Dupa 9 ani dedicati schimbarii si dezvoltarii am construit acest profil “ sa-i spunem “trilobat” despre organizatii ca sisteme vii care respira, traiesc, emana ca si indivizii. Observatiile mele au rodit dupa ce am traversat mii de oameni cheie, echipe importante, dupa ce am studiat foarte multe profiluri individuale, ale echipelor, organizationale. Am constat ca metodelor recunoscute de diagnoza le-au scapat aceste aspecte care tin de subconstientul personal, al organizatiilor, de cel romanesc si chiar universal.Consider ca foarte multe organizatii se situeaza intr-o etapa de trecere de la “ domnia lobului stang “ la “ varsta lobului drept” sau “ de la “ valsul cu lobul drept” catre “grupurile de rezonanta. “ Aceste treceri sau tranzitii se traduc prin crize individuale, ale echipelor, organizationale, prin nemultumiri, intrebari, cautari, repozitionari s.a. Ca sa te asezi intr-o noua etapa de evolutie ai nevoie sa intelegi unde te afli. Procesul de constientizare, acceptare si actiune te ajuta sa faci saltul de la etapa care ti-a fost benefica pana la un anumit moment catre o etapa care te va ajuta sa empatizezi mai bine cu nevoile spatiului in care te afli. Observatiile mele consider ca sprijina acest salt de intelegere si integrare de catre indivizi, echipe si organizatii al elementelor noi si de dorit pentru evolutia economica si psihologica a unui teritoriu.

Punctul de plecare al acestui studiu il reprezinta ceea ce stim deja: avem un creier cu doua emisfere: stanga, specialista in analiza, logica, ratiune, judecata “rece” (obiectiva); solutii lineare, detaliate, abordarea de tip: pas cu pas. Ea picteaza realitatea cu etichete, clasifica, e previzibila, detaliata si concentrata. Cauta solutii simple pentru probleme complicate.Vrea sa stie totul cu precizie nu cu aproximatie; e pasionata de control. Spre deosebire de ea, emisfera dreapta a creierului e generatoare de gandire sistemica, identifica forme, imagini, structuri. Dreapta ia informatiile oferite de emisfera stanga si le asambleaza, construieste o viziune de ansamblu a problemei. Nu e preocupata de reguli, de legi, de programe. Are spirit inovator, creativitate – sparge vechile tipare, merge pe cai neexplorate. E specialista in limbajul corporal, in spiritualitate si e pasionata de valsul cu intuitia.

Pornind de la aceste aspecte, cunoscute deja, am observat cu atentie comportamentele, rolurile informale, obiceiurile, atitudinile, credintele, stilurile de lucru care determina subconstientul unei organizatii. Am constat astfel ca ele sunt emanatia utilizarii excesive a lobului stang sau optime a lobului drept sau sincrone a ambelor lobi. Profilul organizational pe care vi-l propun se bazeaza pe observatie, insight, flow, gandire de tip anticipativ, diagnoze facute cu instrumente cunoscute: LIFO, HUMAN SYNERGISTICS, THOMAS, teste de inteligenta emotionala.

Management si organizatii de lob stang ( Aici sunt cele mai multe organizatii romanesti)

Profilul acestor organizatii:

Neincredere in oameni
Gandire argumentativa, convergenta, lineara, logica, secventiala
Stiluri rigide, conservative, supuse, autocrate, normative, conventionale, aprobatoare
Angajatii sunt « vagoane »
Complexul indecisului
Excesiva securizare a informatiei
Individualism
Un singur cap administreaza organizatia
Sedintomanie
Castrarea top si midmanagementului
Paradigma in care se functioneaza: “sa mi se dea putere”, “ sa mi se spuna ce sa fac”
Leftstorming ( asalt de idei rationale, argumentate, logice)
Motivatie extrinseca
Mirosuri intepatoare ale oamenilor
Inteligenta cognitiva medie
Managementul asemanarilor predomina
Progresul organizatiei este exprimat de pasii mici
Se spune mai mult decat se face
Unii angajati muncesc foarte mult altii trag mata de coada

