Filosofia taoista asemenea tuturor traditiilor stravechi de intelepciune considera ca esenta innascuta a oricarei manifestari nu este binara ci trinitara. Prin activarea acestui echilibru triunic este explorata creativitatea, puterea, radianta Unitatii.
Traditia vedica din India antica percepea si ea lumea fizica la nivelul cel mai profund ca fiind continuu creata din impletirea celor trei principii fundamentale ale naturii, numite gunas si traduse prin lumina, foc( sau creativitate) si intuneric, aceste trei principii fiind atotpatrunzatoare. Pentru echilibrarea lor este necesara creativitatea. Din nou al treilea principiu este moderatorul care permite redobandirea integralitatii.
Lama Kazi Dawa-Sandup descrie astfel echilibriul triunic:
In panorama nemarginita a universului existent si vizibil, orice forma care apare, orice sunet care vibreaza, orice radiatii lumineaza si orice constiinta cugeta, toate acestea sunt jocul sau manifestarea Tri-kaya, principiul triunic al cauzei tuturor cauzelor, trinitatea primordiala.
In lucrarea chinezeasca Tao Te Ching, Calea sau Adevarul Ultim, natura triadica a fenomenelor este descrisa simbolic astfel:
Tao a creat Unul. Unu a creat Doi. Doi a creat Trei si Trei a dat nastere celor zece mii de lucruri. Cele zece mii de lucruri poarta Yin si cuprind Yang. Ele dobandesc armonie prin impletirea acestor forte.
Chinezii recunoasteau aceste combinatii cosmice in tri-gramele arhetipale Yin si Yang numite kua. Sunt opt permutari de kua a cate trei yin si trei yang si toate variatiile dintre ele. Se spune ca inteleptul chinez cunoscut sub numele de King Wen ar fi cel care a asezat alaturi cate doua tri-grame pentru a forma o hexagrama. Cele 64 de combinatii posibile ale acestor hezagrame constituie instrumentul divinatoriu al lucrarii intitulate Cartea Schimbarilor, I Ching.
Treimea este estenta, puterea initiala din spatele oricarei forme manifeste. Atunci cand forma apare din starea nedivizata a lipsei ea se deplaseaza spontan de la unu la trei. Pentru mintea umana si perceptiile noastre curente tot ce vedem in jur pare a fi binar. Din cauza limitarilor inerente constiintei noastre in prezent treimea din inima intregii creatii nu este usor de distins. Treimea reprezinta reflexia infinitului pe cand binaritatea este reflexia finitului. Crescandu-ti frecventa ADN-ului si incepand sa privesti prin intermediul unei viziuni superioare unul din primele tipare pe care le vei recunoaste va fi Treimea. In calitate de ingredient fundamental al universului holografic, tiparul treimii permite vietii sa se afle intr-o continua evolutie. Odata ce incepi sa-ti acordezi mintea si inima la natura secreta a treimii, vei simti profund acest adevar.
Natura tripla a fenomenelor este intruchipata in lumina insasi, ma refer la lumina christica.
Pentru egipteni, Trinitatea era cea mai importantă disciplină(…). Ei considerau o asemenea reunire de dumnezei drept o singură fiinţă, despre care se poate vorbi la singular. În felul acesta se constată că forţa spirituală a religiei egiptene dezvăluie legătura directă cu crestinatatea.
De-a lungul timpului mai multe triade sacre ne-au activat Cerul Interior: Isis–Osiris–Horus la egiptenii antici, Iştar–Sin–Şamaş la babilonieni, Jupiter-Juno-Minerva la romani, Tina–Uni–Menrva la etruşci, triada gnostică formată din Tatăl-Fiul şi mama Sophia (Înţelepciunea), Al-Lat, Al-’Uzza şi Manat la arabi.
În creştinism, în baza perceptelor creştine vechi care învinovăţeau femeia de venirea păcatului în lume, Sfânta Treime a exclus personajul feminin din triada gnostică sau cea creştină logică: Tatăl-Fiul-Fecioara, astfel că la Conciliul de la Niceea a fost adoptat deismul, chiar dacă indirect se profila o triadă de genul celei promovată de monoteistul Akhenaton: Amen – Ra – Faraonul, în care Amen – dumnezeul îndepărtat dăduse Pământul în subordinea dumnezeului Ra, care la rândul său a transferat responsabilitatea guvernării Egiptului, către Faraon.
