Fiinta ta din acest moment este (si) rezultatul plimbarii pe care mintea ta o face permanent in planul subtil alaturi de  concepte, ipoteze, teorii, modele. Modele, tipare de gandire si actiune pe care le respingi, formand unul antagonic, sau pe care le accepti partial sau total, modificandu-le pe cele vechi, usor-usor acestea devenind parte din tine.

Dar cat timp atentia ta, care este principalul furnizor de hrana mentala si spirituala, este indreptata catre un model, un reper, este util sa retii ca imprumuti atat altitudinile sale, cat si radacinile sale. Evident, acest imprumut are loc prin filtrul discernamantului, care la randul sau s-a format prin preluarea de alte modele de formare a discernamantului ale anumitor modele si tot asa, pentru ca universul este, la randul sau, un model fractal. Pentru aceasta, o metoda simpla de a intelege de ce ai anumite limite de care nu esti multumit sau pentru a te nelimita, este necesar sa iti alegi cu grija modelele pe care le urmezi, pentru ca urmand un model, atingi, intr-o masura mai mica sau mai mare, destinatia pe care acel model o are.

Sa observam colectia de modele propuse de marile cercuri informationale actuale. Evident, 99,99% ne propun modele umane. Sa observam si destinatia pe care o au aceste modele. Cat de implinite sunt acestea din punct de vedere mental, emotional, spiritual? Unde a dus calea pe care acestea au ales-o? Este de urmat calea lor?

Modelul divin este singurul care ne poate duce la divinitate, iluminare, mantuire, desavarsire. Punere atentiei intr-un mod constant, coerent si continuu de a te manifesta precum Divinitatea ar face-o in anumite situatii este cea mai sigura metoda de a fmanifesta cea mai inalta alegere posibila.

Persoana iubita se manifesta contrar asteptarilor tale (daca nu ai renuntat inca la a te astepta de la ea sa se manifeste cumva). O intrebare inspirata pentru acest moment ar fi: ce ar face Mama Divina in aceasta situatie? Raspunsul va sosi imediat. Si vom putea alchimiza acel moment, urcand pe spirala elevarii.

Copilul tau nu este ascultator. Cum ar actiona acum Mama Divina? Modelele parentale pe care noi le-am mostenit de la parintii nostri nu sunt intotdeauna potrivite. Un bun exercitiu este acela de a activa in plan subtil urmatoarea intentie: Ma eliberez in aceasta clipa de toate modelele parentale de gandire si actiune nepotrivite pe care le manifest. Fie ca in acest moment sa actionez precum Mama Divina/ Tatal Divin ar face-o in toate situatiile pe care le voi intalni. Poti extinde si adapta acest exercitiu si pentru alte modele interioare, pe alte planuri pe care noi actionam – in relatiile de cuplu, de serviciu, etc.

Ce ar spune ingerul meu pazitor in aceasta clipa, acestui om? Ce ar exprima Iisus daca ar fi in aceasta situatie? Cum s-ar pozitiona Dreptul Iov in locul meu? Aceste intrebari pot fi utile, daca ne acordam timpul necesar pentru a afla cea mai corecta cale de actiune. Daca in schimb actionam robotic, dupa cum ne-au sugerat diverse modele, precum „e bine sa ai si tu mandria ta!” – riscam sa alunecam in orgoliu si tot asa.

Modele ce pot fi urmate pentru modelarea noastra sunt insa peste tot, in natura. Sa spunem ca manifesti foarte putina fermitate si hotarare. Meditatia asupra elementelor din natura ce manifesta din plin fermitatea poate fi un antrenament foarte bun pentru dezvoltarea propriei fermitati: un munte, un stejar, o stanca, etc. Ca si exercitiul celalalt, acesta poate fi facut si pentru alte virtuti sau calitati pe care vrem sa le exprimam mai pregnant. Rabdator, hotarat si puternic precum muntele este. Stralucitor, calduros si impartial precum soarele este. Linistit, bland si primitor precum apa este.

Pentru ca devii una cu subiectul atentiei tale.

„Fiti voi desavarsiti, cum este Tatal vostru ceresc!”