Leadership si organizatii de lob drept
Intuitie
Rightstorming (asalt de intuitii)
Motivatie intrinseca
Flexibilitate in programul de lucru
Mirosuri dulci ale oamenilor
Gandire sistemica
Viziune
Paradigma in care se functioneaza: Imi iau putere
Incredere in oameni
Inteligenta emotionala excelenta
Deciziile se iau rapid
Empatie cu piata
Gandire laterala
Oamenii stiu ce vor si vor ceea ce stiu
Este repectata nu pozitia ci autoritatea: a cunoasterii, a personalitatii, morala
Angajatii genereaza. Sunt locomotive.
Stiluri adaptive, suportive, novatoare, independente, axate pe rezultate
Predomina managementul diferentelor
Spunem si facem
Progresul este exprimat de pasi rapizi
Grupurile de rezonanta in care fiecare se autoconduce si care functioneaza in urmatoarele paradigme. (Abordarea sincrona a celor doi lobi genereza ceea ce numim rezonant – in aceasta zona vom ajunge…..)
“ Generam impreuna in concordanta cu misiunea noastra dar si cea personala”
“ Determinam piata prin actiuni coerente, integrate, bine articulate”
“ Suntem impreuna pentru ca “ ne apreciem si putem genera impreuna”
“Traim aproapele pe toate palierele”
“Cautam in greselile noastre, lectiile care ne pot ajuta sa progresam”
“Facem apel la intuitie, bun simt si valori in tot ceea ce facem”
“Extindem reusitele noastre in afara grupului”
“Campul de emulatie reprezinta teritoriul pe care construim zilnic”
“Ne aplecam unul catre celalalt/i cu bucurie”
“Generam armonie in mediul nostru de expresie”
“Punem in sinergie diferentele dintre oameni”
“Valorificam fiecare feedback negativ”
“Apreciem omul pentru ca nu avem pozitii”
” Suntem impreuna nu pentru a castiga ci pentru a progresa”
“ Alegem impreuna ceea ce simtim ca este relevant pentru progresul comun si personal”
Congruenta intre cele spuse si cele facute. Multa pasiune pentru fiecare lucru
Firescul este sentimentul care ii anima
Participare entuziasta la generarea de noi proiecte si implementarea lor
Spirit de sacrificiu
Umanitate
Vitalitate
Credinte potentatoare
Cei trei A: Armonie, Avant, Apropiere
Exprimam ceea ce suntem nu ceea ce parem
Stim pentru ca ne ascultam
Progresul este exprimat de salturi
Aceste grupuri vor schimba textura peisajului social, construind coloana vertebrala a unei culturi de resurse in care nimic nu se pierde, totul se transforma prin exprimare. Un peisaj in care energia gandurilor si a emotiilor nu este reprimata ci este integrata in marele TOT. Aceste grupuri vor genera legaturi intre economic si spiritual intre politic si spiritual integrand darurile spatiului in care se exprima. In aceste grupuri asumarea lui impreuna reprezinta scopul principal. Gandirea integrativa manifestata si atitudinile constructive va determina un climat sinergic, apropiat si dedicat care va creste Coeficientul de Implinire al fiecarui membru al grupului. Nimic fortat, totul firesc, asezat, echilibrat. Aceste grupuri incep sa se formeze si vor fi vizibile cat de curand.
In alegerea membrilor, ei se bazeaza pe un singur criteriu: rezonanta.

Cine ne poate ajuta sa facem saltul catre organizatiile de lob drept sau grupurile de rezonanta?

Diagnosticieni intuitivi ( care sunt foarte apreciati in S.U.A) si aproape necunoscuti in spatiul romanesc, liderii formali si informali, persoanele empatice, deschise, specialistii in modelare organizationala, rezonatorii ( persoanele care folosesc sincron lobul drept si lobul stang). Pentru persoanele care au lobul drept bine antrenat, calibrarea pe noua realitatea organizationala se va face foarte usor, pentru cei care sunt tributari lobului stang pe care il si zeifica, procesul va fi lent, invatarea va fi in salturi, se va reveni la vechile obiceiuri, procesul de schimbare si calibrare putand dura de la 1 an la 5 ani.

Mirosul?
Trasaturile dominante ale unei persoane/ grup/ organizatie dispozitiile, credintele potentatoare sau limitative genereaza un miros pe care “ inaltele nasuri” il pot percepe. Liderii cu miros dulceag agreeaza sa lucreze cu angajati cu miros intepator si invers. Liderii percep mirosul angajatilor lor, aspect care le permite sa-si dozeze autoritatea.Percep cu usurinta aceste mirosuri care genereaza rezonanta sau disonanta. Atunci cand fac diagnoza unei echipe detectez mirosul liderului, mirosul echipei, dar mai ales mirosul persoanei care clatina barca, generand conflicte. Repozitionarea unei persoane in organigrama dep/ comp determina si modificari ale profilului olfactiv ceea ce creste sau scade rezonanta. Atunci cand nu avem la dispozitie instrumente complicate de diagnoza, empatia olfactiva ne poate ajuta sa luam o decizie corecta.

Cum recunoastem din ce fel de organizatie facem parte?
Observand, mirosind, simtind. Instrumentele foarte cunoscute de diagnoza si dezvoltare de multe ori pun carje intuitiilor noastre si sentimentelor care reprezinta cea mai buna modalitate de evaluare a unui climat. De foarte multe ori nu ne ascultam glasul interior ci doar rubrica “ ce imi aduce pe harta profesionala acest job” si ne expunem astfel la crize interioare, boli, stres, conflicte doar pentru ca refuzam sa intelegem ca nu suntem rezonanti cu o echipa, organizatie chiar daca ele au un anumit prestigiu in piata.

Cine determina profilul unei organizatii?
Orice structura puternica si in concluzie emananta de pe orice palier. Ceea ce este evident, proeminent in noi va deveni atractor pentru indivizi foarte asemanatori noua dar si foarte diferiti. Grupurile care fac apel mai mult la lobul drept sau cei care folosesc sincron lobul drept si lobul stang, stiu cum sa valorifice in sensul cel mai inalt, diferentele. Cum? Integrand darurile ascunse a ceea ce ni se pare ca fiind altfel si poate de neacceptat. Spre deosebire de ele grupurile axate mai mult pe folosirea lobului stang vor rejecta, blama si elimina indivizii care nu vor arata la fel ca ei. Pentru ei dialogul in oglinda este mai important decat sinergiile generate de asemanari in vals cu diferentele. (Obiceiurile de gandire devin obiceiuri de comportament amprentand puternic tabloul organizational.)
Ca sa pui in functiune lobul drept pentru inceput trebuie sa scoti un pic din priza lobul stang. Sa nu-l mai lasi sa emita in exces. Sa-i ajustezi un pic frecventa. In felul acesta generam un nou profil al organizatiei din care facem parte. Starea de vibratie sincrona care determina rezonanta trebuie cascadata din varful piramidei si e de dorit sa fie intretinuta de orice palier. Si astfel renastem ca organizatie.

AUTOR:CAMELIA RADU