„Fiindca esti caldicel nici fierbinte nici rece am sa te vars din gura mea”

Cine nu a fost contrariat de aceste cuvinte?

Adeseori asimilam frigul cu raul cu tot ce ne contracta, ne paralizeaza, in vreme ce caldura simbolizeaza ce este bun si frumos, viu si generos si de aici tragem urmatoarea concluzie: „Alege intre bine si rau nu ramane nehotarat intre ele”.

Exista doua feluri de caldura si de frig. Exista caldura care ne insufleteste, ne dilata, face lucrurile sa se coaca si cea care arde, distruge lasand in urma ei doar desert sau cenusa. Exista frigul care conserva ceea ce este bun si ofera bune conditii gandului si frigul care distruge intreaga viata.

In regiunile ecuatoriale intalnim o fauna si o flora bogate dar si si cele mai periculoase animale si oameni arzatori in pasiunile lor. Caldura aici nu incita la munca si disciplina. Daca veti merge in regiunile reci veti gasi mai putina abundenta si varietate insa veti intalni fiinte mai linistite, mai intelepte, mai active. In tarile calde nu exista mari folosofi esti mai preocupat sa mananci, sa te odihnesti, sa iubesti sau sa te bati. Dimpotriva frigul ofera conditii bune activitatii intelectuale, el ne obliga sa ne gandim, sa ne descurcam. Inima nu se dezvolta insa in frig, ea are nevoie de caldura. Aici ea se trezeste, se dilata, in vreme ce intelectul adoarme. Caldura favorizeaza in om pasiunile ea il impinge la fapte necugetate, lipsite de masura si intelepciune. De aceea el are nevoie de frig…insa in frig el devine distant, ostil, orgolios.

Aici este talcul afirmatiei de mai sus..Sa nu ai nici iubire nici intelepciune. Sa fii caldicel. Ca sa te racesti trebuie sa urci culmile sa mergi sa reflectezi, sa meditezi sa te rogi. Ca sa te incalzesti trebuie sa cobori la vale alaturi de fratii si surorile tale. Ce care va ramane in frig nu va evolua deloc la fel cel care va ramane …doar fierbinte.

Caldura iubirii este binevenita cu conditia sa fie echilibrata de frigul intelepciunii.

Tu nu esti nici rece nici cald..inseamna nu esti nici pe varf si nici in vale nu posezi nici intelepciunea si nici iubirea…si fara ele tu nu esti in Adevar.

Sursa: Omraam Aivanhov