Însa deismul nu a avut sorţi de izbândă astfel ca prin Conciliul de la Constantinopol s-a introducerea noţiunii de Trinitate şi în creştinism principalii sustinatori fiind părinţii capadocieni, care aveau modelul trinităţii divine hittito-mesopotamiene: Sin – Luna, Şamaş – Soarele şi Iştar – Venus. Preoţii hittiţi, încă din anii 1700 î.e.n., aveau cele trei zeităţi reprezentate sub forma unei cruci pe obiecte de cult similare crucifixelor creştine iar bisericile rupestre din Cappadocia păstrează „Sfânta Treime” sub forma treimii hittite.
La intrarea în Çarıklı Kilise – „Biserica Sandalelor” de la Göreme, în Cappadocia, decorată în anii 1200 e.n., se găsesc figurate trei cruci solare, care se reprezintă „Sfânta Treime” creştină: Iisus, Dumnezeu şi Sf.Duh. Crucea centrală este figurată explicit, chiar în discul solar.
O reprezentare similară a Sfintei Treimi creştine se găseşte şi la intrarea în biserica Sf.Ioan Botezătorul din Göreme – Cappadocia.
Stiinta initiatica ne spune ca nu exista nimic in lumea vizibila care sa nu fie o reflectare, o reprezentare a lumii invizibile. Sa luam exemplul familiei formata in mod schematic din tata, mama, fiu si fiica care reprezinta o realitate pe pamant. Trebuie sa intelegem ca si la cel mai inalt nivel familia exista de asemenea sub forma principiilor cosmice ce lucreaza in univers. In pomul vietii aceste patru principii corespund primilor sefiroti: Kether este tatal, Hohmah Fiul, Binah, Fiica. Veti intreba: Unde este mama? Mama corespunde sefirotului, Daath. Ea este mama divina pe care cabalistii au mentionat-o sub numele de Shekinah care este sotia lui Dumnezeu. In Tabla de Smarald Hermes spune: Ceea ce este deasupra este ca si ceea ce este dedesubt si ceea ce este dedesubt este si ceea ce este deasupra.”Este vorba despre o analogie, despre o asemanare. Crestinii repeta…Tatal, Fiul si Duhul Sfant fara a fi uimiti ca in aceasta trinitate nici un principiu feminin nu este mentionat. Totusi nu putem sa nu ne punem intrebari…..cand auzim intrebarea …Tatal, Fiul…..Ce familie este aceea din care lipseste mama? De ce au suprimat-o parintii bisericii pe mama divina? Adevaratul motiv este identificarea lui Isus cu Hristos pretinzand ca este unicul fiu de Dumnezeu coborat si incarnat caruia trebuiau sa-i atribuie o mama care sa nu aibe nimic uman. Crestinii au identificat-o pe Mama divina cu Maria si pe Isus cu Hristos.
Maria este mijlocitoarea dar si aleasa, ea nu este mama divina care a format lumile iar Isus nu este principiul cosmic el a fost Omul care a coborat pe pamant Hristos fiind principiul cosmic care a venit sa locuiasca in el.
La toate nivelurile vom regasi cele trei principii: viata, lumina, caldura sau blandetea, rabdarea, credinta sau smerenia, curatenia, bunatatea. Cel mai important lucru este invatam sa comunicam zilnic cu Sfanta Trinitate. Tot ceea ce exista jos in lumea fizica este imaginea a ceea ce se afla in inalt in lumea divina. Prin lumina, caldura, iubire sau prin intelepciune, adevar, bucurie noi ne apropiem de Treimea interioara impartasindu-ne cu ea, facand-o sa patrunda in noi pentru a-i primi, Binecuvantarile.
……..
Va invit in Cappadocia pentru o saptamana incepand cu 11 04 2025!!!
Incredibilul peisaj din Valea Göreme este lucrarea naturii, un produs al eroziunii, însă oamenii au urmat exemplul forţelor naturii şi au început să sape un labirint complex de camere şi tuneluri în rocile moi.
Vechi erupţii vulcanice au tapetat întreaga regiune cu rocă vulcanică groasă, care s-a solidificat, în timp, într-o rocă moale de zeci de metri grosime. Vântul şi apa au contribuit la sculptarea platoului, contribuind la formarea decupajelor ce amintesc de fagurii de miere.
Dar şi omul a avut aportul său:minunea din rocă este un furnicar, cu tuneluri şi peşteri, spaţii de locuit, lăcaşuri de cult, grajduri şi depozite. De fapt, complexul de tuneluri formau întregi oraşe, cu opt etaje ascunse în pământ. Istoria turbulentă a regiunii i-a determinat pe locuitorii zonei să construiască zone unde să se poată ascunde din faţa războaielor şi prădătorilor – iar rocile ofereau protecţia cea mai bună.
Parcul Naţional Göreme şi locuinţele din stâncă din Provincia Nevşehir, Cappadocia au intrat în Patrimoniul Universal UNESCO înca din anul 1985.
