Fiecare suflet are un caracter unic, imortal. Cand se uneste cu creierul uman acest caracter se imbina cu temperamentul emotional al acelui corp pentru a produce o personalitate singulara si temporara pentru acea viata. Acest lucru se intelege prin dualitatea mintii noastre.
Sufletelele se incarneaza in fiinte umane pentru nenumarate vieti in scopul avansarii de -a lungul nivelelor de dezvoltare prin rezolvarea anumitor sarcini karmice ramase din existentele anterioare. Fiecare personalitate, in fiecare viata, contribuie la evolutia sufletului. Sufletele cresc in cunoastere si intelepciune in timpul acestui proces de invatare numit viata precum si prin analizarea actiunilor lor anterioare care se realizeaza in perioada cuprinsa intre incarnari prilej cu care sufletele sunt ajutate de profesorii lor spirituali.
In momentul mortii fizice sufletul se intoarce in lumea spiritelor si la sursa creatiei sale. Din moment ce o parte a energiei sufletului nu a parasit niciodata lumea spiritelor in timpul incarnarii sufletul ce se intoarce se reintalneste cu propria sa esenta. Astfel procesul invatarii nu inceteaza niciodata pentru suflet. Lumea spiritelor ofera sufletelor si oportunitatea de a se odihni si reflecta intre vietile fizice.
Sufletele par a face dintr-o serie de grupuri-matca specifice carora le-au fost repartizate chiar din momentul propriei creatii. Profesorii fiecarui grup sunt ghizi spirituali personali ai tuturor membrilor acelui grup. Sufletele din acelasi grup se reincarneaza si isi asuma roluri semnificative unele in vietile celorlalte pe Pamant.
Planeta noastra este o scoala de antrenament pentru avansarea sufletelor. In timpul incarnarii fizice temporare de pe Pamant sufletelor le este prevazuta oportunitatea de a se dezvolta prin incercari si greseli acumuland astfel intelepciune. Aceasta planeta constituie un taram de testare. Nu exista nici un fel de rea vointa in cadrul ordinii divine a iubirii si compasiunii care inconjoara originile noastre spirituale.
Lumea spiritelor pare a fi condusa de unele spirite foarte dezvoltate care nu se mai incarneaza. Acestea conduc si monitorizeaza lucrarea sufletelor pe care le au in grija.
Telul suprem al tuturor sufletelor pare a fi dorinta de a cauta si de a gasi perfectiunea de a se contopi in cele din urma cu Sursa care le-a creat.

Viata dintre vieti, Michael Newton