Omenirea seamana cu o mare orchestra. Fiecare fiinta poate fi comparata cu un  instrument: clarinet, violoncel, trompeta,vioara, pian. Fiecare sunet scoate un anumit sunet si Inteligenta Cosmica le-a acordat astfel incat ele sa poata forma o simfonie in univers. Doar aici, pe pamant simfonia nu exista deoarece oamenii tributari insinctelor si pulsiunilor lor nu reusesc sa vibreze asa cum i-a creeat Dumnezeu la unison cu armonia universala. Ei nu reusesc deoarece natura lor inferioara le limiteaza campul constiintei lor.

 In ziua in care isi vor propune fraternitatea ca scop ei vor vibra in acord cu universul si datorita acelui acord ei vor primi cele mai bune curente din cosmos vor restabili calea pentru ca energiile celeste sa poata circula si veni sa ii viziteze. Nimic nu este mai rau ca o viata personala care sa nu fie in acord cu viata universala fiindca ea blocheaza canalele si impiedica energiile sa circule.

 Va trebui sa ne intoarcem la aceea armonie pe care a creeat-o Dumnezeu la inceput. Dumnezeu i-a creeat pe oameni pentru ca ei sa se acordeze intre ei ca intr-o orchestra sau intr-un cor. Corpul nostru fizic cand este in stare perfecta este un cor unde toate celulele, toate organele canta impreuna pentru a produce o stare de bine, bucurie, sanatate. Cand celulele nu mai canta in armonie, omul se simte suferind, dezechilibrat, nefericit si boala ia diferite forme, in functie de sunetele lipsite de armonie pe care organele le-au produs.

Daca fericirea si belsugul nu au coborat inca pe pamant este pentru ca omenirea traieste inca divizat. Fiecare nu urmareste decat binele lui personal, oamenii nu sunt indemnati sa actioneze spre binele lumii intregi ci raman in cercul stramt al personalitatii lor si in aceste conditii Imparatia lui Dumnezeu nu poate veni.

Inchipuiti-va ca apartineti unei orchestre. In timp ce va cantati partitura, simtiti inaltandu-va in jurul vostru acea armonie ce provine de la celelalte instrumente si va veti simti dilatati, fericiti.

Cantati numai partitura voastra in acord cu Totul si armonia si  frumusetea vor veni sa va  imbratiseze.

Sursa: Omraam Aivanhov