In Tabla de Smarald este scris: Tot ce se afla in lumea de jos este la fel cu ce se afla in inalt si tot ce se afla in inalt este la fel ca in lumea de jos. Pamantul poseda un corp fizic, un corp eteric, un corp astral, un corp mental, un corp cauzal, un corp budhic si un corp atmic. Omul este independent aici in planul fizic fiindca cordonul ombilical ce il lega de mama s-a taiat insa cordoanele ce il leaga de alte planuri nu au fost taiate, el nu s-a nascut inca adica nu este independent in planurile astral, mental, spiritual.

Corpurl eteric este format dintr-o materie fizica, impalbabila, invizibila, subtila. In Stiinta initiatica primul strat este denumit eterul chimic: el permite cresterea, eliminarea. Aceasta prima clasificare corespunde pamantului. Al doilea strat este eterul vital permite procreatia si da sensibilitatea corpului fizic: sensibilitate la rani, la arsuri etc. Apoi mult mai sus se afla eterul de lumina. El mentine caldura si vitalitatea dar este indeosebi sediul perceptiilor. In sfarsit al patrulea strat este eterul reflector, sediul memoriei. In acest strat se inregistreaza toate evenimentele din viata omului, gandurile, sentimentele, faptele sale. Tot aici se afla si germenul ce reuneste toate capacitatile, toate calitatile corpului care se formeaza. Totul se intampla ca in cazul arborelui. Fiecare arbore provine dintr-un germen si produce la randul sau germeni, niste graunte, niste seminte. Corpul eteric este si el obligat sa produca cel putin un graunte unde se condeseaza toate calitatile sale. Si tocmai in acest germen se afla corpul de slava. In realitate toti germenii diferitelor corpuri sunt legati intre ei: germenul fizic, germenul eteric, germenul astral si germenul mental deoarece ei se inlantuie si comunica intre ei. Priviti ce se intampla cand aveti un anumit gand: el nu ramane izolat in corpul mental el comunica cu domeniul sentimentului, lumea strala unde se afla emotiile, dorintele, pasiunile apoi cu corpul eteric si in sfarsit cu corpul fizic si in acel moment puneti gandul in practica. Evident aceste 4 corpuri fizic, eteric, astral mental nu se gasesc la acelasi stadiu de dezvoltare. Unii poseda niste capacitati intelectuale extraordinare insa nu au o inima suficient de dezvoltata…ei sunt adesea egoisti, zgarciti, calculati, interesati, uneori chiar cruzi, rai  iar altii au capacitati intelectuale foarte slabe insa sunt de o bunatate si o generozitate extraordinara. Unii sunt foarte puternici, activi, dinamici, capabili sa se descurce cu dibacie dar celelalte doua laturi intelectul si inima nu sunt foarte lucrate. Aceste lucruri sunt datorate altor reincarnari dar si alegerilor facute in viata aceasta prin care au neglijat un anumit domeniu si au lucrat mai mult intr-altul.

Corpul eteric este legat de plexul solar si de splina. Pe aici el capteaza energiile solare si le distribuie in intregul organism. Cand creierul este blocat faceti cateva masaje la nivelul plexului solar si dupa un timp va veti simti eliberat. Daca corpul eteric nu ar exista, omul ar fi distrus de corpul astral. Corpul eteric si corpul astral sunt intr-o lupta continua deoarece corpul astral consuma neincetat energii epuizand corpul fizic cu sentimentele, emotiile si pasiunile de care este tulburat. In timpul noptii corpul eteric face eforturi sa restabileasca totul eliminand impuritatile. Corpul eteric este cel care ne protejeaza. In lipsa sa am fi rapid otraviti pentru ca exista o legatura intre corpul astral si ficat unde sunt depozitate toate otravurile ce vor fi ulterior eliminate.

Stiati ca ficatul este bolnav datorita poftelor inferioare, a dorintelor, a sentimentelor dezordonate, a nelinistilor, furiilor, supararilor, maniei?!!!Ficatul este unul din sediile corpului astral celalalt aflandu-se in organele sexuale. Cat despre corpul mental el isi are sediul in creier si in maduva spinarii. Corpul eteric, corpul astral si corpul mental sunt deci fiecare legate de fizic prin doua puncte: corpul eteric prin plexul solar si splina, corpul astral prin ficat si organe sexuale, corpul mental prin creier si maduva spinarii.

Prin sentimentele sale inaltatoare, initiatul actioneaza asupra corpului astral pe care il purifica iar corpul astral purificat actioneaza asupra corpului eteric sau altfel spus corpul budic actioneaza asupra corpului eteric prin intermediul corpului astral  si atfel corpul de slava care isi are germenul in corpul eteric se intareste si creste.

Stratul cel mai subtil al corpului eteric se numeste eterul reflector si este sediul memoriei. Aceasta memorie priveste fiinta umana, aici sunt arhivele sale personale. Pentru a cunoaste arhivele universului trebuie sa cautam o memorie mai inalta in corpul budhic fiindca aici se inregistreaza evenimentele universului.

Corpul budic este corpul iubirii dezinteresate, al frumusetii absolute, al puritatii. Hristos si Budha au fost niste exemple perfecte ale iubirii, sacrificiului, puritatii. De aceea discipolul instruit e de dorit sa-si dezvolte sentimente si dorinte dezinteresate pentru a-si putea hrani corpul eteric si corpul budhic.

Nasterea si invierea sunt doua modalitati diferite de intrare in lumea spirituala. Printr- o lucrare dezinteresata. prin sacrificiu, prin jerfa, prin renuntarea la egoism, prin iubire divina, omul isi construieste corpul de slava, il amplifica in lumina si in frumusete si datorita acestui corp el invie si devine nemuritor.

Cand Isus a inviat el a iesit din mormant cu corpul sau eteric si corpul sau budic nu cu corpul fizic. De aceea el a spus Mariei Magdalena: Nu te atinge de mine! El nu se putea lasa atins inainte de a-si fi facut corpul mai solid, mai material. Atunci cand reusim sa-l materializam corpul eteric ia aceleasi trasaturi ca si corpul fizic pentru ca este reproducerea exacta a corpului fizic.

Toti discipolii lui Isus pot sa se schimbe la fata si sa invie aceasta depinzand de intensitatea iubirii si a credintei lor. Ei trebuie sa stie ca sunt mai intai germeni de hranit. Cum? Atunci cand traiti momente de viata spirituala intensa, extaze, bucurii, cand ascultati muzica sau scrieti inaltator, cand recitati poezie sau contemplati natura cand imbratisati cu iubire, cand meditati sau va rugati cand daruiti caldura, iubire intelepciune prin fapte inaltatoare in acel moment intariti corpul de slava. Aceste sentimente de incantare sunt acele elemente cu care il hraniti exact cum o femeie insarcinata isi hraneste copilul cu sangele, cu gandurile, cu sentimentele sale.

Cand sunteti tulburati si plini de ura sau furie sau suparare amintiti-va ca incetiniti formarea copului vostru de slava si schimbati-va starea.

Unii oameni au putut vedea corpurile de slava ale unor initiati cand se aflau in stari de incantare si extaz, chipul le radia, lumina tasnea din intreaga fiinta, iubirea lor atingea totul.  Initiatii pot calatori in centrul pamantului pe alte planete, pot traversa muntii neputand fi impiedicati de nici un obstacol.

Sursa: Omraam Mikhael Aivanhov, Craciunul si Pastele in traditia initiatica