1. Ce te-a atins in India?

India este o tara cu atat de multe fatete…..de la mama care cerseste cu doi copii dezbracati, dormind pe asfalt, la iesirea de la metrou, la impresionantele monumente care te lasa cu gura cascata, la mizeria, praful sau poluarea…la bucataria sau la spiritualitatea pe care o intalnesti la tot pasul, este imposibil ca India sa nu atinga ceva in oricine. Pentru mine, retreat-ul in cadrul centrului Tushita din Dharamshala si intalnirile cu persoane cu aplecare si preocupare catre spiritualitate, sunt lucrurile pe care le tin cel mai aproape de suflet din aceasta calatorie.

2. Cum ai simtit divinul feminin ( sotia, mama, fiica) in acele locuri? Cum sunt tratate femeile? Ce ti-au marturisit ochii lor?

Din punct de vedere al atitudinii fata de femeie, consider India inca incatusata de trecut. Stand de vorba cu mai multe persoane, din India si nu numai, am ramas surprins sa aflu ca femeile, cand merg pe strada singure, nu se simt in siguranta, ca femeia casatorita nu are voie sa isi priveasca in ochi socrul si nici ca fata sa-i fie descoperita in prezenta lui, ca femeia in „acele zile ale lunii” nu are voie sa se apropie de sotul sau iubitul ei si cu atat mai putin sa-l imbratiseze sau sa-l sarute si, de multe ori, nici sa doarma in pat cu el. Sexualitatea este un subiect tabu in buna parte a tarii si doar marile orase par sa cunoasca o usoara deschidere.

3. Ce insight-uri te-au largit pe parcursul calatoriei?

Intr-una din zilele de prelegeri, Dalai Lama a spus un lucru care mi s-a intiparit in minte: „ceea ce pentru un om este medicament, pentru altul poate fi otrava”. Cred ca de atunci am devenit mai atent la subiectele pe care le discut cu oamenii din jurul meu. Cu siguranta o calatorie in India iti ofera sansa sa primesti multe insight-uri daca esti deschis si daca vei cauta contextele respective.

4. Cum ai ales India? Ce chemari te-au condus aici?

Motivul principal pentru care am ales India drept urmatoarea ma destinatie a fost retreatul de 10 zile din Dharamshala. Stiam deja de 2 ani de zile de acest retreat; imi povestise despre el o calatoare pe care am intalnit-o in Nepal in drum spre EBC (Everest Base Camp) insa pana anul acesta, cu cateva luni inainte de plecare nu am simtit sa merg. Cum se intampla de multe ori, dintr-o data am stiut ca e o perioada buna sa merg…si am mers. Am aranjat lucrurile astfel incat sa particip si la 4 zile de prelegeri ale lui Dalai Lama. Prelegerile lui au fost, de data aceasta, diferite de cele cu care ne-a obisnuit in Europa. Cele 4 zile au fost dedicate preotilor budisti pentru o mai buna intelegere a unui text budist (Aryadeva’s Four Hundred on the Middle Way). A fost cu adevarat o sansa sa aud multe dintre conceptele de baza ale budismului explicate de chiar Dalai Lama. Ce voi fi inteles…ramane de vazut. 🙂 Cred ca principala chemare a fost dorinta de a intelege si de a simti mai mult compasiunea, un concept atat de important in budism.

5. Ce poveste sau ce credinta sau ce obicei au schimbat ceva in tine?

Inca simt ca am nevoie de timp ca lucrurile sa se aseze in mine dupa aceasta experienta. Cu toate ca imi place sa citesc si sa imi extrag intelesuri din carti, in India nu am putut sa citesc nimic desi am incercat de mai multe ori. Mai mult, se pare ca si dupa revenirea in tara este prezenta nevoia de a ramane o perioada cu aceste informatii fara a adauga altele.

6. A aparut deja-conue-ul?Unde cu cine?

Au fost persoane cu care m-am conectat foarte natural insa sentimentul de deja-conue n-as putea spune in clar ca l-am experimentat.

7. Cum te-ai simtit sa impletesti pasii divini cu cei lumesti folosind poate triunghiurile de lumina, reiki-ul, meditatia?

Pentru mine, calatoria in India simt ca s-a desfasurat pe mai multe planuri, in special privind acum in urma. Planul sufletului pare ca a condus intreaga calatorie, mare parte a timpului fiind, acum realizez, folosit pentru momente generatoare de insight-uri: discutii, meditatii sau prelegeri; fiecare a venit cu cate un inteles. Nu am intentionat de la inceput sa fie asa; de fapt, sunt surprins sa descopar ca experientele simturilor au lipsit destul de mult.

8. Ce parti din tine consideri ca au fost hranite de aceasta calatorie?

India iti deschide calea catre intelesuri despre lume, despre realitate, despre univers insa la fel de multe afli si despre tine. Pentru mine tocmai aceste intelesuri sunt cele care ma fac sa consider calatoria in India o experienta foarte frumoasa si benefica. Asta in ciuda prafului, aglomeratiei, traficului, zgomotului sau a mirosurilor. 🙂