M-am nascut in Dobrogea pe aceasta aripa a RaMaNiei, un taram radiant care mi s-au dezvelit in toata splendoarea lui, in jurul varstei de 33 de ani, pasind cu ochii interiori in Bisericile Rupestre de la Basarabi, in pestera Sf Andrei, la moastele sfintilor martiri de la Adamclisi, in templul de la Seimeni, vibrand alaturi de Sfinxul din muntii Macinului si de triada de manastiri: Saon-Celic Dere-Cocos.

Stand pe meridianul principal al Dobrogei cu o salba de locuri graitoare, am simtit in varsta coacerii ca manastirile, templele, natura insasi sunt indelung vorbitoare reveland pagini despre care istoria nu graieste ci doar unii traitori de Sens si ei o fac discret, cu sfiala, doar pentru sufletele frumoase, aerisite, deschise. 

Cand am intalnit versul divin al Dobrogei prima oara am simtit sa ma plec pana la pamant ca si cum as fi fost in fata unei bunici frumoase, intelepte, radiante care isi privea nepoata cu drag, blandete dar si fermitate, trasaturi pe care nu le voi uita poate niciodata atat de puternica a fost prima mea intalnire cu aceasta Preoteasa, Initiata, Maestra.

M-am intrebat de mai multe ori de ce oamenii nu o iau pe la Rasova ci doar pe autostrada nevazand meridianul ceresc care cuvanta in suflete si inscrisurile care abia asteapta sa fie cunoscute?!…. De la prima pasire in Dobrogea…. bucuria e vie, Sfantul Andrei cuvantand in toate sufletele…..

Acelasi lucru simt an de an….intorcandu-ma in Dobrogea, in locurile dezvelitoare.. Anul aceasta va propun sa mergem si la manastirile mai putin vizitate dar radiante, duminica pe 1 octombrie urmand sa fim de Sfantul Acoperamant al Maicii chiar in Manastirea dedicata ei de la Techirghiol.

Ce locuri graiesc in Dobrogea?

Sfanta Maria, Techirghiol

Bisericuta de lemn din Techirghiol are o istorie vie, graitoare care a inceput in satul Maioresti din judetul Mures, iar mai apoi trecand pe la Castelul Pelisor de la Sinaia, datorita regelui Carol al II-lea, ca in cele din urma sa ajunga, prin grija patriarhului Justinian, la Techirghiol. Aici a slujit parintele Arsenie Papacioc, un mare duhovnic roman, al carui cuvant il veti simti incrustat in povestea locului. A facut parte din “generatia de aur” a teologilor romani, a fost prigonit si inchis de comunisti. A stat in pustie alaturi de parintele Cleopa si apoi cand a randuit Dumnezeu a venit ca duhovnic la Techirghiol. Vom intra in chilia lui si ne vom adapa din cartile lui.

Manastirea Dervent

Loc de suflet aceasta mănăstire ortodoxă din România este situată în satul Galița, comuna Ostrov in aproprierea ei aflandu-se cetatea bizantină Păcuiul lui Soare (secolul al X-lea), considerată de către mulți cercetători ca fiind vechea cetate Vicina, din care a fost adus în 1359 la Curtea de Argeș primul Mitropolit al Țării Românești, Iachint.

În perioada împăratului Dioclețian, pe locul unde acum se află biserica mănăstirii Dervent au fost martirizați patru creștini. De atunci au fost păstrate patru cruci care au puteri tămăduitoare.Crucea făcătoare de minuni se găsește în paraclisul din partea stângă, cel de pe partea dreaptă fiind inchinat Sfântului Gheorghe.Celelalte două cruci au fost găsite în pământ pe vremea otomanilor. În paraclisul unde se află Sfânta Cruce se face constant Sfântul Maslu și se citesc rugăciuni pentru bolnavi.