Cum va decurge povestea noastra?
Ziua 1: Sosire in Antalya.
Ziua 2: Manastirea Mevlana – Cappadocia.
Mic-dejun. Excursie la Konya. Konya a fost capitala imperiului Selgiuc in Evul Mediu timpuriu si este si in zilele noastre, un loc de pelerinaj pentru turcii religiosi. Aici se afla mormantul lui Mevlana. Veti vizita faimoasa manastire Mevlana, locul in care a luat nastere ordinul religios al dervisilor mevleviti, cunoscuti si sub numele de dervisi rotitori. Manastirea, transformata astazi intr-un muzeu al artelor islamice, gazduieste adevarate comori ale artei si mestesugurilor turcesti. Veti innopta in regiunea Cappadocia.
Ziua 3: Pasabagi (Valea Calugarilor) si Zelve.
Mic-dejun. Va indreptati spre Pasabagi, cunoscuta sub denumirea de Valea Calugarilor. Veti fi intampinati de privelistea fascinanta a conurilor falnice, formatiuni unice, modelate de fortele vantului si a ale apei, ce se ridica precum niste creature mistice de la suprafata pamantului. O sa fiti fascinati de taramul magic in care veti pasi! In continuare veti merge catre satul istoric Zelve, un muzeu in aer liber, ce prezinta o redare extraordinara in trecut, impodobita cu locuinte rupestre, biserici si manastiri ce au fost cioplite in roca vulcanica. Explorati strazile, admirati peisajul unic si imaginati-va povestile despre oamenii care au trait odata in acele locuri.
Ziua 4: Cappadocia.
Mic-dejun. Regiunea Cappadocia seamana cu o scena fantastica dintr-un film pentru ca vom intalni conurile bizare de tuf calcaros in interiorul carora sunt incastrate locuinte si biserici. Creatorul acestui peisaj este un vulcan care a imprastiat in zona cantitati imense de cenusa de tuf calcaros de-a lungul perioadei sale de activitate. Prin intermediul influentelor climatice straturile au fost despicate si prin eroziune s-au format canioane adanci. Primii locuitori ai acestor meleaguri s-au refugiat in secolul 7. Mai tarziu, au urmat calugarii, care au ctitorit aici biserici, capele, manastiri si schituri, sculptand roca vulcanica. Cappadocia se mandreste cu vai magnifice, pe care nu trebuie sa le ratati. Valea Dervent, cunoscuta sub numele de Valea Imaginatiei. Plimbarea prin aceasta vale este ca si cum ati pasi intr-o lume de vis in care imaginatia prinde viata. O alta vale remarcabila este Valea Guzzeler (Trei frumuseti), denumita dupa cele trei formatiuni stancoase izbitoare care domina peisajul. Sa nu uitam de Valea Porumbeilor, a carei denumire provine de la miile de porumbei sculptati in stanca. Aceste gauri erau folosite pentru a gazdui porumbeii. In a doua parte a zilei puteti participa la o excursie optionala propusa de ghid la fata locului. Excursia optionala va fi propusa in functie de locatia hotelului si de conditiile meteo.
Ziua 5: Sultanhani- Antalya.
Mic-dejun. Vom pleca din Cappadocia si vom merge in Sultanhani pentru a vizita faimosul caravanserai Sultan Han din timpul imperiului Selgiuc. Apoi, prin muntii Taurus, vom merge inapoi in Antalya, unde vom petrece ultimele 3 nopti. Cazare peste noapte in Antalya.
Ziua 6: Antalya Cascada Karpuzkaldiran.
Mic-dejun. Vizitarea unuia dintre cele mai frumoase orase de pe Riviera turceasca. Protejat de peisajul montan magnic al muntilor Taurus aici prospera o vegetatie bogata. Printre altele, veti vedea simbolul orasului, Yivli Minaret. Pe Kalekapisi poarta cetatii, se afla turnul vechi cu ceas al fortificatiei. In timpul plimbarii in jurul orasului, aveti ocazia de a face cumparaturi, in special bijuterii si articole din piele. Sfarsitul excursiei este incununat de vizita noastra la cascada Karpuzkaldiran.
Ziua 7: Zi libera pentru relaxare.
Mic-dejun. Aveti la dispozitie o zi de relaxare sau oportunitatea de a participa la excursii optionale fascinante. Cazare in zona Antalya.
Ziua 8: Zborul de intoarcere acasa.
Excursia include: bilete de avion, taxe de aeroport, bagaje, cazare la hoteluri de 4*, mic dejun! Costul este de 500 eur, avansul este de 250 de eur pana la data de 1 fevr.
Inscrieri pe frecventaom@gmail.com