Ne aflam in Portugalia intr-o calatorie care a impletit varfuri spirituale ca Fatima si Santiago de Compostela cu frumuseti lumesti ca plaja Nazare sau Cascais precum si locuri mici, delicate, radiante ca Obidos sau Braga. Si intr-o seara mergand sa vedem apusul am descoperit fotografiind copacii graitori, florile, locurile cuvantatoare,,,,, o gradina a sanctuarelor asezata pe un munte mic, radiind prin geometrii florale minunate dar si printr-o aristocratie arhitecturala desavarsita. Erai transportat realmente in vremuri pline de rafinament care iti aminteau nu doar de printesa din tine …ci si de Traitorul de Sens, Pelerinul, Adancitorul….care chemat aici venea sa se adape din Frumusete, Pace, Intelepciune pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu.

Spirala de sanctuare aflata în imediata apropiere a orașului Braga este o reprezentare a Drumului Crucii (Via Dolorosa) din Ierusalim dar si o intalnire cu Centrul/ Miezul cu Micul Soare din interiorul tau. Se remarcă prin verticalitate, radianta, caldura fiind formata dintr-o scara monumentală în zigzag, alcătuită din 583 de trepte și 17 paliere și decorată cu numeroase fântâni, grote, statui alegorice, frize și capele – un ansamblu arhitectural în stil baroc, care te conduc catre muntele interior….. dezvelind bucuria copilului, caldura mamei, fermitatea tatalui.

Dupa ce am coborat treapta cu treapta ….in cercul primirii…am simtit conexiunea cu Soarele Interior precum si Spirala Inaltarii. De la baza muntelui …incepe initierea si ea continua pana cand in genunchi ai ajuns la Catedrala. Insa nu esti singur….pentru ca apa limpezitoare iti spala sufletul, copacii iti graiesc iar florile sunt frematatoare, vii, radiante. Dupa Fatima si Santiago de Compostela, Gradina Sanctuarelor reprezinta un loc de dezvelire, de asezare in centru, de activare a Crucii Interioare.

Ceea ce simti contempland muntele( mai ales in apus…cand se dezveleste toata istoria) nu este durerea ci bucuria regasirii, caldura bratelor Maicii, iubirea lui Isus pentru toti fii si fiicele……Unimea din Tot si Toate.

Călător de weekend: Bom Jesus do Monte (Portugalia) – un sanctuar în zigzag