Ma intalnesc adeseori cu aceste marturisiri: Am inceput sa ma intalnesc cu ea desi eram casatorit de 17 ani… am crezut ca este marea iubire si am descoperit ca ea se mai intalnea si cu alti barbati. Mi-am pierdut linistea, job-ul, mi-e greu sa revin la sotie, ma gandesc doar la ea, nu mai am pofta de viata.

Alte povesti sunt cele in care femeile traisesc cu mai multi barbati casatoriti sau in relatii si concep copiii nestiind al cui este si asa apar copiii care nu vorbesc cu malformatii sau cu probleme grave generate de pacatele parintilor.

Contractele noastre spirituale contin teme de viata pentru care avem la dispozitie un anumit ragaz de timp. Ca la scoala….Cand el se termina apar semnalele de alarma, micile somatizari, accidentele, bolile grave. Cand stam in dualitatea gandurilor, a emotiilor, a faptelor pot aparea pe langa bucle emotionale si dureri de cap, probleme de inima, accidente de masina, pierderea job-ului etc.

Triunghiul care va sustine sa cresteti este format din sanatatea gandurilor, a emotiiilor si a faptelor. Cum cadem in dualitate? Alegand sa fim in doua barci …..intr-o relatie comoda dar si cu un aventurier focos sau cu o sotie linistita dar si cu o amanta pasionala. In ambele situatii mintim activand mai multe triunghiuri cu varful in jos: dispret-falsitate-lasitate, suparare-neacceptare-neprimire, mi se cuvine-impietrire-plictis, frica de singuratate-frica de plictis-ignoranta, desfrau-minciuna-necunoasterea legilor divine.

Aceasta dualitate se poate manifesta si la serviciu cand fac proiecte pentru un prieten si ma prefac ca-mi onorez atributiile pentru firma X. Iau insa bani din 2 directii fara a fi transparent-integru-aliniat la voia divina. O alta dualitate apare cand ma duc la o ghicitoare dar si la preot.

Aparent ambele variante sunt interesante insa doar una iti aduce linistea constiintei, pacea sufletului, bucuria.

Ce este constiinta? Este degetul divin, ochiul cosmic, instanta care ne valideaza felul in care ne-am facut temele de viata, ecranul pe care se proiecteaza faptele noastre si care ne aduce stari inaltatoare sau emotii disonante dupa cum noi ne-am incarcat constiinta cu vreun amantlac sau am descarcat-o limpezind-o la un duhovnic, psiholog, metaconsilier.

Constiinta noastra nu poate fi anesteziata cu medicamente sau argumente. Ea stie si asa apar….insomniile, alunecarile, caderile. Nerespectand legile divine, constiinta se incarca generand ca orice cos de gunoi plin cu miasme….. dezintegrari, bucle existentiale, boli.

Constiinta noastra se afla la intersectia dintre triunghiul cu varful in sus( individualitatea) si triunghiul cu varful in jos( personalitatea). Atunci cand trecem dincolo de val si mergem sa ne intalnim cu Sfantul inteleptilor pentru a evalua viata pe care tocmai am traversat-o, ceea ce doare……pentru ca acesti profesori ceresti nu sunt punitivi, nu tipa, nu ne biciuie …este doar propria constiinta. Ea stie…..cat te-ai abatut de la Cale, cati ani ai stat in dualitate, cat ai alunecat.

Orice bucla emotionala sau existentiala incepe cu aceasta dualitate a gandurilor, emotiilor, faptelor….Incep sa joc la 2 capete, la cel alb si la cel negru.

Cum pot alege inaltator pentru a urma Calea si Adevarul?

Incep cu o spovedanie, o curatare interioara facuta cu lacrimi, o eliberare de frici, meschinarii, lasitati, minciuni, o limpezire in ochii lui Dumnezeu.

Curatand burduful interior….vor aparea marile intuitii, alegeri, deschideri de Sens. Pentru a ne reaminti contractul nostru spiritual, postul, spovedania, initierile de lumina, calatoriile cu talc, sentimentele inaltoare, marile intrebari, faptele pline de jertfa ne pot ajuta. Ele ne deschid poarta pentru a intra pe Cale iesind ( din fundatura). Si urmand busola divina se contureaza Marea Poveste. Si daca ati gresit eliberati-va sufletul si in fata sotiei si in fata duhovnicului. Doar adevarul ne poate elibera.

Urmand chipul de lumina, treimea interioara, vom sti respectand legea divina care este cea mai inalta alegere ….pentru a evolua.

Cu doua povesti care se desfasoare concomitent, in 2 barci, cu sufletul sfasiat, speriat ca ai putea fi descoperit, cu ceata gandurilor si a inimii …..in mii de emotii…….ceea ce accesezi nu este decat un iad interior al tipetelor in nici un caz o fericire. Si cum poti spart fiind sa simti bucuria cereasca, valsul sferelor, implinirea?

Un templu al cuplului sau al profesiei nu se poate naste in dualitate. Lipseste fundatia formata din integritate, lipsesc coloanele alcatuite din virtuti, alegeri inaltatoare, bucurii ceresti si mai ales lipseste acoperisul, triunghiul celest din care tasnesc marile daruri.