Manastirea Poarta Alba, o Golgota a neamului romanesc

Pe drumul spre Ovidiu candva a fost înfiinţat cumplitul lagăr „Coasta Galeşu”. Locul coloniei de muncă a rămas în memoria locală sub numele de „Plaiul Popilor”, pentru că aici se aflau în detenţie cu deosebire clerici. Între cei are au trecut prin acest loc de chin se numără figuri mărturisitoare ale preoţimii ortodoxe române ca: Ilie Lăcătuşu, Arsenie Boca, Adrian Făgeţeanu, Constantin Galeriu, Crăciun Oprea, Ioan Negruţiu şi mulţi alţii, care au trecut în veşnică odihnă. Această categorie socială era selectată şi izolată atât pentru a i se aplica umilinţe şi privaţiuni mai mari, cât şi pentru a se putea eroda mai uşor rezistenţa sufletească a celorlalţi condamnaţi. Locul lagărului situat pe o uşoară înălţime de aproximativ 50 de metri este expus total viforelor dobrogene şi în vremea aceea era complet lipsit de orice sursă de apă. Lagărul de la Poarta Albă a fost o închisoare destinată preoţilor de mir şi călugărilor. Astfel, au fost închişi şi supuşi torturilor fizice şi morale mii de preoţi de mir şi călugări, al căror număr exact nu este încă ştiut. Multora din cei morţi aici nu le este cunoscut nici măcar locul unde le odihnesc osemintele.

In acest loc al durerii a inflorit o manastire pe care o vom vizita impreuna si care este dedicata jetfei inaintasilor marturisitori.

Peștera si manastirea Sfântului Ioan Casian

sunt două locuri de pelerinaj care se impletesc intr-un mod minunat cu natura, despietrind omul, incalzind vatra inimii, graind. Peștera Sfântului Ioan Casian se află la capătul unei poteci care pleacă din spatele mănăstirii, iar pe cale se găsește Stânca Sfântului, cu inscripția:

„ΌΡΟΙ ΚΑΣΙΆΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΗΛΟΎΧΑ”

adică “Hotarele Casienilor și Peșteruca”. Aceasta a fost descoperită în anul 1912 de învățatul arheolog Vasile Pârvan [1].

Mănăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian
Mănăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian
Mănăstirea Sfântului Ioan Casian
Mănăstirea Sfântului Ioan Casian
Mănăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian
Mănăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian

Acest loc unde vă veți găsi liniștea sufletească se află în Cheile Dobrogei, iar mânăstirea este amplasată pe Dealul Casienilor, care a devenit un adevărat loc de pelerinaj.

Dealul Casienilor
Dealul Casienilor

Aceasta a fost construită în anul 2000 și este una dintre cele mai importante mânăstiri din Dobrogea. Numele mânăstirii este inspirat de Sfântul Ioan Casian, un călugăr și teolog creștin din secolul al V-lea. Mânăstirea adăpostește o biserică cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” și o icoană făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Casian.

Sf. Ioan Casian
Sf. Ioan Casian

Cu toate astea tot aici este adăpostit un ansamblu de grote și de adăposturi monahale, iar o bună parte dintre acestea încă nu sunt cercetate așa cum se cuvine. Dar pentru a descoperi mai multe despre aceste locuri sacre care se împletesc cu credința și liniștea trebuie să cunoaștem ceva mai multe date despre Sfântul Ioan Casian.

Cărarea care duce spre Pestera Sf. Ioan Casian
Cărarea care duce spre Pestera Sf. Ioan Casian

Aici in pestera Sfantului Casian….intrand cu evlavie, vom simti bucuria dumnezeiasca, pacea, imbratisarea Domnului.

….

Vom pleca pe 30 sept la ora 8 00 din Bucuresti.

Cazarea va fi in Techirghiol.

Cat? 430 ron( cazarea si micul dejun, transportul facandu-se cu masinile proprii).

Inscrierile se fac pe: frecventaom@gmail.com sau la nr 0755 099 099

Fie ca Iubirea, Pacea, Intelepciunea sa te calauzeasca in Tot si Toate!!!!