Binah este sefirotul care ne descopera misterele destinului pentru ca el ne lumineaza asupra legii cauzelor si a consecintelor. Cati oameni nu gandesc despre existenta ca este absurda ca nu exista nici o logica in succesiunea evenimentelor si in destinul fiintelor. Acest lucru se intampla pentru ca le lipsesc elementele pentru a vedea si pentru a intelege. Aceste elemente se afla in Binah unde lucreaza ierarhiile angelice ale Aralimiilor ( Tronurile) pe care Sf Ioan le-a vazut sub forma celor douazeci si patru de Batrani. Ei mai sunt numiti si Domnii Destinelor. Pentru ca ei sunt cei care determina destinul fiecarei fiinte dupa meritele ei, dupa viata pe care a dus-o in reincarnarile precedente iar hotararile emise de ei sunt executate de catre ingerii urmatorilor sefiroti: ingerii lui Hased, Hasmalimii aduc recompense si ingerii lui Gheburah, Serafimii, pedepsele.

Ce este destinul? O forma de arhetip si fiecare isi traieste existenta dupa forma pe care a primit-o de la destin. Cei douazeci si patru de Batrani reprezinta tribunalul divin care elaboreaza decretele privind formele destinului iar formele fizice pe care le vedem pe pamant sunt reflectarea indepartata a hotararii din inalt. Una dintre aceste forme arhetipale este proiectata in femeia care poarta un copil si plecand de la aceasta forma ea trebuie sa lucreze. Odata ce a fost decretata, desavarsita, nimic nu mai poate fi schimbat, ea coboara in materie pentru a se realiza.

Pentru a putea schimba destinul trebuie sa schimbam arhetipurile altfel nimic nu mai poate fi facut. Putem sa ii consultam mult si bine pe astrologi pentru a ne lua masurile de precautie si a scapa de incercari si greutati nu mai este nimic de facut totul este prevazut pentru ca ceea ce este inscris se implineste. Pentru a schimba hotararile trebuie sa atingem regiunile aflate de Binah adica dincolo de cele ale destinului, regiunile lui Hohmah si ale lui Kether. Este posibil au existat fiinte exceptionale ale caror virtuti le-au eliberat de legile destinului..

Pentru noi singurul mijloc de a-i impaca pe Domnii Destinelor este acela de a accepta hotararile lor cu umilinta si iubire stiind ca ele sunt corecte pentru ca sunt o consecinta a reincarnarilor noastre trecute. Cel mai intelept este sa consideram greutatile si incercarile acestei existente ca pe niste probleme de rezolvat stiind ca ele reprezinta pentru noi cele mai bune mijloace de a evolua.

Caracterul de neclintit a lui Binah se regaseste in simbolismul lui Saturn care este reprezentat de un schelet inarmat cu o coasa. Coasa lui Saturn este timpul care distruge totul si scheletul este ceea ce rezista in timp: vesnicia. Asadar Saturn reprezinta cele doua aspecte. Dincolo de carne adica dincolo de lumea aparentelor pe care timpul nu inceteaza sa o distruga gasim scheletul indestructibil: vesnicia. Dar cate reflexii cate meditatii nu sunt necesare pentru a ajunge la aceasta intelegere a lucrurilor ce ne permite sa trecem de la timp la vesnicie!

Calitatea lui Saturn este de a sti sa asculte dar nu numai de a asculta ceea ce ne spun inteleptii sau zgomotele naturii ci de a percepe ceva in plus: vocea interioara. In acel moment tot ceea ce este subtil tot ceea ce vine din profunzimea fiintei, vocea intuitiei, vocea lui Dumnezeu, vocea tacerii cum se spune ajunge pana la noi. Iata de ce adevaratii Saturnienii se indeparteaza de zgomot pentru a merge in locuri solitare sa asculte vocea tacerii, aceea care le permite sa se elibereze de legile timpului pentru a intra in vesnicie.

Sursa: Omraam Aivanhov