1. Sfatul cel mai important: iubeşte cu tot sufletul şi iartă!
2. Smerenia este arta de a sta la locul tău.
3. Nimic nu este pierdut cât timp credinţa e în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou.
4. Să ştim să murim şi să înviem în fiecare zi.
5. Învață să ai mereu un zâmbet ascuns în inimă.
6. În iubire nu există nimic raţional. „Nu ştiu de ce îl iubesc pe acela!” Iubirea nu are nici început, nici sfârşit, există deodată cu Dumnezeu.
7. Dacă nu poţi să-ţi iubeşti vrăjmaşii, măcar să nu-i urăşti şi nu mai eşti în baltă, ci pe treaptă.
8. Un creștin este un erou permanent și nu un milog.
9. Nimic nu m-a ajutat mai mult în viaţă ca suferinţa. Singură, suferinţa este suprema catedră de teologie. Sunt sigur că îngerii erau geloşi pe noi pentru că ei nu au această suferinţă dincolo de firea noastră.
…..
Si alte cuvinte ale parintelui:
A rabda este sinonim cu a astepta?
-Nu este. Ma intai de toate a rabda este o suferinta si eu sufar. Ori a astepta pe cineva inseamna ca poate ai bucuria ca o sa si vina. Dar cand rabzi, suporti, suferi o apasare….si trebuie sa rabzi cu nadejdea ca vine. Si atunci asteptarea capata valoare.
Unii vad scaderea orgoliului egala cu moartea sufleteasca si se tem de una si de alta.
-Nu orgoliul este moartea sufleteasca dar moartea sufletului aduce si moartea fizica. Daca este doborat spiritualiceste nici trupul nu mai face doi bani. Traiesti numai din instincte. Pentru ca omul este facut din trup si suflet dar sufletul este omul, nu trupul si atunci daca este moarte sufleteasca se intelege ca trupul nu mai este bun de nimic adica ar fi bun de iad.
Dar putem identifica in viata de familie un rost diferit al femeii de al barbatului si al barbatulului de al femeii?
-In ce priveste idealurile……nu. Dar in ceea ce priveste preocuparile, fiecare are indeletnicirea lui.
Ne puteti spune care este rostul ascultarii in viata de familie?
-Daca este iubire lucrurile se rezolva de la Sine, se uita unul la celalalt si stiu ce au de facut. In ce priveste copiii, ei trebuie educati de mici sa li se imprime in suflet ideea de Dumnezeu cu orice chip ca astfel incet, incet sa creasca in invatatura crestina.
De multe ori relatia dintre cei doi…se raceste.
-Daca punem mai intai problema iadului, nu mai vorbim de rai. Raceala dintre cei doi este consecinta pacatelor. Caderile de dupa Adam le rezolvam prin taina spovedaniei. Deci ca sa depaseasca aceasta raceala trebuie sa duca o viata crestineasca.
Cum sa luptam impotriva duhului tristetii?
-Sa fiti veseli. Oricare ar fi motivul unei intristari sau a unei mahniri este numai de la draci. N-avem motive. Daca iti creeaza starea aceasta de agitatie, de tristete, isi face cuib satana si-si cloceste ouale…nu mai poti iubi, nu mai poti vedea in viitor, nu mai poti. Adica este o stare draceasca greu de suportat. Cand esti trist……spune: Stai ca este ceva drac aici!!!! Si nu acceptati…..
la inima cum ajungem?
-Este foarte usor. Baga-ti mintea acolo si zi: Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Miluieste-ma pe mine, pacatosul!!!!
Sursa: Ne vorbeste parintele Arsenie Papacioc, volumul 3