sau ce tip nesarat sau ce acritura!!!! Cuvintele ne arata ca oamenii au un gust si un miros diferit creat de trasaturile lor de caracter si ca noi actionam ghidati de aceste aspecte nonfizice ce ne transmit in diferiti centri ….ca vrem sa continuma valsul cu acel om sau nu. Psihologia olfactiva, cea gustativa si cea energica ne dezvaluie mirosul fricii sau amareala unui om si ne ghideaza cand angajam un om sau ii dam o initiere sau il sustinem.

Liderii autentici percep gustul si mirosul angajatilor lor, aspect ce le permite sa-si dozeze autoritatea. Managerii autocrati, tatii punitivi percep mirosul fricii si ii manipuleaza pe cei care sunt astfel, liderii suportivi simt mirosul fricii insa ofera coaching, mentoring, consiliere acestor angajati, liderii vizionari, forte trinitare in actiune, creeaza un mediu bazat pe incredere, intelepciune, discernamant sustinand invizibil cresterea acestor angajati.

Cu putin timp in urma facand profilul unei companii am descoperit ca cei aproape 40 de angajati erau unii distanti impietriti cu mirosuri intepatoare, altii victime cu mirosuri dulcege iar managerul lor era calaul cel care crease acest triunghi pentru a manipula usor, taberele avand profiluri foarte interesante si de altfel bine stiute de autor in asa afel incat cand se ridica bagheta fiecare sa cante dupa o anumita melodie.

Insa un astfel de triunghi isi cauta limpezirea, vindecarea, trecerea. De unde ar putea incepe schimbarea? De la varful triunghiului ….de la calau in asa fel incat ceilalti sustinuti de model dar si de o cultura bazata pe incredere, intelepciune, discernamant sa poate evolua.

Cand era mica Sarra si eu dadeam initieri in sufrageria casei noastre micuta obisnuia adeseori sa mi spuna dupa ce persoana invitata pleca…Mami miroase urat acest om( insa nu se punea problema de miros fizic) sau are sufletul bolnav sau e ca un iepuras acest domn sau este o muratura doamna aceasta sau e dulce acest om sau are sufletul rau.

Emanatia ei tasnea fara intrebarile mele. Sufletele emit si cand ele se imbraca cu hainute urate ……copiii dar si inteleptii simt.

Caracterul este copilul spiritului si sufletului, o rochie sau un costum ce se ajusteaza de-a lungul intregii vietii in expresivitatea lui topindu-se, atitudinea, valorile, scopul pentru care suntem aici.

Cu cat un om are mai multa lumina interioara cu atat caracterul lui e mai radiant, mai luminos, mai calduros cu cat lumina e mai mica cu atat caracterul este mai meschin, ipocrit, uracios.

Ce triunghi de virtuti va modeleaza in aceasta etapa caracterul?