In fiecare zi introducem efectiv comenzile-credinte in constiinta universului cea care transpune instructiunile noastre colective in realitatea sanatatii, a calitatii relatiilor noastre si a pacii in lume. Modul de a creea in inimile noastre, credinte care sa schimbe realitatea  universului …..este un mare secret, pierdut cumva in secolul al 4 a lea in traditiile iudeo-crestine.

Evanghelia lui Toma ofera un minunat exemplu de credinta puternica. In paginile acestui text gnostic controversat, identificat ca o inregistratre rara a cuvintelor lui Isus, maestrul descrie cheia vietii in aceasta lume. El explica cum uniunea dintre gand si emotie creeaza o putere care poate efectiv sa schimbe realitatea. Cand din acestea doua veti face una incepe El veti deveni fiul Omului si cand veti spune muntelui Muta-Te…. el se va muta.

Puterea credintei si sentimentul ascociat ei reprezinta esenta intelepciunii care a fost pastrata in cele mai minunate, mai pure, mai izolate si mai indepartate locuri care au ramas in lumea de azi. De la manastirile situate la mare atitudine pe platoul tibetan, pe insula Sinai din Egipt si muntii Anzi din Peru pana la invataturile orale ale popoarelor bastinase de pe  continentele ameriane, puterea credintei umane si modul in care o poti transforma intr-o forta puternica au fost pastrate ca un secret bine pazit.

In acest punct poate va puneti aceeasi intrebare pe care mi-am pus-o si eu pe cand eram designer de sisteme informationale cu peste douazeci de ani in urma. Daca credinta este atat de puternica si toti detinem aceasta putere atunci de ce nu stim toti ca o avem?De ce nu  o folosim cu totii, in fiecare zi?

Am gasit raspunsul acolo unde ma asteptam mai putin: in cuvintele unui tanar ghid local care insotea un grup intr-un sat stravechi in desertul inalt din New Mexico.

Cel mai bun mod de a ascunde ceva este sa-l lasi la vedere…..

Gregg Braden, Vindecarea spontana a credintei, Editura For You