Adeseori trudim prea mult si fara roade pe orizontala vietii sau alegem sa fim lenesi si plini de scuze si aceste extreme par ca nu duc nicaieri cand nu ne unim cu Cerul, activand Verticala cereasca, insasi Muntele, Varful Divin. Care este Voia ta Doamne? Ce este pentru Binele Meu cel Mai Inalt?

Si in genunchi unind postul cu rugaciunea si faptele frumoase vom descoperi aceea HARNICIE ce vine de la HAR si care se dezvaluie in centrul Crucii, in miez, unind Cerul cu Pamantul. O ploaie de lumina ce ne intareste inzeceste, ne fructifica, dezvelind maretia creatiei divine. Caci prin harnicie doar aducem, revelam, dezvaluim ceea ce deja exista in salile de creatie.

Ea nu este munca fara rost bazata pe obsesie si biciuita de obiective pitice nici lasa-ma sa te las, asteptand intr-un colt sa coboare minunile. Harnicia impleteste cuvantul Domnului cu activitatile lumesti, slefuind talantii/ talentele noastre pe Cale.

Adeseori goana dupa a bifa, nebunia de a aduna si sindromul mai mult sunt confundate cu harnicia. Insa unde este Gratia, Harul, Cuvantul Domnului …in mersul acesta fara directie?

Si asa descoperim ca ne-am umplut de boli dar avem 7 case sau ca ne-a parasit sotia dar avem o cariera minunata pentru care am sacrificat 14 ore pe zi. Nu suntem HarNici adica in Cuvantul Domnului ci doar strapunsi, vrajiti, mancati de Voia Noastra de a demonstra, a strange, a arata ca putem. Insa puterile lumesti se epuizeaza ci omul hiperactional descopera ca este obosit, ca nu mai are bucuria vietii, ca si-a pierdut prietenii, ca se afla intr-o fundatura. Asa apar bolile de suflet numite lacebunita( a qua bon?) sau deznadejdea sau suicidul lent prin bautura sau droguri.

Harnicia incepe in Cer ….prin rugaciune si continua pe Pamant impletind Cuvantul Domnului cu un talent. Ea isi dezvaluie aripile doar in aceasta tandra regasire, unime, bucurie de a dezvalui….Maretia Divina.

Omul harnic nu munceste neintrerupt si nici nu se face ca munceste. El isi limpezeste sufletul in apele divine inainte de a face orice, unind simtirea frumoasa si ruga cu activitatea care il cheama si in care el vede sarutul Cerului cu Pamantul.

Prin HarNicie nu obosim, nu ne pripim, nu suntem nemultumiti, nu boscorodim.

Si daca aceasta RodNicie prin HarNicie ne cheama sa ne sculam noaptea ca sa ne rugam si apoi sa pictam sau ne invita sa postim inainte de a scrie ei bine…vom simti ca nu exista oboseala si nici efort …ci doar bucurie impletita cu harnicie si cu graiul Domnului. Si in acest triunghi vom percepe curgerea divina care ne ajuta sa rezolvam 12 probleme intr-o ora sa scriem 5 articole in 30 minute sau sa pregatim o masa cu 10 feluri in 2 ore. Oboseala a disparut roadele fiind peste Tot in privire, in simtire…in mers.

HARnicia incepe cu a-i da Slava lui Dumnezeu impletind firele ceresti cu activitatile care ne cheama.

Ea nu poate fi insotita de nemultumire-suparare-razvratire sau furie-ura-neaimpacare sau neacceptare-neincredere-neiertare. Dispare harul….cand aducem acesti nori in aceea ce facem.

A fi harnic in cuplu nu inseamna sa le faci pe toate bodoganind sau tipand sau reprosand ci sa te unesti prin har cu mancarea pe care o pregatesti pentru cei dragi, sa faci curatenie rugandu-te, sa renunti la egoismul tau si sa oferi bucurii celuilalt, sa aduci harul/ cuvantul Domnului in tot ceea ce faci.