1. Ce te-a atins sufleteste in Maroc?
Din prima zi in care am auzit rugaciunea in boxe am avut cel mai ciudat sentiment, initial m-am speriat ca nimeni nu-mi spusese ca va rasuna la 7 dimineata si pentru ca dormeam am crezut ca s-a intamplat ceva si cum am realizat ca este vorba de chemarea la rugaciune, mi-a venit sa ma pun in genunchi si sa am rog. Asta mi s-a intamplat zilnic la fiecare rugaciune auzita in boxe, voiam sa las totul, sa plec din grupul de prieteni si sa ma rog. Am simtit ca o pofta, ca o caldura in suflet cand o auzeam si mai ales cand vedeam moschee. Imi doream sa intru si eu si sa ma rog, sa stau cu capul lipit de pamant, insa nu am avut cum, pentru ca sunt femeie.

2. Ce triunghiuri de lumina ti s-au dezvelit in acest loc?
incredere – libertate – putere

recunostinta – daruri – implinire

credinta – smerenie – detasare

3. Cum este privita femeia?
Nu mi-a placut cum este privita femeia si m-am lovit si eu de tot felul de priviri urate ale barbatilor, chiar daca eram acoperita mai peste tot. Vedeam capete de femei la geam destul de des, ele neavand voie sa iasa din casa oricand. Sunt umile si nu au iubire de sine, le simteam privirea de dupa val, trista dar totodata si curioasa, parca ar fi vrut sa stie cum traiesc eu.
Mergeau la cumparaturi insotite de alte femei, erau mereu grabite ca sa nu dea impresia ca se plimba, iar barbatii stateau la cafenele mai tot timpul, acolo nu aveai voie sa te asezi ca femeie.
M-a durut ca nu aveai voie ca femeie sa te rogi la un loc cu ei, nici macar pe clanta de la moschee nu aveai voie sa pui mana ca si cum am fi murdare. S-a intamplat sa fiu langa o moschee si chiar atunci se adunau barbatii la rugaciune si pana sa intre in ea, am vazut privirile indreptate spre mine cu cea mai mare ura.

4. Ce obiceiuri te-au tras? Ce spun ele?
Mi-a placut obiceiul ceaiului de menta pe care-l beau in fiecare zi si pe care-l folosesc si in a-ti arata ospitalitatea. Mai este servit atunci cand se intalnesc doi tineri pentru a se cunoaste, cam dupa al 3 lea ceai se si casatoresc. Am vazut ca atunci cand barbatii dadeau mana in semn de salut o duceau la inima, simbolic aratand ca pastreaza in suflet revederea.

5. Care este povestea strazii…in Maroc?

Povestea strazii m-a debusolat fiind o aglomeratie si o graba foarte mare. Insa cel mai mult m-a intristat trecerea brusca de la bogatie la saracie. Langa casele mari frumoase ale famiilor bogate locuiau cu casa lipita de gardul lor, oameni saraci, copii si animale, iar casele erau mai mult darmate.

6. Cum percepi legatura Romania-Maroc?
Nu vad o legatura asa mare, fiind doua culturi destul de diferite. Poate in ce priveste credinta, ca si la noi oamenii inca sunt credinciosi si merg la slujbe, tin post.

7. Ce ti-a adus tie in cupa sufletului aceasta calatorie?

Mi-a adus iubirea de tara mea frumoasa, curata si plina de verdeata. M-a ajutat sa inteleg ce inseamna cu adevarat neiubirea de sine in privinta femeilor. Si vreau sa lucrez la asta, avand si eu aceeasi problema, mai ales ca aici nu sunt impedimente. Sunt libera sa ma exprim si sa ma iubesc cat imi doresc.