Discipolii unei stiinte initiatice invata sa-si stapaneasca gandul ca sa poata calatori in alte regiuni mult mai indepartate, mult mai sus situate gustand din senzatii sublime de incantare si extaz. Inteleptii Indiei spun ca intelectul este asasinul realitatii si este adevarat: este imposibil de cunoascut realitatea numai cu ajutorul intelectului.Poate ca vom cunoaste o  multime de detalii de suprafata insa niciodata realitatea, chintesenta. Numai sufletului i-a fost data facultatea de a patrunde realitatea.

Cand initiatii vorbesc de inteligenta inimii  ei de fapt se refera la sufletul ce este insotit de toate facultatile sale de a simti realitatea, de a atinge miezul lucrurilor.

Cei mai multi oameni se zbat intre intelect si inima fara sa inteleaga ca acestea sunt necesare dar insuficiente fiind necesara dezvoltarea unei a treia facultati: intuitia. Intuitia este in acelasi timp inteligenta si sensibilitate  dar o inteligenta si o sensibilitate de nivel superior. Intuitia va descopera toate adevarurile si ea este superioara clarviziunii.

Anumiti spiritualisti mai ales cei din Orient incearca sa dobandeasca„aceasta intuitie creeand vidul. Mi-ar placea sa cred ca unii dintre ei reusesc dar cand am fost in Japonia am locuit m-am mult timp intr-o manastire budista pe un munte nu departe de Tokyo si acolo am observat viata calugarilor, meditatiile si exercitiile lor. Mijloacele de investigatie sunt limitate insa atat cat am putut observa participand la activitatile lor am vazut ca din nefericire vidul asa cum il intelegeau ei era intr-adevar vid. Nu vreau sa critic insa in adevarata stiinta initiatica vidul nu trebuie sa fie un scop. Trebuie sa realizam vidul ca sa obtinem implinirea iar aceasta implinire trebuie sa se reflecte pe chip si in intreaga atitudine a discipolului sau a Initiatului.

Atunci cand am fost in aceea manastire budista din Japonia am participat la meditatiile care aveau loc dimineata devreme si seara. Am fost uimit sa vad ca dupa aceste meditatii care de altfel erau foarte lungi nu se vedea nici o schimbare pe fata calugarilor, nici o lumina, nimic. Oare erau ei obositi?Erau saturati dupa atatia ani de practica?

Vidul este manifestarea principiului feminin iar implinirea este manifestarea principiului masculin.Deci daca cele doua nu sunt impreuna, totul este pierdut.

Insist: vidul trebuie sa serveasca la atragerea implinirii altfel acest vid este inutil si numai inutil ci chiar periculos. Unii isi imagineaza ca in aceasta stare de vid, de pasivitate, vor putea primi Divinitatea. Nu, atata timp cat esti pasiv, nu este deloc  sigur ca Divinitatea este cea pe care o primesti ci entitatile negative ale lumii invizibile care vazand un omulet atat de slab si fara protectie se bucura sa gaseasca o intrare si sa se instaleze pe undeva.

Cand meditati trebuie sa incepeti prin a deveni calmi, linistiti, ca sa va puteti destinde, relaxa. Apoi dupa cateva minute, deveniti activi, dinamici, va concentrati si va proiectati gandurile si sentimentele in directia pe care ati ales-o si dupa aceea intensificati-le pentru a zamisli in voi o stare de dilatare, incantare. In acel moment, da va veti opri pentru a realiza vidul, nu va veti mai gandi la nimic, incercati doar sa simtiti. In aceste conditii nu riscati nimic. Astfel daca ati reusit sa insufletiti eul, sa-l faceti sa„straluceasca, veti tine la distanta entitatile raufacatoare care se prezinta in speranta ca se vor putea fofila in voi ca sa se hraneasca si sa va epuizeze. Ca sa puteti realiza vidul fara nici un pericol este necesar sa efectuati in prealabil o lucrare intensa de purificare. Altfel ce ati vrea sa atrageti daca nu ati lucrat asupra puritatii, asupra luminii?

Exista multi care vor sa primeasca Cerul fara sa fi invatat si practicat renuntarea, sacrificiul. Ce usor ar fi fost!

Trebuie sa incepem prin a dezvolta in noi actiunea si dinamismul apoi ne vom permite sa exploram fara nici un pericol domeniile pasivitatii, ale mediumitatii, ale clarvederii pentru ca in acel moment suntem protejati. Dar sa ne abandonam pentru a realiza vidul imaginandu-ne ca Duhul Sfant va veni….Cineva va veni dar nu este sigur ca va fi Duhul Sfant. El nu se instaleaza intr-o mlastina.

El va sosi dupa o lunga perioada de purificare profunda, sincera reala si atunci cand va veni veti primi Iluminarea.

Sursa: Omraam Aivanhov