Nu exista nimic in lumea vizibila care sa nu fie o reflectare, o reprezentare a lumii invizibile. Sa luam exemplul familiei formata in mod schematic din tata, mama, fiu si fiica care reprezinta o realitate pe pamant. Trebuie sa intelegem ca si la cel mai inalt nivel familia exista de asemenea sub forma principiilor cosmice ce lucreaza in univers. In pomul vietii aceste patru principii corespund primilor sefiroti: Kether este tatal, Hohmah Fiul, Binah, Fiica. Veti intreba: Unde este mama? Mama corespunde sefirotului, Daath. Ea este mama divina pe care cabalistii au mentionat-o sub numele de Shekinah care este sotia lui Dumnezeu. Da, Dumnezeu are o sotie sa ma ierte crestinii si sa nu fie revoltati! si eu sun crestin dar aceasta nu este un motiv care sa ma impiedice sa inteleg realitatea lucrurilor. In Tabla de Smarald Hermes spune: Ceea ce este deasupra este ca si ceea ce este dedesubt si ceea ce este dedesubt este si ceea ce este deasupra.”Este vorba despre o analogie, despre o asemanare. Crestinii repeta…Tatal, Fiul si Duhul Sfant fara a fi uimiti ca in aceasta trinitate nici un principiu feminin nu este mentionat.Totusi nu putem sa nu ne punem intrebari…..Cand auzim intrebarea …Tatal, Fiul…..Ce familie este aceea din care lipseste mama? De ce au suprimat-o parintii bisericii pe mama divina? Adevaratul motiv este identificarea lui Isus cu Hristos pretinzand ca este unicul fiu de Dumnezeu coborat si incarnat si trebuiau sa-i atribuie o mama care sa nu aibe nimic uman. Deci ei au identificat-o pe Mama divina cu Maria si pe Isus cu Hristos.

Maria este in adevar doar o femeie nu este mama divina care a format lumile iar Isus nu este principiul cosmic el a fost un om care a coborat pe pamant iar Hristos este principiul cosmic care a venit sa locuiasca in el.

La toate nivelurile vom regasi cele trei principii: viata, lumina, caldura sau intelepciunea, viata si iubirea. Cel mai important lucru este invatam sa comunicam zilnic cu Sfanta Trinitate. Tot ceea ce exista jos in lumea fizica este imaginea a ceea ce se afla in inalt in lumea divina. Sfanta Treime nu se gaseste nici in lumina, nici in caldura, nici in viata soarelui ea se afla dincolo de toate acestea, prin aceasta lumina, viata, caldura noi ne putem apropia de ea, impartasindu-ne cu ea, facand-o sa patrunda in noi pentru a-i primi binefacerile.

Sursa: Omraam Aivanhov