbarii la fata”.

Mănăstirea Arnota este ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situata la 37 km de Ramnicu Valcea, aproape de Manastirea Bistrita si Manastirea Hurezi. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.

Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici inca nedatate, care vor fi existat aici.

Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre Constantin Brancoveanu, la inceputul domniei lui, odata cu reparatiile, in anii 1705-1706. Tot el ii reconstruieste catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, in stil brancovenesc (din 1913 se afla la muzeul din Bucuresti) si renoveaza pictura, fara sa o inlocuiasca pe cea originala.

Mânăstirea Dintr-un Lemn 

este un așezământ monahal din comuna Frâncești, județul Vâlcea, satul Dezrobiți, la cca 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Ansamblul monahal este format din Biserica din PiatrăBiserica veche Dintr-un lemnchiliile de maici și Biserica Nouă care poartă hramul Nașterii Maicii Domnului.

Cea mai veche mărturie despre apariția mănăstirii într-un ținut de un farmec deosebit, la margine de pădure seculară cu stejari asemeni, ne vine din însemnările călătorului pe meleagurile Țărilor Române, diaconul arab creștin Paul de Alep. Acesta pe la 1653-1658, însoțind pe Patriarhul Macarie al Antohiei, susține că un călugăr a găsit într-o scorbură a unui stejar secular icoana Maicii Domnului. Mai spune că acesta aude o voce care l-a îndemnat să construiască în acel loc o biserică din acel stejar secular.

Legenda construirii lăcaşului de cult a fost transmisă din generaţie în generaţie şi există mai multe variante în care este povestită. De-a lungul timpului, cărturarii, feţele bisericeşti şi istoricii vremii confirmă adevărul din spatele legendei. Mai mult decât atât, existenţa stejarilor seculari în această zonă, precum şi a icoanei, sunt dovezi de necontestat ale adevărului din spatele legendei. Mănăstirea dintr-un lemn a fost construită din bârne groase, care se îmbinau în coadă de rândunică şi adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Mănăstirea Dintr-un Lemn nu este pe un drum foarte circulat și, din acest motiv, numai cine merge și vrea să ajungă acolo știe ce minune va întâlni. Pentru alții, aflați în trecere prin zonă, mare le va fi mirarea că întâmplarea i-a făcut să ajungă la acest minunat local monahal. În mod sigur, cine ajunge acolo nu poate decât să se bucure foarte mult de această întâlnire cu această mănăstire unică în felul ei și care, în plus, adăpostește Icoana Maicii Domnului Făcătoare De Minuni.

Înainte de a intra în perimetrul mănăstirii, chiar în curtea exterioara a acesteia, rămâi puțin intrigat de niște monumente cărora nu le găsești explicația: o ancoră din fier negru, un monument din marmură cu o elice albastră și o cruce. Nedumerirea ivită de a întâlni aceste obiecte (simboluri) acolo este repede spulberată atunci când afli că în perioada 1938-1940, acest lăcaș monahal, ctitorie a Basarabilor și Cantacuzinilor, a fost restaurat de Ministerul Aerului și Marinei de atunci, devenind simbolic “altar de închinare pentru aviatori și marinari”, astfel că aceste monumente sunt ridicate în cinstea celor căzuți la datorie.

Manastirea Horezu a fost citorita de catre domnul martir Constantin Brancoveanu, pe vremea aceea domn al Tsrii Romanesti.Sinteza a artei romanesti din acel timp, a fost construita intre anii 1690 si 1693.

Manastirea, cel mai mare ansamblu monastic din Romania, este construita pe valea raului Romanii de Jos (judetul Valcea), in satul care la acea vreme se numea Hurezi (actual Romanii de Jos), nume care ulterior a fost luat de targul de peste deal, actualul oras Horezu.

Manastirea Horezu si-a luat numele de la o specie de pasari nocturne specifice acelei zone, cu pene colorate, si anume huhurezi.

Potrivit unei legende, mesterii care lucrau la construirea manastirii, de frica turcilor, trebuia sa lucreze numai in timpul noptii, cand cantau huhurezii.

Lacasul este o remarcabila realizare a artei brancovenesti, care se distinge prin originalitate, maiestria liniilor si culorilor.

Intreg ansamblul se remarca prin conceptul unitar.

Ansamblul monastic se compune din: Biserica propriu-zisa a manastirii, ctitorita de marele domnitor si carturar Constantin Brancoveanu, aflata sn centrul incintei cu hramul Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, Biserica bolniţei, ctitorită la 1696 de doamna Maria, sotia domnitorului, Schitul „Sfinţilor Apostoli”, ctitorit de stareţul manastirii Ioan Arhimandritul la 1698, si Schitul Sfantului Stefan, numit astfel dupa numele fiului cel mare al domnitorului, ctitorit de acesta la 1703.

Incinta principala, pe plan dreptunghiular, este flancata la nord de corpul etajat al chiliilor, cu fatada structurata in mod armonios de anfilada de arcade.

Aici a infiintat domnitorul Constantin Brancoveanu vestita biblioteca, ramasa peste veacuri sub denumirea de Biblioteca lui Constantin Brancoveanu.

…..

Cat? 430 ron

Avansul? 250 ron pana la data de 21 sept 2023

Ce include? cazarea si micul dejun.

Inscrieri? frecventaom@gmail.com

……….

Fie ca iubirea, armonia, pacea….sa va deschida portile in Tot si Toate!!!!